Ποιές είναι οι ιδανικές αναλογίες σώματος;

0
104498

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr.jpg5

 

 «Η ομορφιά υπόκειται στις επιταγές της μόδας και είναι κάτι που αλλάζει με το χρόνο», ανέφερε κάποτε ο Karl Lagerferld, ένας από τους πιο γνωστούς γερμανούς σχεδιαστές μόδας.

 

Ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και διανύοντας τις εποχές μέχρι και σήμερα, το τέλειο σώμα είναι αυτό που πάντα τραβούσε τα βλέμματα και αποτελούσε στόχο για τον καθένα μας. Αθλητές, μοντέλα, επώνυμοι καλλιτέχνες, αποτελούν στις μέρες μας πρότυπα για τις ιδανικές αναλογίες σώματος.

 

Η άριστη αναλογία σώματος διαφέρει ανάμεσα στις κοινωνίες. Για παράδειγμα το δυτικό πρότυπο, θεωρεί άριστο ένα λεπτό και λυγερό σώμα, ενώ το ανατολικό πρότυπο προβάλλει τα σώματα με καμπύλες, βρίσκοντας πιο ελκυστική την ευσαρκία.

 

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζεται από τις πολιτιστικές διαφορές, είναι η αναλογία μέσης-γοφού. Στους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, θεωρούνται ελκυστικότερες οι γυναίκες με αναλογία μέσης-γοφού 0,7. Δηλαδή, η περιφέρεια μέσης, να αποτελεί το 70% της περιφέρειας του γοφού. Τέτοια αναλογία είχαν, η Marilyn Monroe, η Sophia Loren και η Αφροδίτη της Μήλου. Αντίθετα, στους ανατολικούς πολιτισμούς, ιδανική αναλογία θεωρείται το 0,6, ενώ σε πολιτισμούς της Νοτίου Αμερικής το 0,8 και στην Αφρική το 0,9. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει και το ύψος μιας γυναίκας, αφού οι γυναίκες μετρίου αναστήματος είναι συνήθως πιο γοητευτικές. Επιπλέον, έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γυναίκες με ύψος κάτω του μετρίου, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγή. Τι μπορεί όμως να υποδηλώνουν οι αναλογίες του σώματος για την υγεία μας;

  

Καθοριστικός παράγοντας στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις ιδανικές αναλογίες, που έχει γίνει παγκόσμια αποδεκτός, είναι πλέον ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index). Αυτός αναφέρεται στην αναλογία της μάζας του σώματός μας ως προς τη δομή του και υπολογίζεται, αν διαιρέσουμε το βάρος μας με το τετράγωνο του ύψους μας.

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr

 

Περίμετρος μέσης

Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης και των γοφών, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικές με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία διαφόρων χρόνιων νόσων, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο σακχαρώδης διαβήτης. Το μόνο που χρειαζόμαστε λοιπόν, είναι μια μεζούρα η οποία μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη διαδικασία της μέτρησης.

Φυσιολογικές τιμές:

Άνδρες- περίμετρος μέσης μικρότερη από 102 εκατοστά

Γυναίκες- περίμετρος μέσης μικρότερη από 88 εκατοστά

 

 

Λόγος περιμέτρων μέσης προς γλουτούς:

Μετράμε την περίμετρο της μέσης και των γλουτών και διαιρούμε τα δύο ποσά μεταξύ τους.

Φυσιολογικές τιμές:

Άνδρες- λόγος μέσης περιφέρειας 0,9-1,00

Γυναίκες- λόγος μέσης περιφέρειας 0,7-0,9

 

Τι πρέπει να ξέρουμε:

Ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος, αυξάνεται σημαντικά όταν, η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες. Ενώ όσον αφορά το λόγο μέσης-περιφέρειας, το αποτέλεσμα δε θα πρέπει να ξεπερνά το 1.02 για τις γυναίκες και το 1.07 για τους άνδρες. Σ’ αυτές τις τιμές, υπάρχει αυξημένη διάθεση εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Πώς θα μειώσουμε το κοιλιακό λίπος και την περιφέρεια των γλουτών;

Με διατροφή: Αυξάνοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών, η οποία έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στην ταχύτερη απώλεια κοιλιακού λίπους, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και μειώνουμε την κατανάλωση κορεσμένων-ζωικών λιπαρών.

 

Με άσκηση: Ξεκινάμε από την ήπια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, με βασική την αερόβια άσκηση (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα) και ενισχύουμε με ενδυνάμωση των μυών στην περιοχή των γλουτών.

 

 

″Καταλήγοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ένα καλλίγραμμο σώμα, είτε πρόκειται για ανδρικό είτε για γυναικείο, είναι πάντα θαυμαστό ανεξαρτήτως φιλοσοφίας, κουλτούρας και πολιτισμού και είναι όμορφο όταν είναι υγιές.

 

  

Για την ιστορία…

Παρόλο που οι διαστάσεις και οι αναλογίες του ιδανικού σώματος αλλάζουν και οι αντιλήψεις του τέλειου σώματος «αδυνατίζουν», η αναλογία μέσης-γοφού (και στήθους αν θέλουμε να το δούμε γενικότερα) παραμένει μια αξιόπιστη σταθερά. Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτή τη διαχρονική ιδανική αναλογία, το γνωστό 90-60-90, αναφέρουμε κάποιες από τις πιο «ιδανικές γυναίκες» της εποχής!

Scarlett Johansson

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr.jpg11«Ένα από τα πιο κολακευτικά σχόλια που μπορεί να ακούσει μια γυναίκα είναι πως είναι σέξι».

Στήθος 91,4-96,5, μέση 71,1 γοφοί 90,2 και ύψος 1,62 .

 

Charlize Theron

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr.jpg15«Προτιμώ να φοράω τζιν, να ανεβαίνω στη Harley μου και να φέρομαι σαν άντρας».

Στήθος: 81,3-86,4, μέση 61, γοφοί 92,7 και ύψος 1,75μ.

 

Cate Blanchett

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr.jpg12

«Είμαι ένα από αυτά τα παράξενα πλάσματα που πραγματικά αγαπούν τους κορσέδες».

Στήθος 81,3-86,4, μέση 61, γοφοί 87,6 και ύψος 1,75μ.

 

Jessica Biel

poies-einai-oi-idanikes-analogies-swmatos-ingolden.gr.jpg13«Είναι ωραίο να έχεις λίγο κρέας πάνω σου και ελπίζω να εμπνέω τις γυναίκες να εκτιμούν τις καμπύλες τους».

Στήθος 81,3-86,4, μέση 61, γοφοί 90,2 και ύψος 1,70μ.

 

 

(πηγή: http://www.tlife.gr/, http://www.in2life.gr/)

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας