Η διατροφή της μέλλουσας μαμάς!

0
164

i-diatrofi-tis-mellosas-mamas-baby-beauty-girl-love-ingolden.grΗ υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μια γυναίκα μπορεί να κάνει για το μωρό της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο διπλασιάζει μερικές από τις ανάγκες της μητέρας σε θρεπτικά συστατικά.

Η προσοχή στον τρόπο διατροφής είναι κάτι στο οποίο η μητέρα πρέπει να δώσει σημασία ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος ακόμα και πολλούς μήνες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γεννήσεις και περιορισμένη ανάπτυξη του νεογνού.

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος επίσης αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.

Τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης η έγκυος μπορεί να παίρνει τις ίδιες θερμίδες όπως και πριν, εφόσον τρώει ποιοτικές θρεπτικές τροφές. Τους τελευταίους έξι μήνες το σώμα χρειάζεται περίπου 300 με 500 θερμίδες επιπλέον την ημέρα από ό,τι όταν δεν ήταν έγκυος.

Συνολικά η έγκυος βάζει 10 με 12 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα πάρει τον 7ο, 8ο και 9ο μήνα, οπότε θα πρέπει να προσέξει να μην βάλει πολύ βάρος από τους πρώτους μήνες. Συνολικά η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:

▪ Στο 1ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 2 κιλά.

▪ Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 4 κιλά.

▪ Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 6 κιλά.

Η κατάλληλη διατροφή για οποιαδήποτε γυναίκα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά ιδιαίτερη σημασία θα μπορούσε να δοθεί στα ακόλουθα:

Φυλλικό οξύ: Η κατανάλωση περίπου 400 μικρογραμμαρίων καθημερινά πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται προκειμένου να αποφευχθούν ελαττωματικές γεννήσεις. Τρόφιμα όπως οι φράουλες, το σπανάκι, το μπρόκολο, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσια σε φυλικό οξύ.

Σίδηρο: Στα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα περιλαμβάνονται το αμυγδαλόγαλα, το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, οι φακές και τα αποξηραμένα φρούτα. Η πρόσληψη 15 χιλιοστόγραμμων (mgr) σιδήρου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού.

Πρωτεΐνες: Το θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην καλή ανάπτυξη των ιστών. Τροφές που παρέχουν πρωτεΐνες καλής ποιότητας είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το μοσχάρι και τα αυγά. Τα λαχανικά και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός από κρέας – όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά– είναι εξίσου απαραίτητα. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι επίσης άριστες πηγές πρωτεϊνών.

  Πέρα από την υγιεινή διατροφή, βέβαια, αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο είναι καλή ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας και η φροντίδα και κατανόηση όλων όσων βρίσκονται κοντά της!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας