Χριστουγεννιάτικη Αγάπη από τα ζωάκια της Φιλοζωικής! Η Ελίνα Μπούνια στο InGolnden

0
99

γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης

dogs_christmas_lights_elina-bounia-ingolden.gr

«Τα σκυλάκια ποτέ δεν δαγκώνουν. Μόνο οι άνθρωποι» είχε πει κάποτε η Marilyn Monroe! Δεν νομίζω βέβαια ότι είναι απαραίτητος ο παραλληλισμός για να καταλάβουμε την αξία που μπορεί να έχουνε τα ζωάκια στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου, τρυφερές χριστουγεννιάτικες ιστορίες με κατοικίδια που σώζουν τα αφεντικά τους ή που τους κρατούν αιώνια συντροφιά, όλοι έχουμε δει και έχουμε ακούσει. Το θέμα είναι τι γίνεται επί της ουσίας, με τα ζωάκια που μπορεί να είναι λιγότερο τυχερά από άλλα.

Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκαν και οι άνθρωποι της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας πριν πολλά χρόνια (το 1975) και δημιούργησαν αυτό το Σωματείο που προσφέρει βοήθεια χωρίς καμία κρατική στήριξη, παρά μόνο με τις συνδρομές των μελών και των χορηγών της.

Ελίνα Μπούνια

Είναι βοηθός κτηνιάτρου στο Φιλοζωικό Κέντρο Κορωπίου από το 2010. Πέρα από τις σπουδές της στο Cambridge πάνω στην Αγγλική Λογοτεχνία, δούλεψε για 12 ολόκληρα χρόνια ως ραδιοφωνική παραγωγός σε μερικά από τα μεγαλύτερα ραδιόφωνα όπως τον NRG 105.5, τον KISS FM, το GALAXY 92 και το LOVE RADIO. Τελικά όμως απ’ ότι φάνηκε την κέρδισαν τα αθώα βλέμματα των κουταβιών και των γάτων που φροντίζει με περισσή αγάπη στην Φιλοζωική. Γι αυτά λοιπόν μας μιλάει παρακάτω…

Τι ακριβώς κάνει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία;

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε αδέσποτα ζώα. Διαθέτει Ιατρείο Μικρών Ζώων στη Νέα Χαλκηδόνα και πρότυπο Φιλοζωικό Κέντρο στο Κορωπί, όπου έμπειρο κτηνιατρικό προσωπικό παρέχει όλες τις απαραίτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες, τόσο σε δεσποζόμενα όσο και σε αδέσποτα ζώα.

Από πού προκύπτουν τελικά όλα αυτά τα αδέσποτα ζώα;          

Τα αδέσποτα προκύπτουν από ανεύθυνους ιδιοκτήτες που αμελούν να στειρώσουν τα ζώα τους. Υπάρχει ο μύθος ότι τα ζώα πρέπει να γεννήσουν μια φορά. Αυτό δεν ισχύει. Έχει κανείς αναρωτηθεί τί θα κάνει με τα ανεπιθύμητα κουτάβια μιας γέννας εάν δεν μπορεί να τους βρει ανάδοχες οικογένειες; Οπότε ας καταλάβουμε όλοι πως η στείρωση είναι η μόνη λύση, χωρίς μάλιστα να έχει καμία απολύτως επίπτωση στο ζώο. Η στείρωση δηλαδή δεν αλλάζει το χαρακτήρα ενός ζώο. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι κτηνίατροί μας.

Dogs_wallpapers_79

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.»

Martin Buber, Φιλόσοφος

Τι κριτήρια πρέπει να εξυπηρετεί κανείς για να είναι σε θέση να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο;

Ένα ζώο είναι ευθύνη ζωής. Είναι ευθύνη που ένας ιδιοκτήτης θα την έχει για περίπου 15 χρόνια που θα ζήσει το ζώο του. Εάν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, μόνο τότε θα γίνουμε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων. Ένας σκύλος ή μια γάτα, δεν είναι απλά ένα κατοικίδιο, είναι μέλος της οικογένειάς μας και είναι απαράδεκτο να εγκαταλείπεται στο δρόμο με την παραμικρή, απαράδεκτη αφορμή όπως για παράδειγμα το συχνό ’’πάμε διακοπές και δεν μπορούμε να πάρουμε το σκύλο μαζί μας’’.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο στον άνθρωπο ή σε μια οικογένεια;

Τα οφέλη της συμβίωσης με ένα ζώο είναι αναρίθμητα. Η ανιδιοτελής αγάπη που δίνει είναι κάτι απερίγραπτο. Είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί να μεγαλώνει με ένα ζώο. Γίνεται υπεύθυνο μέσα από τη φροντίδα του πιστού φίλου τους. Γι’ αυτό και λέμε βάλτε αγάπη στη ζωή σας υιοθετώντας ένα ζώο!

zwa-kai-xristougenna-26

«Δεν υπάρχει καλύτερος ψυχοθεραπευτής στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλείφει το πρόσωπό σου.»

Bernad Williams, Φιλόσοφος

Θεωρείς σωστό τα ζώα να είναι για κάποιους εμπόρευμα στις βιτρίνες καταστημάτων; Γιατί κάποιος να υιοθετήσει ένα ζώο από εσάς και να μην επιλέξει την εύκολη λύση του pet shop;

Τα «Puppy Mills», τα οποία προμηθεύουν τα pet shops με κουτάβια, είναι μια τραγική και θλιβερή πραγματικότητα καθώς σκυλιά ράτσας ζουν σε στενά κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες όπου γεννούν συνεχώς. Στο internet υπάρχουν σχετικά video. Πρέπει να ενημερωθούμε γι αυτή την τραγική κατάσταση. Η αγάπη δε βρίσκεται στις βιτρίνες.

Τι προτείνουμε λοιπόν;

Επισκεφθείτε το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής σας και σώστε ένα αδεσποτάκι! Δεν υπάρχει καλύτερη πράξη από το να σώσει κάποιος ένα αδέσποτο. Εμείς στη Φιλοζωική, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις υιοθεσίες, τονίζοντας πως η υιοθεσία ενός αδέσποτου σημαίνει ένα ζώο λιγότερο στους δρόμους! Μέσω του προγράμματος στείρωσης και εμβολιασμού που κάνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους, έχουν βρει σπίτι πολλά αδεσποτάκια. Με την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κόσμου, ελπίζουμε ο αριθμός των ζώων που υιοθετούνται να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά!

Info:

Μπορείτε να δείτε και να μάθετε τα πάντα για την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία στο www.filozoiki.gr

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 6020202 | 210 2514716

Συνέντευξη: Τάσος Μπιμπισίδης

(contact@ingolden.gr | www.facebook.com/TasosBibisidis)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας