Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις βαφές μαλλιών

0
356

osa-prepei-na-xeroume-gia-tis-vafes-malliwn-ingolden.gr.jpg3

Θέλοντας συχνά να κάνουμε μια αλλαγή στην εμφάνισή μας, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι να αλλάξουμε το χρώμα των μαλλιών μας. Μιλώντας λοιπόν για ένα προϊόν καλλωπισμού που αφορά τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες για να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τις βαφές μαλλιών!

 

♦ Ποιο είδος βαφής επιβαρύνει περισσότερο την τρίχα;

Οι χρωστικές ουσίες της μόνιμης βαφής εισχωρούν στο φλοιό της τρίχας και αλλάζουν τη δομή της, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή η υφή της και να χάνεται πιο εύκολα η υγρασία της. Για να ελέγξουμε αυτές τις φθορές, πρέπει να χρησιμοποιούμε σαμπουάν και μάσκες με πλούσιους θρεπτικούς και προστατευτικούς παράγοντες, όπως τα φυτικά βούτυρα και οι σιλικόνες.

 

♦ Πόσο συχνά μπορούμε να βάφουμε τα μαλλιά μας;

Κάθε τεχνική επεξεργασία προκαλεί ένα είδος σοκ στην τρίχα η οποία για να συνέλθει, χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα. Αν λοιπόν δεν μας ικανοποιεί το  καινούργιο χρώμα στα μαλλιά μας, ας κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες στα μαλλιά μας, όπως ψαλίδα και αφυδάτωση.

 

♦ Γιατί ξεθωριάζει το χρώμα;

Το χλώριο ή το αλάτι σε συνδυασμό με τον ήλιο, είναι η κύρια αιτία ξεθωριάσματος και αφυδάτωσης. Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιορίζουμε την έκθεση των μαλλιών μας στον ήλιο, φορώντας καπέλο ή κάποιο αντηλιακό προϊόν, που σφραγίζει τα λέπια της τρίχας και εμποδίζει τις ακτίνες UV να αλλοιώσουν το χρώμα.

 

♦ Μπορεί η βαφή των μαλλιών να εφαρμοστεί και στα φρύδια;

Οι βαφές μαλλιών, είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για το τριχωτό της κεφαλής και όχι για την περιοχή των ματιών που είναι πολύ ευαίσθητη. Επομένως, δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τη βαφή μαλλιών στα φρύδια μας. Προτιμούμαι τα ειδικά προϊόντα για ξάνοιγμα ή αν θέλουμε να τα σκουρύνουμε, χρησιμοποιούμε μολύβι φρυδιών ή μια σκιά σε τόνο λίγο πιο ανοιχτό από το χρώμα των μαλλιών μας.

osa-prepei-na-xeroume-gia-tis-vafes-malliwn-ingolden.gr.jpg8

♦ Ποιος τύπος βαφής μπορεί να καλύψει καλύτερα τις λευκές τρίχες, όταν αυτές αποτελούν τουλάχιστον το 50% των μαλλιών μας;

Η μόνιμη βαφή, είναι η μόνη που έχει την ιδιότητα να απορροφάται από τον φλοιό της τρίχας, προκειμένου να απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και να την αντικαταστήσει με την καινούργια απόχρωση. Συνεπώς, όταν έρθει σε επαφή με τα φυσικά λευκά μαλλιά, μπορεί να τα καλύψει και να δώσει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

 

♦ Πώς μπορούμε να προλάβουμε τυχόν αλλεργία από τη βαφή μαλλιών;

Είναι απαραίτητη μια δοκιμή ευαισθησίας 48 ώρες πριν την εφαρμογή της βαφής, ακόμα κι αν έχουμε ξανακάνει τη διαδικασία, αφού ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση. Για να κάνουμε τη δοκιμή, αρκεί να εφαρμόσουμε μικρή ποσότητα της βαφής πίσω από το αυτί μας και να παρατηρήσουμε την οποιαδήποτε αντίδραση που μπορεί να προκληθεί στο δέρμα.

 

♦ Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

Πριν από πολλά χρόνια, οι βαφές μαλλιών περιείχαν ορισμένες δυνητικά παθογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη. Σήμερα, οι περισσότερες βαφές μαλλιών που διατίθενται στο εμπόριο, δεν περιλαμβάνουν πλέον στις συνθέσεις τους ανάλογα χημικά παράγωγα. Αν και κάποιοι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς αυτό παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέες βαφές μαλλιών θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε κατά το θηλασμό. Όμως σχεδόν όλοι οι γιατροί, συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να βάφουμε τα μαλλιά μας ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί τότε αναπτύσσονται οι νευρολογικές λειτουργίες του μωρού. Όπως και να’ χει, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούμε τη συμβουλή του γιατρού μας.

 

♦ Μπορεί η βαφή μαλλιών να αυξήσει την πυκνότητα των μαλλιών;

Γυναίκες και άντρες, έχουν παρατηρήσει κατά καιρούς ότι μετά τη βαφή τα μαλλιά τους γίνονται πιο πυκνά. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της βαφής δεν αυξάνει το πάχος της τρίχας, αλλά αλλάζει την υφή της κάνοντάς την πιο σκληρή. Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να διατηρούν τον όγκο τους και να δείχνουν πιο πυκνά, σε αντίθεση με τις απαλές λείες τρίχες που γλιστρούν μεταξύ τους.

osa-prepei-na-xeroume-gia-tis-vafes-malliwn-ingolden.gr.jpg6

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας