Ε-bee-στευτείτε τις!

0
21

Οι μέλισσες μπορεί να το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα κελιά της κηρήθρας τους, εμείς όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κερί τους για να φτιάξουμε μοναδικής ποιότητας καλλυντικά!

e-bee-steuteite-tes.jpg5

Το κερί είναι η λιπώδης ουσία που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων της. Το κερί της μέλισσας εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Ο πρώτος είναι η κατασκευή των κελιών στα οποία αποθηκεύει μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό και ο δεύτερος αφορά την επιδιόρθωση ρωγμών και οπών, που ενδεχομένως έχει υποστεί το μελίσσι.

Η πολλαπλή χρησιμότητα του κεριού αποδεικνύεται από την εφαρμογή του στην Ιατρική επιστήμη, όπου χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτική ουσία δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως: η χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα καθώς και οι δερματικές παθήσεις.

 

Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων μέσα σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν. Το κερί χάρη στις αναπλαστικές και ενυδατικές του ιδιότητες, βοηθά το δέρμα να έχει απαλή και ελαστική δομήκαταπραΰνει εγκαύματα και τραυματισμούς  και συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα του δέρματος χωρίς να φράζει τους πόρους.

Οι ιδιότητες του κεριού το καθιστούν εξίσου ελκυστικό και στην παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων.

– Προσδιορίζει την υφή σε κρέμες και λοσιόν (λεπτόρευστη- παχύρευστη).

– Αυξάνει την πυκνότητα και την καλυπτικότητα των κραγιόν.

– Δημιουργεί ένα καλυπτικό φιλμ σε κρέμες και λοσιόν.

– Χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής σε γαλακτώματα.

– Αποτελεί βασική σκληρυντική ουσία για τα σαπούνια.

Χρήσεις:

• Βάλσαμα

• Lip-gloss και κραγιόν

• Αποσμητικά στικ

• Κρέμες και κηραλοιφές (αυξάνει τις θρεπτικές και προστατευτικές ιδιότητες στις κρέμες χεριών ή στις κρέμες που αφορούν ακραίες καιρικές συνθήκες).

• Κατασκευή κεριών

• Σαπούνια

 

Αν και η πλήρης χημική σύσταση του κεριού παραμένει άγνωστη, εντούτοις έχουν αναγνωριστεί οι  μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες, οι οποίες εν μέρει οφείλονται και στις μικροποσότητες πρόπολης που τοποθετούν οι μέλισσες σε κάθε κελί της κηρήθρας. Γι’ αυτό το κερί αναδεικνύεται σε μοναδικό σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς μας!

Προσοχή!

Όταν το χρησιμοποιούμε στις συνταγές πρέπει να το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε η τήξη του να γίνεται με αργό ρυθμό και όχι πάνω από τη θερμοκρασία των 85ºC.

 

Ώρα να πειραματιστούμε!

 

Ενυδατικό βούτυρο για τις ραγάδες

Αποτρέπει τη δημιουργία ραγάδων, ενώ βελτιώνει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες.

Θα χρειαστούμε: 1κ.σ. κερί μέλισσας, 200ml λάδι αχιλλέας, 1 πρέζα μαγιά μπίρας.

 

Λιπ γκλος για ταλαιπωρημένα και σκασμένα χείλη

Αποτρέπει το ξεφλούδισμα, χαρίζει λάμψη και προσδίδει φυσικό αποτέλεσμα.

Θα χρειαστούμε: 1κ.γ. κερί μέλισσας, 10ml ροδέλαιο, 2 κάψουλες βιταμίνης E, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

 

Ενυδατικό βούτυρο ιδανικό για τα χέρια

Αναδομεί τα ταλαιπωρημένα και σκασμένα χέρια.

Θα χρειαστούμε: Κερί μέλισσας, αμυγδαλέλαιο, αιθέριο έλαιο λεμονιού. (οι ποσότητες ποικίλουν ανάλογα με τις εφαρμογές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε).

Παρασκευή (κοινή και για τις 3 συνταγές):

Ζεσταίνουμε το κερί σε μπεν-μαρι. Μόλις λιώσει ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα  Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα του εμπορίου.

 

e-bee-steuteite-tes4

 

(πηγή: αρμονία)

 Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας