Καλέντουλα, η νύφη του καλοκαιριού!

Calendula-mary's-gold-i-nifi-tou-kalokairiou-ingolden.gr

 

 Όμορφη καλέντουλα στις αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλιού

* Οι πρώτοι Χριστιανοί την αποκαλούσαν  “Mary’s Gold” – χρυσάφι της Μαρίας – και την τοποθετούσαν δίπλα στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας.

 *  Το λουλούδι της καλέντουλας στρέφει το κεφάλι προς τον ήλιο ακολουθώντας την πορεία του, γι’ αυτό μερικές φορές αποκαλείται “νύφη του καλοκαιριού”. Ανοιγοκλείνει τα πέταλά της βάσει του ήλιου. Γι’ αυτό  λένε ότι αν δεν ανοίξει το πρωί με τον ήλιο, σημαίνει ότι έρχεται καταιγίδα με αστραπόβροντα.

* Στη γλώσσα των λουλουδιών, το λουλούδι της καλέντουλας συμβολίζει τη λαμπρότητα της νίκης!

* Το όνομα του φυτού στα λατινικά, συμβολικά, σημαίνει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα!

 * Η καλέντουλα ήταν ένα από τα πιο ιερά λουλούδια της αρχαίας Ινδίας. Σχημάτιζαν γιρλάντες δένοντας με σπάγκο μίσχους καλέντουλας και κεφάλια λουλουδιών και τα τοποθετούσαν γύρω από το λαιμό των ιερών αγαλμάτων.

* Στην ευρωπαϊκή λαογραφία θεωρείται τυχερό λουλούδι. Αν το δεις στον ύπνο σου μπορείς να περιμένεις πλούτη και εμπορικές επιτυχίες!

* Επίσης συμβολίζει την γαμήλια ευτυχία, γι’ αυτό σε πολλά μέρη το περιλαμβάνουν στο μπουκέτο της νύφης – ή αν δεν είναι της εποχής ρίχνουν ξεραμένα πέταλα μέσα στα παπούτσια της..

 

Χρήσιμα μέρη του φυτού:

Από τα άνθη και τα πέταλα παρασκευάζονται τσάγια, αλοιφές έλαια ή βάμματα.

 

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Αφέψημα/έγχυμα:

– Ενδείκνυται για γαστρεντερικές διαταραχές.

–  Χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας.

– Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

– Δυναμώνει την καρδιά.

– Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σε περίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.

 

Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα:

calendula-nifi-tou-kalokairiou-ingolden.gr– Για ήπιους ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Πληγές που επουλώνονται δύσκολα.

Ουλές και έλκη των κνημών.

– Μολύνσεις των νυχιών.

Εγκαύματα.

Αποστήματα.

 

Λάδι  καλέντουλας:

–  Κατά των τσιμπημάτων της σφήκας και των μελισσών.

– Δίνει ελαστικότητα και ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά.

– Επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό λάδι.

– Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.

– Κατά των ρυτίδων και της ακμής.

– Σε μπάνιο ξεκουράζει τα πόδια.

– Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας.

calentoula-mary's-gold-krema-ingolden.gr

* Το λάδι της καλέντουλας είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυται για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.

*  Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.

 

Κρέμα ή  αιθέριο έλαιο αραιωμένο πάντα σε λάδι:

– Κάνει καλό σε μωλωπισμούς, μέχρι και σε διαστρέμματα.

– Σταματά την εξωτερική αιμορραγία.

– Για μετά το  ξύρισμα, ως after shave.

– Βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

 

Χρήσεις:

Την παρασκευάζουμε ως έγχυμα/τσάι:

Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-2 κουταλάκια του τσαγιού και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι και 3 κούπες καλέντουλας την ημέρα -πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πριν από το γεύμα.

Ανακούφιση από την ακμή:
Πλένουμε το πρόσωπο μας με έγχυμα/τσάι καλέντουλας και το αφήνουμε  να στεγνώσει στο δέρμα.

Σαν αιθέριο έλαιο:

5-10 σταγόνες στο νερό του μπάνιου για την νευρική ανησυχία και την κατάθλιψη.

Για το έκζεμα:
Ρίχνουμε 2 κουταλιές ξερά άνθη σε μισό λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε  να κρυώσει. Κάνουμε κομπρέσες. Καλό είναι να τις διατηρούμε συνέχεια βρεγμένες για 1 ώρα (τόσο πρέπει να μείνουν πάνω στην προβληματική περιοχή).

 

Πως θα φτιάξουμε μόνοι μας λάδι καλέντουλας:

Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Μπορούμε ν’ αγοράσουμε  ένα γλαστράκι  καλέντουλας και να κόβουμε από εκεί άνθη κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε λάδι. Έτσι και την προέλευση από τα άνθη θα γνωρίζουμε, αλλά και θα μας βγαίνει πιο οικονομικό!  Ανθίζει από τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.
Τοποθετούμε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώνουμε το λάδι. Κλείνουμε καλά, ανακινούμε και τοποθετούμε σε κάποιο παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος. Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε συνεχώς και το αφήνουμε για 1 μήνα περίπου.  Μετά το σουρώνουμε σε ύφασμα και αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο βαζάκι. Διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό.

* Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης γι” αυτό καλό θα είναι να τα καταναλώνουμε  σε λιγότερο από χρόνο.

 

calendula-mary's-gold-oil.-ingolden.grjpg* Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία κατά την παραμονή στο βάζο θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα.

 

 

Κομπρέσα:

Τοποθετούμε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα, καλύπτουμεε με νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε το βότανο και βουτάμε ένα καθαρό πανί -πετσέτα, γάζα, μέσα στο αφέψημα. Τοποθετούμε ζεστό, όχι καυτό, το πανί πάνω στην επιδερμίδα . Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το ίδιο το βότανο που έχουμε βράσει σε μία γάζα και στερεώνοντας την επάνω στο σώμα.

 

* Ιδανικό φυτό για κήπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες

* Οι μέλισσες την επισκέπτονται για συλλογή γύρης

* Κρέμα, λάδι και βάμμα  καλέντουλας βρίσκουμε στα περισσότερα φαρμακεία και σε κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

 

Ιστορία:

Η Καλέντουλα – Calendula arvensis προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Είναι μονοετές φυτό, το οποίο σπάνια ξεπερνάει τα 15εκ. σε ύψος. Φέρεται να έχει πάρει το όνομα της από τη λατινική λέξη kalendae η οποία ερμηνεύεται ως «πρώτη ημέρα του μήνα». Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι γιατί οι Ρωμαίοι παρατήρησαν πως ανθίζει τις πρώτες ημέρες του κάθε μήνα. Τα πέταλα του άνθους της Καλέντουλας είναι βρώσιμα και υπάρχουν αναφορές πως κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες τα χρησιμοποιούσαν ως «γαρνιτούρα» σε κάποια από τα εδέσματα τους. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να προσθέτουν άνθη Καλέντουλας στις σούπες τους για να τους δώσουν «άρωμα». Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου οι γιατροί – όταν υπήρχε έλλειψη φαρμάκων – φρόντιζαν με Καλέντουλα τις ανοιχτές πληγές, καθώς ήδη γνώριζαν τις αντισηπτικές ιδιότητες του φυτού.

 

♥  Είναι τόσο όμορφο να χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουμε φτιάξει μόνοι μας! Πραγματικά είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σπιτικά λαδάκια από τόσα βότανα και φυτά που αξίζει τον κόπο να πάρουμε τη χαρά της δημιουργίας!!! 

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος)

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *