Σανταλόξυλο, ιδιότητες και χρήσεις

0
22284

Το σανταλόξυλο είναι ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα απαλό, γλυκό, αισθησιακό, πλούσιο σε ξυλώδεις, πιπεράτους δευτερεύοντες τόνους.

 

Ιδιότητες:

Είναι αντισηπτικό, καταπραϋντικό, αναζωογονεί το δέρμα και είναι κατάλληλο για δερματικά έλκη, ρυτίδες, ευρειαγγείες, κουρασμένη επιδερμίδα. Επίσης σαν αποσυμφορητικό, βοηθάει στην κυτταρίτιδα, το κοινό κρυολόγημα, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, την ψώρα, τα νοσήματα του ήπατος και τη χοληδόχο κύστη/χολή, σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος και στη χαλάρωση των μυών. Είναι δημοφιλές στη χρήση του στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα χάρη στις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Αποτελεσματικό και στη χρήση του σε δυσεντερία και βλεννόρροια, αλλά και σε γαστρικές ενοχλήσεις και διαταραχές όπου προσφέρει ήπια στυπτική δράση, βοηθάει σε καταστάσεις όπως η διάρροια. Σαν αφροδισιακό αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Η πάστα από σανταλόξυλο επίσης χρησιμοποιείται σε πονοκεφάλους και πυρετούς για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Εξωτερικά, οι αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες του βοτάνου αξιοποιούνται σε χρήσεις ως αντισηπτικό και καταπραϋντικό του δέρματος, για την ακμή και τα μαύρα στίγματα, την καθημερινή περιποίηση και υγιεινή. Είναι επίσης χρήσιμο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το ερυσίπελας και το έκζεμα. Το έγχυμα του σανταλόξυλου καταπολεμά το λιπαρό δέρμα, ενώ το αιθέριο έλαιό του βοηθά στη γρήγορη ενυδάτωση του δέρματος.

Σε ψυχικό επίπεδο το σανταλόξυλο είναι χαλαρωτικό κατευνάζει το στρες και τη νευρικότητα και βοηθάει σε ψυχικές διαταραχές και στο διαλογισμό. Έχει επίσης την ιδιότητα να ξυπνάει μέρη του πνεύματός μας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλων των ειδών τις ενεργειακές διεργασίες ή τελετές. Η εισπνοή του αρώματος του, φέρνει αρμονία και αυτοσυγκέντρωση.

Το σανταλόξυλο κατατάσσεται στα τελετουργικά βότανα για την Ινδία. από το ξύλο του παρασκευάζεται πάστα που διανέμεται στους πιστούς την οποία εφαρμόζουν στο μέτωπο ή το λαιμό και το στήθος. Σύμφωνα με τον ινδουισμό, το σανταλόξυλο φέρνει τον πιστό κοντά στο θείο και γι αυτό είναι ιερό.

Χρήσεις:

– Για ηρεμία μετά από έντονη πνευματική εργασία βάζουμε μια σταγόνα ανάμεσα στα φρύδια.

– Για απαλότητα στο δέρμα μπορούμε να προσθέσουμε σε ουδέτερο αφρόλουτρο μερικές σταγόνες σανταλόξυλο, τριαντάφυλο και πατσουλί και να κάνουμε ένα ωραίο ντουζ.

– Για τους άντρες μετά το ξύρισμα σε λάδι καλέντουλας 50ml βάζουμε 10 σταγόνες σανταλόξυλο και 10 λεβάντα.

– Για ρομαντική ατμόσφαιρα βάζουμε στην ειδική συσκευή 3 σταγόνες σανταλόξυλο και 3 σταγόνες ylang ylang.

– Για αύξηση της σεξουαλικότητας κάνουμε μασάζ στην κοιλιακή χώρα με 2/3 λάδι για μασάζ, όπως αμυγδαλέλαιο αναμειγμένο με 1/3 σανταλόξυλο.

– Κάνουμε ασάζ κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης πράγμα που θεωρείται τονωτικό.

– Για διαλογισμό ρίχνουμε σε κεραμική συσκευή λίγες σταγόνες, ώστε να δημιουργήσουμε κατάλληλη ατμόσφαιρα και για να  χαλαρώσουμε μετά απο μία έντονη μέρα. Επίσης στην κεραμική συσκευή χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση του βήχα, αλλά και ως αφροδισιακό.

– Γαργάρες για το λαιμό: Βάζουμε λίγες σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και κάνουμε γαργάρες για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του φάρυγγα.

– Για την ενυδάτωση του δέρματος και τη θεραπεία του ξηρού και σκασμένου δέρματος το χρησιμοποιούμε σε κρέμες ή λοσιόν προσθέτοντας λίγες σταγόνες.

– Η εισπνοή του αρώματος του φέρει αρμονία και αυτοσυγκέντρωση.

– Χρσιμοποιείται σε αρωματικά κεριά χώρου, αρωματικά Sticks Χώρου, σαπούνια, σαπούνια ξυρίσματος, αφρόλουτρα και αρώματα σώματος. Αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία στα περισσότερα αντρικά αρώματα.

– Για τον πνοκέφαλο τοποθετούμε πάστα από σανταλόξυλο στους κροτάφους.

– Μια παχιά πάστα σανταλόξυλο πάνω από το μέτωπο ανακουφίζει από τον πυρετό.

– Η πάστα από σανταλόξυλο μπορεί επίσης να βοηθήσει να απαλλαγούμε από εξανθήματα, θεραπεύει τα εγκαύματα, φέρνει ανακούφιση από τα συμπτώματα του εκζέματος και της ψωρίασης και ξηρό λεπιοειδές δέρμα στα χέρια και τα πόδια.

* Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου δεν είναι τοξικό, δεν ερεθίζει το δέρμα γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αδιάλυτο.

* Τη σκόνη από σανταλόξυλο για να φτιάξουμε πάστα τη βρίσκουμε σε καταστήματα με βότανα, σε βιολογικά καταστήματα ή σε εξιδικευμένα φαρμακεία. 

 

Με ποια αιθέρια έλαια ταιριάζει:

Βενζόη, Τριαντάφυλλο, Νερολί, Λεμόνι, Πατσουλί, Κεδρόξυλο.

To έλαιο αυτό

θεωρείται ως το έλαιο της σελήνης

και το στοιχείο του είναι το νερό.

 

Λάδι από σανταλόξυλο:

Το λάδι από σανταλόξυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο δέρμα.

Μπορούμε να πρσθέσουμεσε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό και να αρωματίσουμε το σπίτι μας ή να το προσθέσουμε στο νερό του μπάνιου μας.

Κομπολόι:

Χρησιμοποιείται σε Κομποσκοίνι για διαλογισμό και σε κομπολόγια, μια και το άρωμα από το ξύλο του φέρνει χαλάρωση!

Ιστορία: 

Το σανταλόξυλο – Santalum album Linnaeus αποτελεί πηγή πολύτιμου ξύλου και αρωματικού ελαίου από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.
Γνωστό στα αρχαία σανσκριτικά ως chandana, το ξύλο, μαζί με το πολύτιμο έλαιό του, ταξίδεψε από την Ινδία ακολουθώντας τους αρχαίους Δρόμους του Μεταξιού και έγινε γνωστό ως «σαντάλ» στην Περσία, «σάνταλον» στην Ελλάδα και «santalum» στη Ρώμη.
Η πιο γνωστή, ίσως, μορφή του ξύλου του είναι τα αρωματικά ραβδιά και τα κομποσκίνια.

 

Το δέντρο: 

Το σανταλόξυλο, ένα πολύτιμο δέντρο που φυτρώνει στις Ινδίες και την Αφρική, χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία. Μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα ύψος και βγάζει μικρά μοβ λουλούδια.Το αιθέριο βγαίνει με απόσταξη της καρδιάς του κορμού. Ανώτερης ποιότητας θεωρείται αυτό που προέρχεται από το Μισόρ της Ινδίας.

Όλα τα δέντρα που είναι στα Αγγλικά γνωστά ως Sandalwood, δηλαδή σανταλόξυλο, υπάγονται στην βοτανική οικογένεια Santalaceae. Το ξύλο τους είναι βαρύ, κίτρινο και λεπτόκοκκο, και σε αντίθεση με πολλά άλλα αρωματικά ξύλα, διατηρεί το άρωμά του για δεκαετίες. Τόσο το ξύλο, όσο και το αιθέριο έλαιο έχουν ένα εξαίσιο άρωμα που ανέκαθεν θεωρείτο πολύτιμο. Η παραγωγή εμπορικής αξίας σανταλόξυλου με υψηλά επίπεδα αρωματικού ελαίου απαιτεί τα δέντρα να είναι τουλάχιστον 15 ετών. Το καλύτερο σανταλόξυλο προέρχεται από δέντρα ηλικίας άνω των 60 ετών!

 

Επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος
fb: Amalia Vinos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας