Η φροντίδα των ματιών σε κάθε ηλικία

0
1573

h-frontida-twn-matiwn-se-kathe-hlikia-ingolden.gr.jpg4

Η περιοχή των ματιών είναι η πιο βεβαρημένη περιοχή του προσώπου. Το γέλιο, το δάκρυ, το συνοφρύωμα, όλα μας τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από τα μάτια, αναγκάζοντας τους μυς σε συνεχείς συσπάσεις που σιγά-σιγά αφήνουν τα σημάδια τους: ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Αν η επιδερμίδα είναι ξηρή πιθανόν οι ρυτίδες να είναι και πιο εμφανείς.

Η κούραση, η κακή διατροφή και οι λίγες ώρες ύπνου ευθύνονται επιπλέον σε μεγάλο βαθμό για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες.

• Η κυριότερη αιτία του πρηξίματος που δημιουργείται στην περιοχή γύρω από τα μάτια, είναι η κατακράτηση υγρών η οποία προκύπτει από την κατανάλωση αλμυρών τροφών και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

• Οι μαύροι κύκλοι οφείλονται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, στα σκούρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, καθώς και στη διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αιματική ροή στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Η ευαισθησία της περιοχής γύρω από τα μάτια έγκειται στην ίδια τη σύσταση της επιδερμίδας, η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 10 φορές πιο λεπτή από αυτή του υπόλοιπου προσώπου. Γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτη σε όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, με κυριότερο την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στην οποία οφείλεται και η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Στην περιοχή των ματιών οι σμηγματογόνοι αδένες είναι λιγότεροι, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση των λεπτών γραμμών. 

 

Η καλλυντική φροντίδα σε κάθε ηλικία

Κάθε δεκαετία έχει τους δικούς της κανόνες φροντίδας που θα καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου και θα μας εξασφαλίσουν βλέμμα ζεστό, λαμπερό και απίστευτα φωτεινό.

ΣΤΑ 20: Καθημερινά πρωί και βράδυ, το σχολαστικό ντεμακιγιάζ και η περιποίηση με μια ελαφριά ενυδατική κρέμα, πλούσια σε πανθενόλη-προβιταμίνη B5– και γλυκερίνη ή άλλα ενυδατικά συστατικά, είναι αρκετά έτσι ώστε η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια να είναι λεία και λαμπερή.

ΣΤΑ 30: Συνεχίζουμε την ίδια περιποίηση με τη διαφορά ότι εδώ η κρέμα μας θα πρέπει να είναι και αντιρυτιδική, έτσι ώστε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων. Η κρέμα αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες και σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως: βιταμίνες C και E, πολυφαινόλες, πράσινο τσάι που εξουδετερώνουν την επίδραση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν πρόωρη γήρανση. Στις περιπτώσεις που η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια έχει την τάση να πρήζεται συχνά ή να σχηματίζονται μαύροι κύκλοι, συστήνεται η χρήση ενός καλλυντικού ορού (serum), τζελ ή κρέμας, πλούσιων σε αποσυμφορητικούς παράγοντες. Η καφεΐνη, το ρούσκο, η άρνικα και η αμαμελίδα είναι κάποια από τα συστατικά τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και συμβάλλουν στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας. Επιπλέον η αλόη βέρα, το αγγούρι, η καλέντουλα, η γλυκόριζα και το αγριοκάστανο, συμπεριλαμβάνονται στα συστατικά τα οποία έχουν αυξημένη ενυδατική και καταπραϋντική δράση.

ΣΤΑ 40: Ήδη έχουν εμφανιστεί οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, συνεπώς η κρέμα μας θα πρέπει πλέον να είναι εμπλουτισμένη με ισχυρά ενυδατικά συστατικά, όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ, καθώς και ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά όπως η ρετινόλη, τα πεπτίδια και το συνένζυμο Q10, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, απαλύνοντας έτσι τις υπάρχουσες ρυτίδες και καθυστερώντας το σχηματισμό νέων. Συστήνεται επίσης η χρήση ενός καλλυντικού serum πριν από την κρέμα πρωί και βράδυ για μεγαλύτερη ενυδάτωση σε βάθος.

ΣΤΑ 50: Το «πόδι της χήνας» έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, οι ρυτίδες είναι πλέον αρκετά βαθιές και η χαλάρωση αρχίζει να διεκδικεί την προσοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι η κρέμα ματιών και το serum πρέπει να είναι πλούσια σε συσφικτικά συστατικά όπως η ρετινόλη, καθώς και σε συστατικά που συμβάλλουν στην αύξηση  παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης όπως τα πεπτίδια και τα σάκχαρα.

 

Σημείωση!

Για το ντεμακιγιάζ προτιμούμε πρoϊόντα εμπλουτισμένα σε έλαια και  ενυδατικούς παράγοντες.

 

h-frontida-twn-matiwn-se-kathe-hlikia-ingolden.gr.jpg6

 

Tips για να προστατέψουμε τα μάτια μας!

♦ Φοράμε γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

♦ Καλύπτουμε τα βλέφαρα με σκιές ματιών. Προσφέρουν μία άριστη προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

♦ Φοράμε καπέλο. Η σκιά που δημιουργεί το καπέλο προστατεύει τα βλέφαρα από τη σύσπαση – οπότε δεν σχηματίζονται το ίδιο εύκολα οι ρυτίδες – και τα μάτια από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

♦ Διαλέγουμε τη σωστή κρέμα ματιών ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας και την ηλικία μας.

♦ Απλώνουμε σωστά την κρέμα των ματιών. Δεν απλώνουμε ποτέ την κρέμα ματιών πολύ κοντά στα βλέφαρα. Η σωστή εφαρμογή ξεκινάει από την εξωτερική γωνία του φρυδιού ακολουθώντας το κόκκαλο γύρω από τα μάτια και καταλήγοντας στο κέντρο του κάτω βλεφάρου. Η απόσταση από τα βλέφαρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκατοστά. Απλώνουμε την κρέμα με απαλές κινήσεις και όσο γίνεται ταμποναριστά.

 

 Συμβουλές για το μακιγιάζ!

 h-frontida-twn-matiwn-se-kathe-hlikia-ingolden.gr9

• Για τους μαύρους κύκλους: Επιλέγουμε ένα κονσίλερ με κίτρινη βάση, έτσι ώστε να εξουδετερώσουμε το σκούρο χρώμα των κύκλων. Αποφεύγουμε τις μπλε και τις δαμασκηνί σκιές οι οποίες θα τους τονίσουν και προτιμούμε ουδέτερα χρώματα όπως το καφέ και το μπεζ.

• Για το πρήξιμο: Δίνουμε σχήμα στα φρύδια με ένα μολύβι ή σκιά σε απόχρωση γκρι ή καφέ και στη συνέχεια τραβάμε μία γραμμή κατά μήκος του άνω βλεφάρου, κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Σβήνουμε απαλά με μια μπατονέτα και συμπληρώνουμε με δυο στρώσεις μάσκαρας στις πάνω βλεφαρίδες και μία στις κάτω. Αποφεύγουμε το κονσίλερ, αφού θα κάνει το πρήξιμο να φαίνεται πιο έντονο.

• Για τις ρυτίδες: Αποφεύγουμε το κονσίλερ, αφού θα παγιδευτεί στις πτυχές των ρυτίδων και θα τις τονίσει. Απλώνουμε στην εσωτερική γωνία των ματιών και κατά μήκος των ζυγωματικών, λίγη κρέμα με ιριδίζοντα στοιχεία. Θα δημιουργήσει την αίσθηση μιας φρέσκιας επιδερμίδας. Όσο για τις σκιές προτιμούμε τις ματ αποχρώσεις.

(πηγή: αρμονία)

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας