Γερά νύχια και διατροφή

0
173

Τα νύχια καθρεφτίζουν την υγεία οργανισμού μας. Λευκά σημάδια στα νύχια, ευθραυστότητα, ξηρότητα, δισχρωματισμός, γραμμώσεις μπορούν να αποτελούν συμπτώματα κάποιας παθολογικής κατάστασης.

ygeioi-nyxia-kai-diatrofh-ingolden.gr

Τα νύχια χρησιμεύουν κυρίως για να προστατεύουν από τραυματισμούς τις άκρες των δακτύλων, που είναι πλούσιες σε νεύρα. Αποτελούνται κυρίως από ένα τύπο πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη και από ασβέστιο.

Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει άμεσα την υγεία των νυχιών καθώς πιθανές αλλοιώσεις στην υφή και την εμφάνιση τους συχνά υποδουλώνει έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Παρακάτω παραθέτουμε τις κυριότερες παθήσεις των νυχιών που σχετίζονται με την διατροφή:

Λευκά στίγματα

Πολλοί πιστεύουμε ότι τα λευκά στίγματα προκαλούνται από έλλειψη ασβεστίου. Αυτό είναι ένας μύθος. Διατροφικά οφείλονται στην έλλειψη ψευδαργύρου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην δομή των πρωτεϊνών. Τα λευκά στίγματα δηλώνουν αλλοίωση στην δομή της πρωτεΐνης του νυχιού – κερατίνη και για αυτό το λόγο, ικανοποιητική πρόσληψη ψευδαργύρου και πρωτεΐνης μειώνει την εμφάνιση τους.

Πολλές φορές βέβαια η αιτία εμφάνισης λευκών στιγμάτων μπορεί να μην είναι διατροφική αλλά να έχουν προκληθεί από ένα μικρό χτύπημα στο συγκεκριμένο σημείο.

 

 Ευθραυστότητα, θαμπάδα και ξηρότητα

–  Η απουσία επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης και ασβεστίου από την διατροφή καθιστούν τα νύχια πιο εύθραυστα, καθώς και τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν δομικά στοιχεία τους.

–  Ευθραυστότητα στα νύχια εμφανίζεται επίσης έντονα στου αφυδατωμένους οργανισμούς παρουσιάζοντας και αλλοιώσεις στην εμφάνιση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αφυδάτωση τα νύχια χάνουν την υγρασία που περιέχουν και μαζί με αυτήν χάνουν την ελαστικότητα και την ευκαμψία τους.

–  Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί θαμπάδα και ξηρότητα στα νύχια καθώς η βιταμίνη αυτή βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίσει την πρωτεΐνη.

–  Τέλος,  η ευθραυστότητα, θαμπάδα και ξηρότητα στα νύχια μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης C  ή βιοτίνης.

 

Σκασίματα

Τα μικρά κοιλώματα στα νύχια είναι σύνηθες σύμπτωμα της ψωρίασης αλλά πολλές φορές προκαλείται και από ανεπάρκεια βιταμίνης C.

 

Δισχρωματισμός

Η αλλοίωση του χρώματος των νυχιών, μπορεί να προέλθει από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικά όμως μπορεί να προκληθεί από έλλειψη της βιταμίνης Β12

 

gera-nyxia-kai-diatrofh-ingolden.gr

Κοιλονυχία 

Η κοιλονυχία είναι μια πάθηση στην οποία τα νύχια γίνονται μαλακά, εύθραυστα και επίπεδα ή κοίλα σαν κουτάλι. Η ανωμαλία αυτή οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σιδήρου και εκδηλώνεται σαν σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πληκτροδακτυλία

Η αντίθετη πάθηση της κοιλονυχίας είναι η πληκτροδακτυλία κατά την οποία τα άκρα των δακτύλων διογκώνονται και τα νύχια σκάβουν μέσα στο κρέας και μοιάζουν με πλήκτρα τυμπάνου. Τα αίτια της συχνά συνδέονται με ασθένειες του πνεύμονα, του κυκλοφορικού, του ήπατος ή του πεπτικού συστήματος.

 

Συμπερασματικά, η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην γενικότερη υγεία όλου του οργανισμού και επακόλουθα στην καλή εμφάνιση των νυχιών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας