Τοπάζι, ο λίθος της αγάπης

0
28012

Το τοπάζι είναι ένα ορυκτό, που έχει χρησιμοποιηθεί σαν πολύτιμος λίθος από την αρχαιότητα. 

Το τοπάζι στην καθαρή μορφή του δεν έχει χρώμα. Συνήθως χρωματίζεται από τα συστατικά του εδάφους που το περιβάλλει. Μπορούμε να το βρούμε σε μελί, μπλε, κίτρινο, μοβ, πράσινο, καφέ, ροζ, πορτοκαλί. Μερικές χρυσωπές ποικιλίες περιέχουν φώσφορο που τις κάνει να λάμπουν ακόμα και στο σκοτάδι.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-ingolden.gr
Ανήκει στα πυριτικά – νησοπυριτικά ορυκτά. Ο χημικός τύπος είναι Al2SiO4(F,OH)2,  κρυσταλλώνεται στο ορθορομβικό σύστημα, έχει σκληρότητα 8 και ειδικό βάρος 3,5.

 

Το μπλε τοπάζι στη φυσική του μορφή είναι πολύ σπάνιο, έτσι οι κατασκευαστές τα επεξεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα βαθύτερο μπλε -πιο ζωντανό από ότι θα έχει ποτέ σαν φυσική πέτρα. Τα τοπάζια με κίτρινη και κονιάκ απόχρωση είναι τα πλέον δημοφιλή. Έχουν την ονομασία Imperial Topaz, γιατί τα προτιμούσαν ιδιαίτερα οι τσάροι της Ρωσίας. Κυκλοφορεί  στην αγορά μια ποιότητα ιριδίζοντος τοπάζιου που την ονομάζουν ‘mystic topaz,’ η οποία είναι φυσικό τοπάζι επεξεργασμένο με οξείδια του τιτανίου.

Το 1750 ένας κοσμηματοπώλης από το Παρίσι ονόματι Dumelle, παρατήρησε ότι το κίτρινο τοπάζι με παρατεταμένη θέρμανση αλλάζει χρώμα και γίνεται ροζ. Ήταν προφανώς από τις πρώτες προσπάθειες για επέμβαση στα χαρακτηριστικά των πολύτιμων λίθων και ανάδειξη της ποιότητας τους. Το ροζ τοπάζι κυκλοφορεί έκτοτε στην αγορά με την ονομασία “Brazilian ruby”.

Ιδιότητες

Το τοπάζι στέλνει την ενέργεια του εκεί που χρειάζεται περισσότεροΘεραπεύει, φορτίζει, ενεργοποιεί και ισορροπεί τους μεσημβρινούς του σώματος. Οι κραδασμοί του φέρνουν χαρά, γενναιοδωρία, αφθονία και καλή υγεία.

Είναι γνωστό από παλιά σαν πετράδι της Αγάπης και της καλής τύχης. Συντελεί στο να ξεπεραστούν τραύματα του παρελθόντος, βοηθά στην κατανόηση και τη συγχώρεση, εξισορροπεί τα συναισθήματα και τα πάθη.

– Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό της αύρας και την απομάκρυνση της αρνητικής ενέργειας.

Βοηθάει στην επικοινωνία και στην ευγλωττία, απελευθερώνει την ένταση σε κάθε επίπεδο και μπορεί  να επιταχύνει την πνευματική ανάπτυξη. Βοηθά να λυθούν τα προβλήματα και είναι εξαιρετικό για τους ανθρώπους της τέχνης.

– Συμβάλλει στην αποφασιστικότητα και στη σωστή κρίση, δίνει διορατικότητα και υπομονή.

– Είναι ικανό να φέρει στη ζωή του κατόχου του πολλούς και καλούς φίλους.

Προστατεύει τους ταξιδιώτες, αλλά και γενικά όσους το φορούν, από ατυχήματα.

– Φοριέται σαν φυλαχτό στο αριστερό χέρι για προστασία από αϋπνίες, κατάθλιψη, κυκλοθυμίες.

– Υπάρχουν αναφορές πως ελκύει τον έρωτα, αλλά αυτές είναι λίγες.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-imperial-ingolden.gr

Θεραπευτικές ιδιότητες

– Έχει πολύ καλά αποτελέσματα ενάντια σε κάθε πάθηση  του κυκλοφοριακού συστήματος, προστατεύει από θρομβώσεις και θεραπεύει αιμορροΐδες και αιμορραγίες.

– Απαλύνει τους πόνους κυρίως αυτούς που συνδέονται με τα ιγμόρεια και δρα θεραπευτικά για τους πνεύμονες, το λαιμό, το λάρυγγα, τον οισοφάγο, τον θυρεοειδή και την καρδιά.

Αναγεννά τους ιστούς και ενισχύει τη διαύγεια στην όραση.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι προσφέρει ζεστασιά σε όσους νιώθουν συνεχώς παγωμένοι, ακόμα και σε ζεστό περιβάλλον.

Ρυθμίζει το μεταβολισμό, μας δυναμώνει από μια περίοδο έντονης εξάντλησης, τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Μειώνει την πίεση του αίματος, καταπολεμά την ανορεξία και βοηθά τις παθήσεις των αρθριτικών και του ήπατος.

– Μια περίεργη ιδιότητά του είναι πως μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη αίσθηση της γεύσης.

Ιδιότητες ανάλογα με το χρώμα

topazi-o-lithos-ths-agaphs-axrvmo-ingolden.gr

Το άχρωμο Τοπάζι

Βοηθά να γίνουμε πιο συνειδητοί στις σκέψεις και στις πράξεις μας, και την επίδραση που έχουν στο κάρμα μας.
Επίσης, μας βοηθά να εξαγνίσουμε τα συναισθήματα και τις πράξεις μας,  ενεργοποιώντας την κοσμική συνείδηση.
Αφαιρεί την τελματωμένη και ακίνητη ενέργεια.

Το χρυσαφί Τοπάζι

Είναι σαν μπαταρία, φορτίζει πνευματικό και φυσικό σώμα, δυναμώνει την πίστη μας και προσφέρει αισιοδοξία.
Είναι εξαιρετική πέτρα για την συνείδηση μας και μας εναρμονίζει με τις ανώτερες πνευματικές δυνάμεις του σύμπαντος.

Έλκει τον πλούτο, την αφθονία, φέρνει ευεξία, αντοχή και μακροζωία. Βοηθά να αναγνωρίσουμε τις ικανότητες μας και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που μας είναι χρήσιμοι. Χαρίζει δόξα και αυτοπεποίθηση και βοηθά να πραγματοποιήσουμε μεγαλόπνοα σχέδια. Βοηθά να ξεπεράσουμε τα όρια μας θέτοντας μεγάλους στόχους.

Στη θεραπεία, αναγεννά την κυτταρική δομή και ενδυναμώνει το Ηλιακό πλέγμα, είναι επωφελής για τα εξαντλημένα νεύρα και για την ανεπάρκεια βιταμινών. Φροντίζει το συκώτι, τις κύστες και τους ενδοκρινείς αδένες.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-gold-ingolden.gr

Το μπλε Τοπάζι

Δίνει συναισθηματική πίστη, προστατεύει από τους εφιάλτες και βοηθά στη διαύγεια της σκέψης και στην επικοινωνία.

Μας χαρίζει χιούμορ, αισιοδοξία, ελπίδα, ακεραιότητα και μας μαθαίνει να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και σκέψεις καθώς δίνει νόημα σε αυτές. Ειδικά για το γαλάζιο τοπάζι πιστεύεται ότι βοηθάει στη δημιουργική ενέργεια αυτού που το φοράει.

Εμπνέει τις ηγετικές ικανότητες, την ψυχική γνώση, την πνευματική ανάπτυξη, την ηρεμία και την ψυχική ενόραση.

Αν το τοποθετήσουμε στο τσάκρα του Λαιμού ή του Τρίτου Ματιού θα βοηθήσει τη λεκτική μας έκφραση.

Είναι εξαιρετικό χρώμα για διαλογισμό και συνδέεται με τον ανώτερο εαυτό μας.

Βοηθά στη θεραπεία των πνευμόνων, της μύτης και του λαιμού.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-blue-ingolden.gr

Το κίτρινο τοπάζι

Το κίτρινο τοπάζι λέγετε πως προσελκύει το χρήμα. Μια άλλη του ιδιότητα είναι ότι προσφέρει γονιμότητα και ευφορία, ιδίως τις μέρες που η σελήνη βρίσκεται στη γέμιση της.

Απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα επιτρέποντας στη δημιουργικότητα να ρέει, δίνει πίστη, προστασία από εφιάλτες και ενδυνάμωση στο νου.

Αναπτύσσει τη γενναιοδωρία, την ευτυχία, την αίσθηση του χιούμορ, την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη σοφία, την έμπνευση, την αφθονία και την αγάπη.

Προσελκύει, επίσης, την αγάπη και μας διδάσκει για την πνευματική αγάπη.

Ένα τοπάζι σε ένα κτήμα βελτιώνει τη σοδειά.

Βοηθά στη θεραπεία του στομαχιού και του πεπτικού συστήματος.

Το πράσινο τοπάζι

Μας βοηθά να κατανοήσουμε και να συγχωρήσουμε τους άλλους, διώχνοντας τις εκδικητικές τάσεις.

Το ροζ Τοπάζι

Είναι ένας λίθος που μας δίνει αντοχή, φροντίζει την υγεία και την ελπίδα. Ταυτόχρονα μας δείχνει το πρόσωπο του Θείου. Το ροζ τοπάζι προωθεί την τιμή και την αλήθεια.

Το μοβ τοπάζι

Αντιπροσωπεύει τις πνευματικές εργασίες, τη σοφία και το διαλογισμό. Δυναμώνει την πίστη, βοηθά την προσευχή, φέρνει ηρεμία και χαλάρωση.
Ενισχύει τη διαίσθηση, ξεκαθαρίζει τα διλήμματα και μας βοηθά να επιλέξουμε το καλύτερο για την ψυχική και επαγγελματική μας πρόοδο.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-pink1-ingolden.gr

Καθαρισμός και ενεργοποίηση

Αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.

Το όνομα τοπάζι το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά δεν αναφέρονταν στο υλικό για το οποίο μιλάμε σήμερα, αλλά στον χρυσόλιθο. Το όνομα του προέρχεται από τον τόπο της προέλευσης του στο νησί Topaz της Ερυθράς Θάλασσας. 

Ο Πλίνιος γνώριζε ότι το τοπάζι εμφανίζεται σε διάφορες αποχρώσεις, και ο Στράβων, τον περιγράφει ως «λίθος διαυγής, χρυσό αποστίλβων φέγγος»

Φροντίδα του λίθου

Χρειάζεται να προστατεύουμε τον λίθο από χτυπήματα και απότομες αλλαγές του καιρού. Η άμεση έκθεση του ηλίου μπορεί να αλλοιώσει τη ζωντάνια του χρώματος. Ακόμα και οι αναβαθμισμένοι λίθοι μπορεί να αλλοιωθούν μετά από μακροχρόνια έκθεση στο ήλιο και μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι ελαφρώς ραδιενεργοί.

Τι προσέχουμε

Αν το χρώμα είναι ομοιογενές, σημαίνει ότι η πέτρα έχει δεχτεί «βομβαρδισμό», δηλαδή επεξεργασία με επιταχυντές ηλεκτρονίων.

Η άχρωμη ποικιλία του κάνει πολλούς έμπορους να το πλασάρουν ως διαμάντι μιας και έχουν το ίδιο ειδικό βάρος.

topazi-o-lithos-ths-agaphs-green-ingolden.gr

Ιστορία του λίθου

Ο Ιώβ αναφέρει στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης πως «η τιμή της σοφίας ξεπερνά και εκείνης του τοπαζιού της Αιθιοπίας».

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προσφέρει ευφράδεια στον κάτοχο του αλλά ότι μπορεί να τον κάνει αόρατο.

Οι Ινδοί το κρεμούσαν στο λαιμό τους γιατί πίστευαν ότι τους χαρίζει μακροζωία.

Στο Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για να εξουδετερώσουν τη μαγεία, να καταπολεμήσουν το άσθμα, τις αιμορραγίες και την αϋπνία. Έλεγαν επίσης ότι αλλάζει χρώμα αν πλησιάσει δηλητηριασμένο φαγητό ή ποτό.

Από παλιά πίστευαν ότι ηρεμεί τις φουρτουνιασμένες θάλασσες. Το είχαν στην κατοχή τους οι άνδρες για να τους χαρίζει σοφία, γενναιότητα και πνευματική καλλιέργεια. Στις γυναίκες χάριζε ομορφιά και γονιμότητα.

Σήμερα το τοπάζι εξορύσσεται από Αφγανιστάν, Τσεχία, Νορβηγία, Γερμανία,  Ιταλία, κ.λ.π. Στην περιοχή Katlang του Πακιστάν εξορύσσονται εξαιρετικής ποιότητας ροζ τοπάζια, και στην περιοχή Ouro Prêto της Βραζιλίας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα από το Αυτοκρατορικό τοπάζι.

Το μεγαλύτερο τοπάζι που έχει βρεθεί, ονομάζεται “El Dorando”. Βρέθηκε στη Βραζιλία το 1984, ζυγίζει 6,2 κιλά, και βρίσκεται στην Βρετανική βασιλική συλλογή.  Ένα υπέροχο τοπάζι είναι το Braganza που βρίσκεται στο Πορτογαλικό στέμμα. Ζυγίζει 1680 καράτια, και επί πολλά χρόνια θεωρείτο διαμάντι.

Το μεγαλύτερο τοπάζι του κόσμου εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Αντιστοιχεί στα ζώδια: Κριός, Ταύρος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Τοξότης, Υδροχόος, Ιχθείς.

Αντιστοιχεί στο Τσάκρα: Του Ιερού Οστού και του Ηλιακού Πλέγματος το χρυσό και στο Τσάκρα του Λαιμού το μπλε.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

fb: Veatriki Vinos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας