Η ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ!

0
356

Στις 20 Μαρτίου παρατηρείται το φαινόμενο της εαρινής ισημερίας! Εκείνη την ημέρα, η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό όταν είναι στο ζενίθ του. Στην περίπτωση αυτή, η απόκλιση που έχει ο άξονας της γης από τον ήλιο μηδενίζεται.

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης!

I_EARINI_ISIMERIA_SIMATODOTEI_TIN_ANOIXI_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU3.jpg

Μπαίνουμε στην εποχή της αναζωογόνησης, της αναγέννησης και της εξωστρέφειας.
Για την φύση η Άνοιξη συμβολίζει την εποχή της καλλιέργειας, της δημιουργίας και της θρέψης.  Πρόκειται για μια περίοδο μετάβασης, όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για το σώμα και τις λειτουργίες του, την ενέργεια και τη διάθεσή μας.  Η φύση γύρω μας ανθίζει, νέα ζωή, νέα διάθεση μας διαποτίζει.

Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική και τη θεωρία των 5 στοιχείων,  η Άνοιξη συνδέεται με το στοιχείο του Ξύλου και επηρεάζει το συκώτι.

Η ποιότητα του ξύλου στα γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα, συμβολίζει τη δημιουργικότητα, την φιλοδοξία, την αποφασιστικότητα αλλά και τον θυμό και τις εμμονές.

Η ενέργεια του συκωτιού μπλοκάρεται από το θυμό που δεν εκφράζουμε και τις εμμονές που δε βρίσκουν διέξοδο. Όταν καταπίνουμε το θυμό μας αντικατοπτρίζεται στη λειτουργία του συκωτιού και αυτό μας εμποδίζει από το να βιώσουμε, εσωτερικά, τη διαδικασία της αναγέννησης.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε αποσυντονισμένοι, ανυπόμονοι, επιθετικοί και γενικά σε ένταση.

Το συκώτι θεωρείται ο στρατηγός του οργανισμού. Φιλτράρει το αίμα από τις τοξικές ουσίες (φάρμακα- αλκοόλ) και εκκρίνει τη χολή που είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπών. Οτιδήποτε απορροφά το μετατρέπει σε ενέργεια κατευθύνοντας το αίμα όπου υπάρχει ανάγκη. Όταν η ενέργεια ρέει χωρίς να εμποδίζεται αισθανόμαστε σωματική, νοητική και συναισθηματική ισορροπία και ευεξία.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η μετάβαση από το σκοτεινό χειμώνα στην εκρηκτική άνοιξη, συνοδεύονταν με αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και στις δραστηριότητες των ανθρώπων.

I_EARINI_ISIMERIA_SIMATODOTEI_TIN_ANOIXI_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU.jpg

Σε όλα τα ιερά κείμενα θρησκειών συναντάμε κανόνες διατροφής που αφορούν τη νηστεία που ξεκινάει την Άνοιξη και αυτό γιατί είναι η καλύτερη περίοδος φροντίδας για την αποτοξίνωση του συκωτιού μας και την τόνωση του οργανισμού.

Επίσης είναι η εποχή που οργανώνουμε και συντονίζουμε τον προγραμματισμό των στόχων μας, θέτοντας σε εφαρμογή πλάνα υλοποίησης.

Σε ότι αφορά λοιπόν τη διατροφή μας, προτιμάμε την κατανάλωση τροφίμων που τονώνουν το συκώτι, όπως  τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα ωμά φρούτα και τα δημητριακά.

Για την αποτοξίνωση χρησιμοποιούμε βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, το ταραξάκο και η αγκινάρα (τα φρέσκα φύλλα της σε αφέψημα).

Άνοιξη!  καιρός για δραστηριότητες που μας βάζουν σε κίνηση όπως το περπάτημα, η άσκηση και η βόλτα στην εξοχή.  Χρησιμοποιούμε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η ρεφλεξολογία που μας βοηθάνε να διαχειριστούμε άγχος, θυμό.

Φροντίζουμε να ξεμπλοκάρουμε την ενέργεια που συγκεντρώνεται και επιβαρύνει το συκώτι μας, δημιουργώντας σωματική, νοητική και συναισθηματική αρμονία!

Είναι όμως εύκολο να δημιουργήσουμε αυτή την ισορροπία; Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν δεσμευτούμε και αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη, ώστε να μετατρέψουμε παγιωμένες πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν σε ενδυναμωτικές που ενισχύουν την ψυχολογική μας διάθεση! 

Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή απλών συνηθειών στην καθημερινότητα μας που θα μας δώσουν έμπνευση για αλλαγή,  όπως το διάβασμα άρθρων και βιβλίων ενδυνάμωσης!

Μπορούμε ακόμη να ενταχθούμε σε ομάδες αυτογνωσίας ή ατομικά, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, να αρχίσουμε να ακούμε τι θέλει να μας πει το σώμα μας, συνομιλώντας απευθείας με το άγχος ή το θυμό μας!

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά! Θεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν την τέχνη όπως το κολλάζ, η δημιουργική γραφή και η ζωγραφική ή οποιαδήποτε μορφή και τεχνική θεραπείας χρησιμοποιεί τη μουσική, το χορό και το τραγούδι!

I_EARINI_ISIMERIA_SIMATODOTEI_TIN_ANOIXI_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU1.jpg

Αυτή την περίοδο της αναζωογόνησης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ακόμη ότι τα δέντρα συμβολίζουν την ποιότητα του ξύλου! Ας κάνουμε χρόνο στην καθημερινότητά μας, όπως και όπου είναι εφικτό, να βρεθούμε κοντά στη φύση. Μια καλή άσκηση είναι να αγκαλιάζουμε σφιχτά τους κορμούς των δέντρων και να αφουγκραζόμαστε τι θέλουν να μας πουν, αναπνέοντας απαλά και ρυθμικά!

Ακόμη και στην πλατεία της γειτονιάς μας όμως μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά σε ένα παγκάκι, εστιάζοντας την προσοχή μας στο να συνδεθούμε μαζί τους. Τα αφήνουμε να μας διδάξουν έτσι όπως στέκονται περήφανα, αγέρωχα, γειωμένα.

Παρατηρούμε την ευελιξία τους, πως λικνίζονται με τον αέρα, άλλοτε απαλά και άλλοτε δυνατά, πάντα όμως κοιτώντας σταθερά μπροστά, στο πραγματικό νόημα της ύπαρξης!

Τα δέντρα μας διδάσκουν τη γείωση, τη δυνατότητα της άνθισης και της καρποφορίας, την ευελιξία ! Ανθίζουμε και εμείς όπως η φύση γύρω μας και υποδεχόμαστε την Άνοιξη!

Βασιλική Χρονοπούλου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας 

     ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach- 
        Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας