♦ Στην παραλία ισχύει περισσότερο από παντού το “προσέχω τον εαυτό μου διότι σέβομαι το περιβάλλον”. Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας λοιπόν για άντρες – γυναίκες – παιδιά – σκυλάκια ανεξαιρέτως, είναι ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας πριν βγούμε στην παραλία. Που σημαίνει καθαριότητα, ξύρισμα, καθαρά και περιποιημένα νύχια και φυσικά χρήση αντηλιακής κρέμας. Είναι έκφραση καλών τρόπων το να φροντίζει κανείς το σώμα του, να μην το εκθέτει απροστάτευτο στον ήλιο.
* Για τις γυναίκες που τους αρέσει να μακιγιάρονται και στην παραλία προτείνουμε να διαβάσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ: Αδιάβροχο μακιγιάζ και κολυμπήστε άφοβα!
♦ Διαλέγουμε μαγιό που να ταιριάζει στο σωματότυπό μας. Δεν πάμε με τη μόδα, αλλά με το σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Εν ολίγοις.. σεβόμαστε την αισθητική του συνόλου.
♦ Δεν απλώνουμε την πετσέτα μας δίπλα ακριβώς από μια παρέα. Ακόμα και στην πιο πολυσύχναστη παραλία, το savoir vivre απαγορεύει να απλώνουμε την πετσέτα μας σε απόσταση μικρότερη του τετραγωνικού από τον διπλανό μας. Ακόμα κι αν η παραλία είναι γεμάτη με κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να καθίσουμε δίπλα ακριβώς σε μια άλλη παρέα, παραβιάζοντας τον προσωπικό τους χώρο. Είναι πιο σωστό να βρούμε ένα σημείο, λίγο πιο μακριά.
♦ Η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε στην πετσέτα ή στην ξαπλώστρα πρέπει να είναι “προσεκτική”. Δε ξαπλώνουμε με ορθάνοιχτα πόδια και έχουμε το νου μας στο μαγιό που είναι ένα ένδυμα “ασταθές” μερικές φορές..
♦ Δε βρέχουμε τον κόσμο που προσπαθεί να μπει στη θάλασσα. Κάποιοι προτιμούν να μπουν μια κι έξω και άλλοι σιγά σιγά. Αυτό που δεν θέλει κανείς είναι να έχει κάποιον δίπλα του που αρχίζει να πετάει νερά και να τον βρέχει.
♦ Δε φτύνουμε το νερό που ενδεχομένως ήπιαμε μπροστά σε όλους! Λίγη διακριτικότητα δεν βλάπτει. Επίσης, η παραλία και η θάλασσα ΔΕΝ είναι αποχωρητήρια…Δεν πλενόμαστε, καθαρίζουμε τη μύτη και τ’ αυτιά μας εκεί που οι άλλοι απλώς κολυμπούν..
♦ Δεν παίζουμε ρακέτες σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους. Ούτε και τάβλι κοπανόντας τα πούλια, τα ζάρια, το κουτί…
♦ Δεν μιλάμε δυνατά στο κινητό τηλέφωνο ή στην παρέα μας. Η χρήση κινητού τηλεφώνου στην παραλία επιτρέπεται, αλλά μόνο εφόσον αυτή είναι αθόρυβη.
♦ Εάν θέλουμε να ακούσουμε μουσική στην παραλία είναι δικαίωμά μας, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναγκάσουμε όλη την παραλία να την ακούσει μαζί μας. Φοράμε τα ακουστικά μας και δεν ενοχλούμε κανέναν.
♦ Για τα ερωτευμένα ζευγάρια.. Όσο υπέροχο κι αν είναι να είναι κάποιος ερωτευμένος, δεν σημαίνει ότι επιτρέπονται οι ερωτικές περιπτύξεις σε κοινή θέα.
♦ Αν έχουμε παιδιά τα εκπαιδεύουμε από το σπίτι για το πως να φερθούν στην παραλία. Δε τα αφήνουμε να ουρλιάζουν, αλλά ούτε εμείς ουρλιάζουμε ..”Γιωργάκηηηηηη το καπέλο σου..”
♦ Δεν κάνουμε γυμνισμό εκεί που δεν επιτρέπεται.
♦ Δεν τινάζουμε την πετσέτα με την άμμο στη μούρη των άλλων. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο εκεί που κάθεσαι αμέριμνος και χαλαρώνεις, να σου έρχεται η άμμος στο στόμα. Προσπαθούμε να τινάζουμε την πετσέτα μας δίπλα στην θάλασσα και περπατάμε προσεκτικά όταν φοράμε τις σαγιονάρες ή τα παπούτσια μας.
♦ Τα “δημόσια ντους” είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο όρος “δημόσιος”, και όχι μια σπάνια ευκαιρία για να κάνουμε την τουαλέτα μας, λούσιμο, μάσκα μαλλιών, αυτιά, αποτρίχωση κλπ την ώρα που οι υπόλοιποι λουόμενοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να ξεπλυθούν. Τηρούμε το άγραφο time code.
♦ Δεν αφήνουμε αποτσιγάρα και σκουπίδια φεύγοντας. Αφήνουμε την παραλία, όπως την βρήκαμε, αλλά και όπως θέλουμε να την ξαναβρούμε την επόμενη φορά που θα πάμε..
♦ Σκυλιά στην παραλία. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τα σκυλιά στην παραλία και αναφέρει ότι επιτρέπονται σε όλες τις ελεύθερες παραλίες. Αν δεν μπορούμε τα σκυλιά, είτε επειδή τα φοβόμαστε, είτε για οποιοδήποτε άλλο προσωπικό λόγο, μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον ιδιοκτήτη του να τον βάλει λίγο πιο μακριά από εμάς. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παίρνουν το κατοικίδιό τους στην θάλασσα. Οφείλουν να σέβονται το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να φοβάται τα σκυλιά, να μην τα αφήνουν ελεύθερα, ειδικά αν δεν είναι εκπαιδευμένα και φυσικά να μην τα αφήνουν να κάνουν την ανάγκη τους στην παραλία.
επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος