Πρόπολη, το αντιβιοτικό της φύσης

0
4832

propolis-ingolden.gr

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν παρέλειψαν να παρατηρήσουν τις μέλισσες και τις αρχιτεκτονικές τους τεχνοτροπίες οι οποίες αφορούσαν και αφορούν  την προστασία της κυψέλης.

Έτσι το πρώτο που έκαναν, αφού οι μέλισσες είχαν γίνει ήδη πηγή έμπνευσης για αυτούς, ήταν να δώσουν όνομα στο υλικό που αυτές  χρησιμοποιούσαν για να φέρουν σε πέρας αυτή τους τη μηχανική  εργασία, παρατηρώντας την περίεργη ουσία που οι μέλισσες τοποθετούσαν στην είσοδο της κυψέλης-πόλη τους για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς.

Την ονόμασαν πρόπολη – προ της πόλης – προσδίδοντάς της με τον πιο εύστοχο τρόπο την αμυντική της ιδιότητα.

Σήμερα διεθνώς η πρόπολη κρατάει το σοφό αυτό όνομα θυμίζοντάς μας τις ιδιότητες της οι οποίες συντελούν: στην προ-φύλαξη και προ-στασία της κυψέλης-πόλης και των κατοίκων της από πάσης φύσεως εχθρούς.

 

Τι είναι η πρόπολη

Τα φυτά καλύπτουν τα μπουμπούκια τους και τα τρυφερά τους φύλλα για να τα προστατεύσουν από κάθε είδους επίθεση με μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη. Αυτή τη ρητινώδης μεμβράνη συλλέγουν οι μέλισσες νωρίς την άνοιξη από: ιτιές, λεύκες, καστανιές, πεύκα, βελανιδιές, σκλήθρα, ρείκια και κουμαριές.

Αφού την αναμείξουν με δικά τους εκκρίματα την χρησιμοποιούν σαν οικοδομικό υλικό για:

–   να θωρακίσουν την κυψέλη-πόλη τους.

–   να  μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν μόνο οι ίδιες κλείνοντας έξω κάθε επικίνδυνο εξωτερικό εχθρό.

–  να στεγανοποιούν την κυψέλη τους χρησιμοποιώντας την  σαν στεγανωτικό  υλικό σφραγίζοντας τυχόν χαραμάδες, ρωγμές και οπές στα  τοιχώματα της.

–  να προετοιμάσουν τα βασιλικά δωμάτια στα οποία θα γεννήσει η βασίλισσα.

–  να αποστειρώσουν την  κυψέλη τους από κάθε μολυσματική ασθένεια.

 

Η πρόπολη είναι πλούσια σε:

Aμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πυρίτιο, κάλιο, φώσφορο και ένα πλήθος άλλα άγνωστα συστατικά και ενώσεις, που εργάζονται σε συνέργεια δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης και των μελισσών.

Η ποικιλία των ενεργών αυτών συστατικών της πρόπολης είναι εντυπωσιακή και καθένα από αυτά διαθέτει μεγάλη και ουσιαστική θεραπευτική αξία!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως ασχέτως από τη χώρα και τη ράτσα της μέλισσας, η δράση της πρόπολης είναι πάντα ίδια,παρ’ όλο που πολλές φορές τα συστατικά της διαφέρουν. Η ρητινώδης αυτή λοιπόν ουσία είναι ένα ισχυρότατο φάρμακο παγκόσμια αναγνωρισμένο.

 

propoli-dealway-ingolden.gr_

 

Την πρόπολη την χρησιμοποίησαν για φαρμακευτικούς, ιατρικούς και διατροφικούς σκοπούς πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες γιατροί και φαρμακολόγοι με πρώτο  τον Ιπποκράτη ο οποίος συνιστούσε την πρόπολη για την ίαση διαφόρων παθήσεων και πληγών όπως εσωτερικά και εξωτερικά έλκη,αποστήματα,έλκος κ.α.

 

Η πρόπολη έχει ιδιότητες:     

Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, επουλωτικές, αντιβακτηριακές,
αντιμυκητιακές και αντιαλλεργικές, 
βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών, είναι μια  ανώτερη και αστήρευτη πηγή ενέργειας και αντοχής, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς έχει μερίδιο ευθύνης και στην έμφυτη και στην επίκτητη ανοσία.

Βοηθάει στην ίαση:

   των ηλιακών εγκαυμάτων και πάσης φύσεως εγκαυμάτων

–    των αλλεργιών

–    των παθήσεων και φλεγμονών των ματιών

–    της ελκώδους ουλίτιδας

–    της ελκώδους στοματίτιδας

–    των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος

–    του άσματος και της χρόνιας πνευμονίας

–    της φαρυγγίτιδας

–    της γρίπης

–    της μέσης ωτίτιδας και της ωτίτιδας

–    του προστάτη

–   της παγκρεατίτιδας

–   των γυναικολογικών παθήσεων

–   των ιώσεων και μυκητιάσεων

–    των ελκών και πληγών

–   του έλκος του στομάχου

–   των εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων

 

Σκευάσματα πρόπολης:

Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό την μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης. Τέτοια είναι η σκόνη πρόπολης, πάστες, αλοιφές, γαλακτώματα πρόπολης, βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, σιρόπια πρόπολης, αλοιφές πρόπολης, ελαία πρόπολης, χάπια και ταμπλέτες πρόπολης κ.α. Επίσης, σκευάσματα πρόπολης μπορούν να συνδυαστούν με αλλά προϊόντα της μέλισσας, όπως η γύρη και το μελί, ή ακόμη και με αλλά βοτανικά σκευάσματα.

 

Που χρησιμοποιούμε την πρόπολη στην καθημερινότητα

 Θωράκιση Ανοσοποιητικού συστήματος
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε βάμμα πρόπολης εσωτερικά για να ενισχύσουμε και να ανοσοποιήσουμε τον οργανισμό μας από ιώσεις, κρυολογήματα και αλλεργίες και να διατηρούμε ένα ισχυρό σύστημα. Παράλληλα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια μιας ίωσης, επιταχύνοντας την ανάρρωση και αμβλύνοντας τα συμπτώματα. Έχει άμεσα αποτελέσματα στον Ίο της γρίπης, των πουλερικών, του Η1Ν1 και του Η1Ν3.

– Ταχύτατη επούλωση πληγών
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε πληγές, αμυχές, μώλωπες, εκχυμώσεις, πρηξίματα, οιδήματα, τραύματα και μολύνσεις κάθε τύπου στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. Η πρόπολη προκαλεί αντισηψία και ταχύτατη επούλωση, προστατεύοντας παράλληλα από μικρόβια και βακτήρια. Παράλληλα, προσκολλάται στην πληγή ή το οίδημα και το αδιαβροχοποιεί.

– Καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για την θεραπεία συνήθων δερματικών προβλημάτων, τσιμπημάτων, φλογώσεων, στιγμάτων, ακμής αλλά και για την καταπολέμηση σοβαρότερων δερματικών προβλημάτων, όπως εκζέματα, ψωρίαση και αλλά. Η πρόπολη αποτελεί την μονή θεραπεία για ορισμένα ειδή ψωριάσεων. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαπούνια, αφρόλουτρα, αλοιφές και οδοντόκρεμες που περιέχουν πρόπολη για την φροντίδα του σώματος.

 

Με ποιο τρόπο γίνεται η λήψη πρόπολης

Μπορούμε να την παίρνουμε εσωτερικά με την μορφή αλκοολικού βάμματος, σε στερεή μορφή υπό την μορφή σκόνης ή ταμπλέτας και, ενδεχομένως, υπό την μορφή άλλου βρώσιμου ή ποσίμου σκευάσματος που περιέχει πρόπολη.

 

Πόση πρόπολη μπορεί να παίρνει κανείς;

Δεν υπάρχει περιορισμός, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ατυχούμε υπερδοσολογία και ότι η πρόπολη δεν έχει τοξική δράση στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, για πρόληψη μπορεί να παίρνει κανείς 1-3 ταμπλέτες πρόπολης ημερησίως ή ακόμη καλύτερα 20-25 σταγόνες αλκοολικού βάμματος πρόπολης περιεκτικότητας τουλάχιστον 30%. Στην περίπτωση θεραπευτικής αγωγής, η λήψη της γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικού γιατρού.

 

propoli-ingolden.gr

 

Επεξεργασία της πρόπολης:

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς επεξεργασία όπως είναι σε μικρά κομμάτια μέχρι να νιώσουμε κάψιμο στο στόμα ή να διαλυθεί και στην συνέχεια την καταπίνουμε. Η ένωσή της με το σάλιο την κάνει ιδιαίτερα δραστική.

Πρόπολη σε σκόνη: Μία εύκολη επεξεργασία της πρόπολης είναι το άλεσμά της σε μίξερ. ΠΡΟΣΟΧΗ για να αλεστεί σωστά πρέπει να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη γιατί αλλιώς θα κολλήσει. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι μαλακή κάτι σαν σκληρή τσίχλα ενώ αν ψυχθεί γίνεται σαν τζάμι εύθραυστη.
Αφού αλεστεί περνιέται από κόσκινο και φυλάγεται σε κλειστό βάζο σε δροσερό μέρος. Τρώγεται σκέτη – μιά κουταλιά του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Για να την φάμε ευκολότερα μπορούμε να την βάλουμε μαζί με μέλι – Ιδανικό για κρυολογήματα.

ΔΙΑΛΥΜΑ: Πολύ χρήσιμο εσωτερικά και εξωτερικά είναι το διάλυμα πρόπολης σε αλκοόλη.Στην αλκοόλη διαλύεται τελείως ενώ το κερί και άλλες ουσίες σχεδόν καθόλου.
Η συνταγή είναι: Σε ένα βάζο με 120 κυβ.εκατ. αλκοόλης τοποθετούνται 100 γρ ακατέργαστης πρόπολης όσο το δυνατόν πιο λεπτοκομμένη και αφήνονται για 8 μέρες κουνώντας το βάζο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αφήνουμε το διάλυμα 2 βδομάδες περίπου. Τέλος αφαιρούμε το διάλυμα με προσοχή ώστε να μην παρασυρθούν και τα κατακάθια – βοηθά πολύ το χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ. Αυτό το διάλυμα έχει 36% πρόπολη. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να πάρει 15-25 σταγόνες διαλύματος σκέτο ή με λίγη ζάχαρη.Το διάλυμα πρόπολης βοηθάει γρηγορότερα σε επερχόμενο κρύωμα.

 

Οι αντιαλλεργικές ιδιότητες της πρόπολης είναι διαπιστωμένες, όμως κάποια άτομα έχουν αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας. Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι προσεχτικά και να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους.

Πηγή: επιμέλεια – επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας