Κατά την Αγία Γραφή το λιβάνι είναι ένα από τα δώρα που έκαναν οι τρεις μάγοι στον Χριστό κατά την γέννησή του: λιβάνι, χρυσό και σμύρνα.
Η λέξη λιβάνι στα ελληνικά είναι παραφθορά της αραβικής λέξης λούμπαν – lubban, στα λατινικά olibanum που κυριολεκτικά σημαίνει γάλα, αφού οι κόμποι του λιβανιού πάνω στο δέντρο μοιάζουν με γάλα, όπως αυτό της συκιάς.
Η συλλογή των κόμπων ή δακρύων αυτών γίνεται με τον ίδιο τρόπο που παίρνουμε τη μαστίχα στη Χίο, κάνοντας δηλαδή τομές στον φλοιό του δέντρου. Οι τομές αυτές γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους και αφού πάρουν το λιβάνι, μέχρι τρία κιλά ετησίως, αφήνουν τα δέντρα να αναρρώσουν για πέντε έως επτά χρόνια.
Συμβολισμός και χρήση:
Το Λιβάνι συμβολίζει την ένωσή μας με το βαθύτερο και το θείο μέρος της ψυχής μας. Κι αυτό γιατί εξαγνίζει το συναισθηματικό μας κόσμο. Το πικάντικο, βαλσάμικο, ξύλινο άρωμα του συμβάλλει στον εσωτερικό καθαρισμό των δυσάρεστων ενεργειών μας. Αναζωογονεί αλλά και γαληνεύει.
Χρησιμοποιείται για εξαγνισμό, για πλούτο, αφθονία, χρήματα, επιτυχία, αλλά και και “εσωτερικό καθαρισμό” των χώρων που κινούμαστε. Χρησιμοποιούμε Χρυσολίβανο κάθε Κυριακή – ημέρα του Ήλιου – για να καθαρίσουμε το χώρο μας και να ξορκίσουμε το κακό!
Το φυσικό λιβάνι καίγεται είτε αυτούσιο όπως γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα είτε με την μορφή του μοσχοθυμιάματος. Το μοσχοθυμίαμα, είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή 40 περίπου χρόνια, και προέρχεται από ανάμιξη αλεσμένου φυσικού λιβανιού με αρώματα σε συγκεκριμένες αναλογίες.
Η επιστημονική μελέτη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του λιβανιού ξεκίνησε με την παρατήρηση ενός Ολλανδού περιηγητή ο οποίος είδε στην Υεμένη άρρωστες γαζέλες να δαγκώνουν τα λιβανόδεντρα. Σήμερα οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πλέον τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού λιβανιού. Η καύση λοιπόν του φυσικού λιβανιού, πέρα από τις λατρευτικές ανάγκες για τους ορθόδοξους, είναι χρήσιμη και για λόγους καθημερινής υγιεινής.
– Αντισηπτικό: Με την καύση του λιβανιού απολυμαίνεται ο χώρος που κινούμαστε.
– Ηρεμιστικό: Σε καταστάσεις άγχους μπορούμε να κάψουμε λίγο λιβάνι ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα αιθέριου ελαίου για να ηρεμήσουμε και για να κατεβάσουμε την αρτηριακή πίεσή μας.
– Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού: Για να αντιμετωπίσουμε το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα, τη ρινική συμφόρηση, τη δύσπνοια και τον βήχα κάνουμε ατμόλουτρο/εισπνοές προσθέτοντας 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι σε μια κατσαρόλα ζεστό νερό, ποτέ καυτό, και εισπνέουμε για δέκα λεπτά. Μια άλλη πρόταση είναι να κάνουμε μπάνιο προσθέτοντας στη μπανιέρα μας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
– Αντιγηραντικό: Ειδικότερα για την ανανέωση κουρασμένων και γερασμένων δερμάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε λάδια σώματος και κρέμες προσώπου για ενυδάτωση, ανάπλαση και ελαστικότητα. Προωθεί την αναγέννηση υγιών κυττάρων, διατηρεί υγιή τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Απομακρύνει τις μικρορυτίδες γύρω από τα μάτια. Καταπολεμά την ακμή.
– Πτητικό: Βοηθάει το σταμάτημα της αιμορραγίας από πληγές και κοψίματα. Αναμυγμένο αιθέριο έλαιο με λίγο λαδάκι απευθείας πάνω στην πληγή.
– Στυπτικό: Ενισχύει τις ρίζες των μαλλιών και δυναμώνει τα ούλα.
– Χρησιμοποιείται σε μείγματα μασάζ κατά των ραγάδων: Συσφίγγει το δέρμα από την αυξομείωση του σωματικού βάρους και μετά από μια εγκυμοσύνη.
– Καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού.
– Εισπνεόμενο δημιουργεί καλή διανοητική και συναισθηματική διάθεση.
– Για κυστίτιδα, αιμορροΐδες.
– Για την αντιμετώπιση των πανάδων.
Το αιθέριο έλαιο λιβανιού συνδυάζεται περίφημα με κάθε ξυλώδες έλαιο, όπως κέδρο, κυπαρίσσι, πεύκο καθώς και με κιτρώδη αρώματα, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, νερολί.
* Δε χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Για την Ιστορία:
Το λιβάνι ήταν ένα από τα δώρα των μάγων σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Η παράδοση λέει ότι δωρίστηκε από τον Βαλτάσαρ, τον μαύρο βασιλιά της Αιθιοπίας ή του Σαβά, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα πως χρυσός και λιβάνι θα προσφερθούν από τους ευγενείς προς τιμή του Ουράνιου Βασιλέα. Το λιβάνι ήταν το αγνότερο θυμίαμα. Όταν καιγόταν έβγαζε έναν άσπρο καπνό, ο οποίος συμβόλιζε τις προσευχές και τις ευχαριστίες των πιστών που ανέβαιναν στους ουρανούς. Επειδή οι αρχαίοι συχνά έκαιγαν λιβάνι κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, αυτό το δώρο συμβολίζει την θυσία, την θεϊκή υπόσταση του Χριστού, την γλυκύτητά Του και τον ιερό Του ρόλο. Είναι επίσης σύμβολο του ιερού ονόματος του Θεού.
Την εποχή της γέννησης του Χριστού φύτρωνε στην Αραβία, την Ινδία και την Αιθιοπία. Το όνομα αυτού του ρετσινιού είναι στα Ελληνικά λίβανος – λιβάνι, στα λατινικά olibanum, στα αραβικά lubban στα αγγλικά frankincense και στα γαλλικά όπως και στα γερμανικά incense.
Το εμπόριο του λιβανιού γνώρισε άνθιση κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκείνη την περίοδο το λιβάνι ήταν τόσο πολύτιμο όσο τα κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα.
επιμέλεια- επεξεργασία: Α. Βίνος