Γευστικά, τραγανά και ταυτόχρονα αφράτα,
παραδοσιακά μελομακάρονα!
Υλικά:
– 240γρ. σπορέλαιο
– 240 γρ. ελαιόλαδο
– 50 γρ. κονιάκ
– 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
– 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
– 200 γρ. ζάχαρη
– 1 κ.γ. γαρύφαλλο
– 2 κ.γ. κανέλα
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
– 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
– 400 γρ. ζάχαρη
– 400 γρ. νερό
– 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
– ½ λεμόνι -ακέρωτο
– Αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
2. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
3. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με καρύδι.
Πηγή: argiro.gr