Κράμπες, αιτίες και αντιμετώπιση

0
667

krampes-pou-ofeilonte-ingolden.gr

Πρόκειται για ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Στα σημεία όπου εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Συχνά οι κράμπες συμβαίνουν τη νύχτα σε κάποια γάμπα του ποδιού και μπορεί να κρατήσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά – πιο σπάνια μπορούν να διαρκέσουν έως μία ώρα ή περισσότερο.

Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι.

Για ποιους λόγους εμφανίζονται; 

Οι κράμπες οφείλονται σε μια ξαφνική έλλειψη ελέγχου της συστολής και χαλάρωσης του μυός εκ μέρους του νευρικού συστήματος, κάτι που καταλήγει σε σύσπαση του μυός – χωρίς να ακολουθήσει χαλάρωση.

Ίσως η αιτία να είναι ότι χάνεται η ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Το νάτριο, το κάλιο,  το χλώριο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο αναφέρονται ως ηλεκτρολύτες διότι έχουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στα υγρά του σώματος βοηθώντας στη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Το ασβέστιο για παράδειγμα βοηθά στη συστολή των μυών και το μαγνήσιο στη διαστολή τους, οπότε αν συγκέντρωσή τους πέσει χαμηλά στο αίμα μπορεί να διαταραχθεί η λειτουργία των μυών – η χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο σπασμό στους μυς αλλά και μυρμηγκιάσματα σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Οι κράμπες μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι αθλητές, λόγω τις παρατεταμένης προσπάθειας και της μεγάλης εφίδρωσης, χάνουν μεγάλα ποσά ηλεκτρολυτών, και έτσι έχουν πιο συχνά προβλήματα μυϊκών σπασμών.

–  Η κυκλοφορία του αίματος επίσης παίζει ρόλο. Οι κράμπες μπορεί να εμφανιστούν όταν επιβραδύνεται η κυκλοφορία των κάτω άκρων. Συμβαίνουν συνήθως όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, γι’ αυτό ίσως να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν εάν ξαπλώνουμε στο πλάι.

Υπάρχουν πάντως κάποιες καταστάσεις  που ευνοούν τις κράμπες.

–  O ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

–  Καταπονούνται υπερβολικά οι μύες κατά τη διάρκεια άσκησης ή εργασίας. Οι κράμπες είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στους αθλητές. Δημοφιλείς θεωρίες για την εκδήλωσή τους είναι η κούραση των μυών από υπερβολική χρήση, τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – χαμηλό ζάχαρο και η αφυδάτωση.

–  Μια γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.

–  O οργανισμός παρουσιάζει αφυδάτωση.

–  Έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Πώς θα τις προλάβουμε

–   Πίνουμε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός μας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.

–   Δεν εκτιθόμαστε πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο ή στο πολύ κρύο.

–  Κάνουμε προθέρμανση πριν τη γυμναστική και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης. Ειδικά, αν δεν είμαστε αρκετά γυμνασμένοι, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε κράμπες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με κάποιον που είναι προπονημένος.

–  Πριν πέσουμε για ύπνο, κάνουμε αρκετές διατάσεις στα πόδια μας, για να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς θα απαλλαγούμε από αυτές:

 Αν μας «πιάσει» κράμπα στη γάμπα, πιάνουμε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τεντώνουμε προς τα πάνω, μέχρι το πόδι μας να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθουμε έντονο πόνο, προσπαθούμε να ρίξουμε όλο το βάρος του σώματός στα δάχτυλα του ποδιού μας, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάνουμε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορούμε να βάλουμε μια θερμαντική κρέμα ή ένα θερμό επίθεμα. Παράλληλα, πίνουμε λίγο δροσερό νερό ή ένα ισοτονικό ποτό.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι αν και η κράμπα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή προκαλώντας έντονο πόνο, η αντιμετώπιση είναι σχετικά εύκολη, αρκεί να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

krampes-ingolden.gr

Κράμπες και διατροφή

–  Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Βάζουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, το σουσάμι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα – για το ασβέστιο.

–  Ένα άλλο συστατικό του οποίου η έλλειψη φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση τους είναι το κάλιο. Γι’ αυτό προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά, όπως το λάχανο, τον αρακά, τις πιπεριές αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως τις μπανάνες – η μπανάνα έχει το περισσότερο κάλιο ανάμεσα στα φρούτα, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.

–  Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε άφθονα υγρά, καθώς η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται να αποτρέπει τις κράμπες.

Κράμπες και εγκυμοσύνη:

Στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πόνος στο πόδι ή στο πίσω μέρος του μηρού ή της κνήμης, ο οποίος μπορεί να μας ξυπνήσει τη νύχτα στο δεύτερο, αλλά κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οφείλεται συχνά στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, λόγω της απορρόφησής του από το έμβρυο.

Φροντίζουμε να αυξήσουμε τις δόσεις του ασβεστίου στη διατροφή μας, με γάλα, γιαούρτι ή τυρί – επίσης τα λαχανικά περιέχουν ασβέστιο. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας, ο οποίος πιθανότατα θα ενισχύσει το ασβέστιο στον οργανισμό μας με χάπια και θα μας συστήσει να παίρνουμε μαγνήσιο, που είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.

Αν οι κράμπες επιμένουν:

Στην πλειονότητά τους, οι κράμπες είναι «αθώες», δεν υποκρύπτεται δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ η αντιμετώπιση είναι εύκολη.
Εάν οι κράμπες επιμένουν, ενδέχεται να αποτελούν και συμπτώματα κάποιας πάθησης. Μπορεί, δηλαδή, να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα διουρητικά χάπια, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου, τα αντιόξινα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τις στομαχικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση νεοπλασιών.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας