«Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία», λένε συνέχεια οι ειδικοί χωρίς όμως οι περισσότεροι από εμάς να τους ακούμε γιατί δεν προλαβαίνουμε!
Ας το αναγνωρίσουμε, ας το ελέγξουμε και ας το μετατρέψουμε σε δημιουργικότητα!
Αναγνωρίζουμε τα σημάδια:
Το πρώτο και βασικό στάδιο για να μπορέσουμε να νικήσουμε το στρες είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια με τα οποία εκδηλώνουμε το άγχος μας. Π.χ. γινόμαστε επιθετικοί; Νευρικοί; Τρέχουμε πανικόβλητοι χωρίς στην ουσία να πετυχαίνουμε τους στόχους μας; Ή μήπως αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει συνήθεια και τη θεωρούμε απόλυτα φυσιολογική; Τότε ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσουμε ότι πάσχουμε από στρες είναι όταν ο οργανισμός μας θα μας δείξει τα πρώτα σημάδια, π.χ. με ταχυπαλμίες, πίεση ή κάποια ασθένεια, προειδοποιώντας μας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε. «Ρίχνουμε» τους ρυθμούς μας.
1. Αλλάζουμε τρόπο ζωής και αξιολογούμε τις επιλογές μας
Εμείς καθορίζουμε πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε στη δουλειά, στα παιδιά, στο σύντροφο. Αντί να μένουμε μέχρι αργά στη δουλειά, κανονίζουμε να πηγαίνουμε 2 μέρες τη βδομάδα πιο νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο και καλύτερα θα δουλεύουμε, αφού το πρωί ο οργανισμός μας είναι πιο αποδοτικός, και θα «ξεκλέβουμε» μερικές ώρες ώστε είτε να ξεκουραστούμε είτε να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν.
2. Αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα πράγματα
«Δε θα προλάβω την προθεσμία», «Τι θα γίνει με τους απλήρωτους λογαριασμούς;», σκεφτόμαστε συνήθως. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις σκέψεις από άλλες, πιο ευχάριστες και αισιόδοξες. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στα θετικά της κάθε κατάστασης. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για οτιδήποτε συμβαίνει, π.χ. «δεν πήγα καλά σε αυτό το project». Βρίσκουμε τα λάθη μας και λέμε «στο επόμενο θα τα πάω καλύτερα». Έτσι θα δούμε ότι τα μικροπροβλήματα δεν είναι καν προβλήματα.
3. Ας οργανωθούμε!
Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση. Καταγράφουμε τις δουλειές μας και πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσουμε και τις αξιολογούμε από την πιο επείγουσα. Έτσι θα έχουμε ένα πλάνο, το οποίο θα μας διευκολύνει. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι δεν είναι κακό να αρνηθούμε και κάποια από τις δουλειές που μας αναθέτουν.
4. Ας μη θυμώνουμε για πράγματα που δε μπορούμε να ελέγξουμε
Γιατί θυμώνουμε που πρέπει να περιμένουμε στην ουρά ή επειδή έχει κίνηση; Δεν είναι κάτι για το οποίο ευθυνόμαστε εμείς αλλά ούτε και οι γύρω μας. Παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες, ηρεμούμε και σκεφτόμαστε ότι και οι γύρω μας είναι στην ίδια κατάσταση. Το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να ηρεμήσουμε στην ησυχία του αυτοκινήτου μας ή να συνομιλήσουμε με τους γύρω μας για ευχάριστα θέματα και βλέπουμε τον εαυτό μας να χαλαρώνει.
5. Ακούμε τι μας λένε οι γύρω μας
Πόσες φορές μας μιλάνε οι γύρω μας αλλά εμείς σκεφτόμαστε τα δικά μας προβλήματα και απλά γνέφουμε; Ας σκεφτούμε όμως ότι μπορεί να χάνουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες, πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης ή απλά έναν φίλο. Γιατί η οικογένεια και οι φίλοι μας αγαπάνε, αλλά κανείς δεν αντέχει για πολύ την αδιαφορία. Ακούμε τι μας λένε οι γύρω σας και δεν θεωρούμε ότι μόνο εμείς έχουμε σημαντικά πράγματα να πούμε και να κάνουμε.
6. Γινόμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί
Ο ανταγωνισμός είναι υγιής όταν μας ωθεί να γινόμαστε καλύτεροι. Όταν όμως «πατάμε επί πτωμάτων» για να πετύχουμε τους σκοπούς μας, τότε έχουμε χάσει τη χαρά του παιχνιδιού, γιατί σίγουρα θα βρεθεί κάποιος πιο δυνατός και θα μας κερδίσει. Δίνουμε σημασία στη διαδρομή οποιασδήποτε κατάστασης και αξιολογούμε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτή είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε.
7. Κάνουμε τα πάντα πιο αργά
Η ζωή στην πόλη είναι γρήγορη, αλλά εμείς φτιάχνουμε τους ρυθμούς μας και όχι η πόλη. Αφήνουμε τους άλλους να τρέχουν για να προλάβουν και εμείς ακολουθούμε με πιο αργά βήματα. Βάζουμε προτεραιότητες και αξιολογούμε. Ένα ευχάριστο και ξεκούραστο βράδυ με φίλους ή τα παιδιά, δίνει όρεξη το πρωί για να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις.
8. Ακούμε μουσική
Οι χαλαρωτικές ιδιότητες της μουσικής είναι αποδεδειγμένες. Όταν γυρίζουμε στο σπίτι δεν ανοίγουμε απευθείας την τηλεόραση. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αδειάσει το μυαλό του ακούγοντας για 10-15 λεπτά την αγαπημένη μας μουσική.
9. Αφήνουμε στο σπίτι το ρολόι
Όταν κοιτάμε συνεχώς το ρολόι είναι λογικό να αγχωνόμαστε. Το αφήνουμε μια μέρα που δεν δουλεύουμε στο σπίτι και δεν κοιτάμε καθόλου την ώρα. Θα δούμε ότι ο χρόνος θα περάσει πιο γρήγορα και σίγουρα πιο δημιουργικά, αφού χωρίς το άγχος της ώρας που περνάει θα είμαστε πιο αποδοτικοί σε αυτό που κάνουμε.
10. Βρίσκουμε ένα χόμπι που μας χαλαρώνει
Μήπως σας αρέσει η ζωγραφική; Η μαγειρική; Το πλέξιμο; Ότι και να είναι αυτό που μας βοηθά να ξεχαστούμε δε διστάζουμε να το κάνουμε. Είτε με παρέα είτε μόνοι μας θα μας χαλαρώσει απίστευτα και θα μας βοηθήσει να αποβάλλουμε όλα τα άγχη και τις έγνοιες.
11. Παίζουμε με τα παιδιά μας
Μπορεί να μην αφιερώνουμε πολύ χρόνο στα παιδιά μας αλλά φροντίζουμε ο χρόνος που περνάμε μαζί να είναι δημιουργικός και ποιοτικός. Γυρνώντας από το γραφείο παίζουμε μαζί τους ένα επιτραπέζιο, πάμε μια βόλτα ή τα βοηθάμε να διαβάσουν. Θα μας χαλαρώσει και θα νιώσουμε και την αγάπη τους.
12. Εφαρμόζουμε μερικές τεχνικές χαλάρωσης
Αν δεν αισθανόμαστε άνετα να κάνουμε γιόγκα ή διαλογισμό, ακολουθούμε τις βασικές πρακτικές χαλάρωσης. Πάμε σε ένα ήσυχο μέρος και καθόμαστε αναπαυτικά. Βεβαιωνόμαστε ότι δε θα μας διακόψει κανένας και ξεκινάμε να παίρνουμε βαθιές ανάσες και αδειάζουμε εντελώς το μυαλό μας. Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας και στις μυϊκές εντάσεις στο σώμα μας.
13. Ξεκινάμε κάποιο είδος γυμναστικής που μας συναρπάζει
Η γυμναστική μας ανεβάζει τη διάθεση. Συγχρόνως όμως, μας βοηθά να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση και τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Εξορμούμε λοιπόν στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στα πάρκα ή ακόμα και στη εξοχή και ασχολούμαστε με το σπορ που μας συναρπάζει.
14. Αλλάζουμε τη διατροφή μας
Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με φαγητά απ’ όλες τις ομάδες τροφών, με φρούτα και λαχανικά, πολλές φυτικές ίνες και δημητριακά, και πολλά και μικρά γεύματα. Μια ισορροπημένη διατροφή μας δίνει ένα ισορροπημένο πνεύμα.
15. Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι διεγερτικό και ερεθίζει το νευρικό σύστημα. Άρα είναι προτιμότερο να μην καπνίζουμε κυρίως όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε . Εκτός από αυτό θεωρείται και υπεύθυνο για πολλές ασθένειες.
16. Κοιμόμαστε λογικές ώρες
Ένας καλός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα σε μια δύσκολη μέρα. Πάμε στο κρεβάτι μια λογική ώρα και πριν πέσουμε, κάνουμε μια λίστα ιεραρχώντας τις αυριανές υποχρεώσεις. Στη συνέχεια διαβάζουμε ένα βιβλίο, ακούμεε μουσική ή ότι μας χαλαρώνει και θα κοιμηθούμε χωρίς άγχος.
17.Όχι καφέ
Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά είναι ότι χειρότερο να τα πίνουμε το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικά. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να πιούμε κάτι το βράδυ προτιμούμε ένα φυσικό χυμό, ή νερό, καθώς η καφεΐνη μόνο αϋπνία θα προκαλέσει.
18. Ακολουθούμε μια εναλλακτική θεραπεία
Το στρες επειδή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες είναι πολύ πιθανό ακολουθώντας μια εναλλακτική θεραπεία, όπως ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία, η ομοιοπαθητική ή η γιόγκα να καταφέρουμε να το μετριάσουμε ή ακόμα και να το καταπολεμήσουμε.
19.Χαλαρώνουμε με βότανα από τη φύση
Υπάρχουν πολλά ροφήματα που μπορούμε να πίνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας ή λίγο πριν πέσουμε για ύπνο για να χαλαρώσουμε. Τέτοια μπορεί να είναι η λουίζα, η βαλεριάνα, η λεβάντα, η φλαμουριά, ακόμα και η βρόμη.
20. Γελάμε!
Το γέλιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Όταν γελάμε αυξάνονται τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης στο αίμα ενισχύοντας το αμυντικό μας σύστημα. Διατηρούμε λοιπόν το χιούμορ και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις αναποδιές με γέλιο χαρίζοντας στον εαυτό μας υγεία και μακροζωία.
♣ Και κυρίως μην ξεχνάμε: Το καλύτερο αγχολυτικό είναι η αγάπη και η φροντίδα προς τους άλλους… ♣