Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

0
3

mitropolitiko-koinoniko-iatreio-ellinikou-ingolden.gr

 

Από τα τέλη του 2011, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί σε ένα κτίριο που βρίσκεται μέσα στην πρώην Αμερικανική βάση του Ελληνικού, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αλλά και δεκάδων εθελοντών, φορέων και πολιτών. Οι εμπνευστές του ιατρείου και οι εθελοντές – γιατροί που εργάζονται εκεί, δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και βλέπουν δεκάδες κόσμου – γείτονες, περαστικούς, ανθρώπους που απλά άκουσαν για την ύπαρξη του κοινωνικού ιατρείου- που επιθυμούν να βοηθήσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

 

Οι στόχοι και το ιστορικό του  Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου:

 

Σκοπός του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ή ΜΚΙΕ είναι να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς.

 

Στόχος του ιατρείου είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Το ΜΚΙΕ και οι εθελοντές του δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι μπορούν, αλλά και ούτε θέλουν, να υποκαταστήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντιθέτως παλεύουν για να είναι ανοιχτό σε όλους το δημόσιο σύστημα υγείας και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 

Η ιδέα της δημιουργίας του ΜΚΙΕ «ανήκει» στον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα ο οποίος πλαισιώθηκε από μια μικρή ομάδα ατόμων που ήθελαν επίσης να προσφέρουν ανθρώπινο έργο.

Ο χώρος του Ελληνικού επιλέχθηκε γιατί υπήρχαν στην παλιά Αμερικάνικη βάση οι εγκαταστάσεις, για να βρει στέγη το κοινωνικό ιατρείο, αλλά και γιατί οι χώροι και τα κτήρια γύρω από αυτό δίνουν την δυνατότητα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, να οργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων υποστηρικτικού κυρίως – προς το έργο του ιατρείου– χαρακτήρα. Η ονομασία του ιατρείου υποδηλώνει τον Μητροπολιτικό χαρακτήρα του, παράλληλα με την θέληση των εθελοντών του ο χώρος του παλιού αεροδρομίου να λειτουργήσει προς όφελος όλων των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα λίγων.

 

Το ΜΚΙΕ χτίστηκε και λειτουργεί πάνω στις εξής απαράβατες αρχές:

– Δεν δέχεται χρηματικές δωρεές από κανέναν.

– Δεν επιτρέπει την παραμικρή κομματική εμπλοκή εντός της λειτουργίας του ή στις δραστηριότητες του.

– Δεν διαφημίζει κανέναν για την όποια δωρεά κάνει.

– Δέχεται δωρεές μόνο σε είδος ή υπηρεσίες.

– Δεν αφήνει κανένα κόμμα ή παράταξη να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα της δουλειάς των 200 εθελοντών του.

– Όλοι οι δωρητές, πολίτες, εταιρίες, οργανώσεις κλπ. βοηθάνε το ΜΚΙΕ με τον μοναδικό όρο ότι το ίδιο το ιατρείο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να τους διαφημίσει. Οι μοναδικές αναφορές σε ανακοινώσεις σε φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις έχουν να κάνουν με την δημόσια φύση της λειτουργίας τους ή το δημόσιο καλό. Ποτέ δεν θα διαβάσει κάποιος δημόσια ανακοίνωση με αναφορά σε Ιδιωτική Εταιρεία ή Ιδιώτη που βοήθησε. 

– Το ιατρείο δεν χρηματοδοτείται από ΚΑΝΕΝΑΝ – πέραν των λειτουργικών εξόδων που καλύπτει ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Το άτυπο ταμείο δέχεται χρήματα μόνο από τους εθελοντές , τα οποία και χρησιμοποιούνται για να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του ιατρείου, με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εθελοντές του το χρηματοδοτούν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο έπακρο η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία του Ιατρείου.

 

Δίνεται μεγάλη βάσει στην διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας του Ιατρείου. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και το ανώτατο όργανο του ιατρείου είναι η συνέλευση του, που αποφασίζει για όλα τα καίρια θέματα. Όλοι οι εθελοντές είναι ίσοι και οι όποιες αρμοδιότητες δίδονται για καθαρά οργανωτικούς σκοπούς.” αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων ο κ. Χ. Σιδέρης, μέλος του συντονιστικού και υπεύθυνος ομάδας επικοινωνίας

 

Τηλέφωνο Γραμματείας

210 – 9631950

email: mkiellinikou@gmail.com

 

 Διεύθυνση Ιατρείου:

Εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης, 200μ μετά την Τροχαία Ελληνικού στο αριστερό μας χέρι., ακριβώς δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να μπούμε στο blog του κοινωνικού Ιατρείου:

http://mki-ellinikou.blogspot.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας