Είμαστε σπίτι και θέλουμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας μία πίτσα; Εύκολα και γρήγορα με τα υλικά που εμείς θέλουμε!
Υλικά για τη ζύμη:
(για 2-3 πίτσες μεσαίου μεγέθους )
- 400 γρ. σκληρό σταρένιο αλεύρι για ψωμί
- 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 300-350 γρ. χλιαρό νερό
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό …)
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για λίγα λεπτά.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα μυρωδικά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε όπως και στο ψωμί, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό, ελαστικό ζυμάρι που μόλις να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξαποστάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας,χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες -2 ή 3 – και με τα δάχτυλα ή το πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 περίπου εκατοστού. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
- Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Βασική σάλτσα ντομάτας για πίτσα
Υλικά:
- 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα ή ½ κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά τριμμένη στο τρίφτη
- ½ κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
- ½ κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
- ½ κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες σε κυβάκια και τις αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε το μείγμα με κουτάλι πάνω στη ζύμη μας.
Από πάνω προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας!
Πρόταση:
- 2 φλ. τσαγιού διάφορα κίτρινα τυριά, τριμμένα
- 6 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
- 1 φλ. τσαγιού μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, τοποθετούμε την πίτσα και ψήνουμε για 15΄-20΄, μέχρι να ροδίσει καλά.
Μπορούμε να κρατήσουμε το 1 φλ. τσαγιού τυρί και να το προσθέσουμε τα τελευταία λεπτά..