Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τις βούρτσες και τις χτένες μας, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με προϊόντα styling, αλλά και την λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής μας.
Το να καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών μας απλά αφαιρώντας τις τρίχες που έχουν μείνει πάνω δεν είναι αρκετό. Θέλει σχολαστικό καθαρισμό και έτσι παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της ενώ προστατεύουμε και το δέρμα μας.
– Πριν ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της βούρτσας μας, εξετάζουμε από τι υλικά είναι φτιαγμένη. Μερικές βούρτσες, όπως αυτές με ξύλινα χερούλια, απαιτούν προσεκτική μεταχείριση γιατί καταστρέφονται πιο γρήγορα αν βραχούν.
– Αφαιρούμε τις τρίχες από τη βούρτσα χτενίζοντας με μια χτένα που έχει αραιά δόντια, μια χτένα με λεπτή λαβή, ακόμη και μια οδοντογλυφίδα.
– Πλένουμε τη βούρτσα μας στο νεροχύτη.
Αν η λαβή της βούρτσας μας δεν είναι ούτε από ξύλο ούτε από καουτσούκ, μπορούμε να τη μουλιάσουμε στο νεροχύτη με νερό και σαμπουάν. Γεμίζουμε το νεροχύτη ή μια λεκανίτσα με ζεστό νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού απαλό σαμπουάν. Ανακατεύουμε και βουτάμε τη βούρτσα μας.
Εναλλακτικά, γεμίζουμε μία μικρή λεκάνη με 1 1/2 κούπα νερό, 1/2 κούπα λευκό ξύδι και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea- tree, λεβάντα ή ευκαλύπτο.
– Αφού μουλιάσει για 20- 30 λεπτά, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μια άλλη βούρτσα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα, για να την τρίψουμε. Κατόπιν, την ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, με χλιαρό νερό.
– Όταν βεβαιωθούμε ότι έχει καθαρίσει καλά, μπορούμε να την κρεμάσουμε ή να την ακουμπήσουμε σε μια πετσέτα, για να στεγνώσει.
Μικρά μυστικά:
– Οι μεταλλικές βούρτσες μπαίνουν άνετα στο πλυντήριο στο πρόγραμμα «Πλύσιμο στο χέρι» ή «Κρύο», αρκεί πρώτα να τις τυλίξουμε με κάποιο ύφασμα για να μην χτυπάνε στον κάδο.
– Αν βούρτσα μας είναι από ξύλο ή από καουτσούκ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μια μικρή ποσότητα από σαπουνόνερο και να τρίψουμε με αυτήν ελαφρά τη βούρτσα μας .
– Για να προστατεύσουμε το ξύλινο μέρος, το αλείφουμε με λίγη βαζελίνη.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος