Η πιο διάσημη από όλες τις βιταμίνες, η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή ουσία, που μοιάζει με υδατάνθρακα και λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού κυρίως των ζωικών οργανισμών. Βρίσκεται στα φυτά, στα ζώα, και στους μονοκύτταρους οργανισμούς, όπου παράγεται από τη γλυκόζη. Όλοι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν το ασκορβικό οξύ, είτε το συνθέτουν μόνοι τους είτε το προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους, ειδάλλως πεθαίνουν από σκορβούτο λόγω έλλειψης του. Οι άνθρωποι, κάποια άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ικανοί, λόγω γενετικής μεταλλαγής, να παρασκευάζουν Βιταμίνη C, έτσι την παίρνουν από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η Βιταμίνη C απομονώθηκε από τα επινεφρίδια το 1928 από το βιοχημικό Ούγγρο νομπελίστα Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι και αναγνωρίστηκε ως παράγοντας θεραπείας του σκορβούτου το 1932. Η ονομασία της ασκορβικό οξύ προέρχεται από την έκφραση αντισκορβουτική βιταμίνη, δηλαδή την βιταμίνη που θεραπεύει και προλαβαίνει το *σκορβούτο.
Η βιταμίνη C έχει τεράστια σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό:
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– Επιταχύνει την ανάρρωση από το κρυολόγημα
– Καταπολεμά τη γήρανση
– Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες
– Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου
– Μεταβολίζει το λίπος
– Μεταβολίζει τα αμινοξέα
– Θεωρείται απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου
– Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος
– Βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων
– Βοηθάει την απελευθέρωση των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια
Μερικές από τις τροφές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C είναι οι εξής:
Κόκκινη πιπεριά: Μισή κούπα ωμής πιπεριάς προσφέρει 142 mg βιταμίνης C.
Πράσινη πιπεριά: Μισή κούπα ωμής πράσινης πιπεριάς περιέχει 60 mg C
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μισή κούπα μαγειρεμένου λαχανικού προσφέρουν 48 mg βιταμίνης
Ακτινίδιο: Προσφέρει 70 mg βιταμίνης
Πορτοκάλι: Περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης (ένα μέτριο πορτοκάλι).
Γκρέιπφρουτ: Τα ¾ της κούπας χυμούς γκρέιπφρουτ ενισχύουν τον οργανισμό με 50-70 mg βιταμίνης C
Φράουλες: Μισή κούπα από το ιδιαίτερα αγαπητό αυτό φρούτο περιέχει περίπου 49 mg βιταμίνης C
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση είναι 90mg για τους άντρες και 75 mg για τις γυναίκες. Σύμπτωμα της κατάχρησης είναι η νεφρική ανεπάρκεια.
Η βιταμίνη C είναι αρκετά «ευαίσθητη». Οπότε, φροντίζουμε να καταναλώνουμε τις τροφές που την περιέχουν αμέσως μετά το κόψιμο των φρούτων ή το στύψιμο των χυμών.
* Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό συνιστάται οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς πλούσιους στη βιταμίνη.
Χρήσεις εκτός διατροφής:
Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τους διαλυμένους λεκέδες μετάλλων, όπως ο σίδηρος. Το ασκορβικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης στις πισίνες και τα SPA για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χλωρίου και βρωμίου. Χρησιμοποιείται επιπλέον στη βιομηχανία πλαστικών για τη συναρμολόγηση μοριακών αλυσίδων πιο γρήγορα και με λιγότερα απόβλητα από τις παραδοσιακές μεθόδους σύνθεσης.
* Το σκορβούτο είναι ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη στον οργανισμό της βιταμίνης C. Εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους, ιδιαίτερα τα ούλα, τα εσωτερικά όργανα, τα κόκκαλα, τις αρθρώσεις.
* Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.