Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό!

0
120

Απολαυστική ιεροτελεστία για μερικούς, δυσάρεστη ρουτίνα για άλλους, το ξύρισμα δεν πρέπει να αποτελεί απλά μια «υποχρέωση», αλλά μια στιγμή φροντίδας που τονώνει και χαρίζει ευεξία.

sto-telos-xirizoun-to-gabro-ingolden.gr

Από τις παραδοσιακές φαλτσέτες μέχρι τις ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές έχουν αλλάξει πολλά στο ανδρικό ξύρισμα. Το ζητούμενο όμως, παραμένει πάντα το ίδιο: βαθύ ξύρισμα και απαλή επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούςΜια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να την κάνουμε χωρίς κόπο, σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερα κοψίματα και πόνο.

Σωστή προετοιμασία

Βασική προϋπόθεση για ένα σωστό ξύρισμα είναι η προετοιμασία της επιδερμίδας. Το πλύσιμο με χλιαρό νερό και ένα απαλό καθαριστικό προϊόν, θα απομακρύνει τη λιπαρότητα και θα καθαρίσει τους πόρους της επιδερμίδας. Επιπλέον, όταν τα γένια απορροφούν το ζεστό νερό μαλακώνουν και κόβονται πιο εύκολα. Το πινέλο και η σαπουνάδα, που φέρνουν στο μυαλό μας το παλιό μπαρμπέρικο, είναι στην πραγματικότητα η πιο αποτελεσματική προετοιμασία της επιδερμίδας, καθώς το μασάζ με το πινέλο ανασηκώνει τις πιο χοντρές τρίχες και μαλακώνει πολύ καλά τα γένια. Ωστόσο για το σύγχρονο άνδρα, δεν νοείται ξύρισμα χωρίς αφρό ή τζελ ξυρίσματος, που προστατεύει την επιδερμίδα, διατηρεί τα γένια απαλά κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και μειώνει την τριβή μεταξύ λεπίδας και επιδερμίδας.

 

Άδραξε τη λεπίδα!

Ξεκινάμε το ξύρισμα από τις περιοχές όπου τα γένια είναι πιο μαλακά, ώστε να δώσουμε παραπάνω χρόνο στα υπόλοιπα να μαλακώσουν. Εφαρμόζουμε τη λεπίδα στην κατεύθυνση που βγαίνουν τα γένια και όχι κόντρα, φροντίζοντας να μην ασκούμε μεγάλη πίεση και ξεπλένουμε συχνά το ξυραφάκι με ζεστό νερό. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα γένια πάνω από τα χείλη, στα μάγουλα και στο πηγούνι μεγαλώνουν με φορά προς τα κάτω, ενώ αυτά στο λαιμό έχουν φορά προς τα πάνω.

Η ιδανική σειρά για να εφαρμόσουμε το ξύρισμα είναι:

1. Μάγουλα

2. Λαιμός

3. Άνω χείλος

4. Πηγούνι

 

Αλλάζουμε συχνά το ξυραφάκι μας

Αν παρατηρήσουμε την παραμικρή σκουριά, αν δούμε ότι κολλάνε γένια ή κρέμα ξυρίσματος, τότε αλλάζουμε αμέσως το ξυραφάκι. Τα χρησιμοποιημένα ξυραφάκια μας αναγκάζουν να ξυρίζουμε επανειλημμένα το ίδιο σημείο, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για περισσότερα κοψίματα, αμυχές, ερεθισμούς και θυλακίτιδα (τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα).

 

Από μηχανής… Θεός!

Είναι πρακτικές, δεν απαιτούν σαπουνάδα ή νερό και μεταφέρονται εύκολα παντού. Οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για άνδρες με πρόβλημα ακμής ή θυλακίτιδας και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρική μηχανή, δε φτάνει σε βάθος όπως ένα ξυράφι και δεν είναι αποτελεσματική στα πολύ σκληρά ή πυκνά γένια. Οι μηχανές όμως, εξελίσσονται συνεχώς με νέες τεχνολογίες και σχεδιασμό, έτσι ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της αποτρίχωσης. Έτσι στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε ξυριστικές μηχανές με δύο ή περισσότερες περιστρεφόμενες κεφαλές, με ειδικές λεπίδες για τις φαβορίτες, ακόμη και μηχανές που απελευθερώνουν ενυδατική λοσιόν κατά τη χρήση τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική μηχανή σε στεγνή επιδερμίδα, κρατώντας τη σε κάθετη γωνία προς το δέρμα και προσέχοντας να μην ασκούμε μεγάλη πίεση.

sto-telos-xirizoun-to-gabro-ingolden.gr.jpg5

Και για το τέλος…

Το καθημερινό ξύρισμα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στο επιφανειακό υδρολιπιδικό στρώμα της επιδερμίδας, που σκοπός του είναι να την προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες και να αποτρέπει τη μείωση της υγρασίας. Έτσι, η επιδερμίδα είναι εκτεθειμένη σε παράγοντες που προκαλούν ερεθισμούς, ξηρότητα και αφυδάτωση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ένα ειδικό προϊόν για μετά το ξύρισμα, με σύσταση πλούσια σε βιταμίνες και καταπραϋντικά συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τους ερεθισμούς και την ξηρότητα, ενυδατώνουν και αναζωογονούν, ολοκληρώνοντας ιδανικά τη διαδικασία του ξυρίσματος.

 

Συχνές ερωτήσεις:

♦ Μετά το κόψιμο τι;

Αρχικά ρίχνουμε κρύο νερό, το οποίο λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί, κλείνει τους πόρους και σταματά μικρές αιμορραγίες. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, πιέζουμε τοπικά με ένα παγάκι και στη συνέχεια τοποθετούμε στο κόψιμο ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα χαρτομάντιλο. Αν κοβόμαστε συχνά, εφαρμόζουμε τοπικά μια κρέμα με αντιβακτηριδιακές και στυπτικές ιδιότητες.

 

sto-telos-xirizoun-to-gabro-ingolden.gr.jpg2

 

♦ Πειράζει αν ξυρίζομαι πότε με ξυραφάκι και πότε με ξυριστική μηχανή;

Ο κύκλος της ζωής της τρίχας είναι διαφορετικός όταν χρησιμοποιούμε ξυράφι και διαφορετικός όταν χρησιμοποιούμε ξυριστική μηχανή. Καλό θα είναι να προτιμούμε μία από τις δύο μεθόδους, ώστε η ανάπτυξη της τρίχας να είναι σταθερή, όπως και η συμπεριφορά της επιδερμίδας.

♦ Το after-shave ερεθίζει την επιδερμίδα μου. Υπάρχει λύση;

Εάν το after-shave που χρησιμοποιούμε περιέχει οινόπνευμα ή άρωμα, τότε είναι πολύ πιθανό να μας προκαλεί ερεθισμούς ιδίως αν έχουμε μια αρκετά ευαίσθητη επιδερμίδα. Σ’ αυτή την περίπτωση επιλέγουμε ένα ενυδατικό balm που καταπραΰνει και προστατεύει την επιδερμίδα.

♦ Πώς μπορώ να αποφύγω τη θυλακίτιδα;

Η ανάπτυξη των τριχών προς τα μέσα προκαλείται συνήθως από το λανθασμένο ξύρισμα. Αν συνηθίζουμε να ξυριζόμαστε «κόντρα», δημιουργείται μια ανωμαλία στην έκφυση της τρίχας, με αποτέλεσμα όταν μεγαλώνει να κατευθύνεται προς τα μέσα. Συνεπώς φροντίζουμε να ξυριζόμαστε πάντα με τη φορά της τρίχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας