Το στρώμα μας είναι πολύ σημαντικό για έναν ξεκούραστο ύπνο, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει και πηγή μικροβίων, αφού είναι δύσκολο να το καθαρίζουμε συχνά.
Για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του, αλλά και για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι καθαρό και δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, καλό θα ήταν να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές..
Ηλεκτρική σκούπα
Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ σημαντική για τον καθαρισμό του στρώματος. Ξεκινάμε από το πάνω μέρος σκουπίζοντας, συνεχίζουμε στα πλαϊνά και τις γωνίες και κατεβαίνουνε σταδιακά προς τα κάτω. Αφού τελειώσουμε με το μπροστινό μέρος μπορούμε να γυρίσουμε το στρώμα και να επαναλάβουμε τη διαδικασία.
Χρησιμοποιούμε το ειδικό – μικρότερο- εξάρτημα που ενδεχομένως έχει η ηλεκτρική μας σκούπα.
Μαγειρική σόδα
Αν θέλουμε να καθαρίσουμε πιο βαθιά το στρώμα, τότε μία φορά το μήνα χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα. Πασπαλίζουμε το στρώμα με τη μαγειρική σόδα και τρίβουμε με μια χοντρή βούρτσα. Την αφήνουμε να ενεργήσει για τουλάχιστον 15 λεπτά – αν έχουμε χρόνο αφήνουμε για 1 – 2 ώρες – και μετά καθαρίζουμε σχολαστικά το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα και το ειδικό μικρό βουρτσάκι της. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως μαγνήτης για τις μυρωδιές.
Προκειμένου να κάνουμε το στρώμα μας να μυρίζει όμορφα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια.
Τακτικό γύρισμα από όλες τις πλευρές
Κάθε ενάμιση μήνα γυρίζουμε οπωσδήποτε το στρώμα μας από την άλλη πλευρά. Η τακτική αυτή δεν είναι καλή μόνο για τον σωστό αερισμό του, αλλά και για να το διατηρήσουμε περισσότερο καιρό, αφού δεν θα βουλιάξει μόνο από τη μία πλευρά.
Το καλύτερο γύρισμα είναι το λεγόμενο «διπλό», δηλαδή δεν γυρνάμε το στρώμα μόνο κατά πλάτος, αλλά και κατά μήκος.
Βγάζουμε το στρώμα στον ήλιο
Μία φορά στους τέσσερις μήνες βγάζουμε το στρώμα στο μπαλκόνι και το εκθέτουμε στον ήλιο και τον αέρα. Το φως το ήλιου λειτουργεί σαν ένα φυσικό απολυμαντικό. Τα ακάρεα ευδοκιμούν σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.
Προαιρετικά: Στα καταστήματα θα βρούμε διάφορα προϊόντα – βιολογικά και μη- κατά των ακάραιων. Κάνουμε την επιλογή μας και ψεκάζουμε το στρώμα μας πριν το ξαναβάλουμε στη θέση του.
Πέρα από αυτό, ανοίγουμε τα παράθυρα καθημερινά για να αερίζεται.
Σχολαστικό πλύσιμο στα σεντόνια
Φροντίζουμε να πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τα καλύμματα και τα σεντόνια μας, μιας και έρχονται σε άμεση επαφή με το στρώμα. Φροντίζουμε, λοιπόν, για καλό πλύσιμο και σιδέρωμα των σεντονιών, όχι μόνο για την καλή εμφάνιση του κρεβατιού, αλλά και για την υγιεινή του. Κάθε φορά που αλλάζουμε σεντόνια, αφήνουμε το στρώμα να αεριστεί καλά.
Βάζουμε ένα καλό βαμβακερό κάλυμμα
Χρησιμοποιούμε ειδικό, βαμβακερό κάλυμμα πάνω από το στρώμα. Αυτό θα μας προστατέψει από τα ακάρεα ή άλλα μικρόβια αλλά και θα διατηρήσει το αγαπημένο μας στρώμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν αποφασίσουμε να βάλουμε κάλυμμα τότε επιλέγουμε μόνο βαμβακερό.
Αφαιρούμε τους λεκέδες
– Αν έχουμε νωπούς λεκέδες στο στρώμα μπορούμε να τους αφαιρέσουμε με λίγο κρύο νερό και υγρό πιάτων, με την βοήθεια ενός σφουγγαριού ή μιας πετσέτας.
– Αν οι λεκέδες είναι εκεί για καιρό θα χρειαστεί να επιμείνουμε περισσότερο αντικαθιστώντας το κρύο με ζεστό νερό και προσθέτοντας στο μείγμα αμμωνία.
– Επίσης, μπορούμε να απλώσουμε μαγειρική σόδα. Ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ μπορούμε να αφήσουμε τη σόδα να δράσει ακόμα και όλη τη νύχτα, αλλά θα απομακρύνει και τις οσμές και την υγρασία.
– Λεκές από αίμα. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ απευθείας επάνω στον λεκέ. Αφήνουμε να «αφρίσει» και προχωράμε σιγά σιγά στον καθαρισμό του λεκέ με ένα καθαρό πανί και χλιαρό νερό. Αν ο λεκές είναι παλιός δεν θα φύγει αμέσως, αλλά με την επανάληψη. Σκουπίζουμε καλά με στεγνό πανί για να φύγει η υγρασία και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Γενικά, δεν τρίβουμε τους λεκέδες, ίσως να χρειαστεί να επαναλάβουμε δυο-τρεις φορές αλλά σταδιακά θα φύγουν.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος