Γλυκοπατάτες, μια θρεπτική τροφή

0
1054

glykopatates-ingolden.gr

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όσο οι κοινές πατάτες, οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτένιων και βιταμινών, αλλά και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών  όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη. Η γλυκοπατάτα περιέχει μια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και φυτικών ινών, και έχει σημαντικά μικρή ποσότητα σακχάρων. Μάλιστα, ο «γλυκός» αυτός πειρασμός χαρακτηρίζεται ευεργετικός τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά!

 Tα οφέλη

–  Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6

 –  Είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο σημαντική για την προφύλαξη από το κρύο και τους ιούς της γρίπης, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο.

–  Περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και στο πόσο δραστήριοι είμαστε, βοηθά στην οικοδόμηση υγιών οστών, στην καρδιά, στα νεύρα, στο δέρμα και στα δόντια και υποστηρίζει το θυρεοειδή αδένα.

–  Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, η γλυκοπατάτα βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Συγχρόνως, η παρουσία σιδήρου χαρίζει ενέργεια και βοηθά στην παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων.

–  Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιείς αρτηρίες, αίμα, οστά, καρδιά, μυς και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

–  Είναι καλή πηγή καλίου, ενός από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ρύθμιση των καρδιακών παλμών και των νευρικών σημάτων. Όπως και οι άλλοι ηλεκτρολύτες, το κάλιο εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων, τη μείωση του οιδήματος και την προστασία και τον έλεγχο της δραστηριότητας των νεφρών.

–  Οι γλυκοπατάτες έχουν φυσικά γλυκιά γεύση, αλλά τα φυσικά σάκχαρα τους σιγά-σιγά απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σε μια ισορροπημένη και σταθερή πηγή ενέργειας, χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, που συνδέεται με την κόπωση και την αύξηση του σωματικού βάρους.

–  Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

–  Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων.

–  Είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εντέρου μια και είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

–   Η γλυκοπατάτα είναι ένα τρόφιμο με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό αποτελεί καλό νέο για τους διαβητικούς μια και έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

–  Η τακτική κατανάλωση γλυκοπατάτας είναι καλή για το έλκος στομάχου και για τις  φλεγμονές του παχέος εντέρου.

–  Το μακρόστενο σχήμα της γλυκοπατάτας, μοιάζει αρκετά με αυτό του παγκρέατος και, επίσης, αυτό το φυτό προωθεί την υγιή λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου.

 

glykopatates-mia-threptikh-trofi-ingolden.gr

Ήταν πριν πεντακόσια περίπου χρόνια, όταν, οι Ισπανοί κατακτητές, έφερναν μαζί τους ένα καινούργιο φυτό από τη Λατινική Αμερική, ως δώρο για τη βασίλισσα τους, μαζί με τα άλλα λάφυρα. Ήταν οι πρώτες γλυκοπατάτες – πατατόνες, που ήρθαν μ’ αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, όπως και τόσα άλλα είδη που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στη διατροφή μας. Στην Ελλάδα ήρθε με τους Ενετούς κατακτητές, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα Ιόνια νησιά και γενικά στις Ενετικές κτήσεις.

Οι αρχαίοι Ατζέκοι την είχαν ως το σημαντικότερο στοιχείο της διατροφής τους. Στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, φτιάχνουν μέχρι σήμερα από τις γλυκοπατάτες ψωμί, αλκοολούχο ποτό, αλλά και χρώμα για να βάφουν κόκκινες τις φυτικές υφαντικές ίνες.

Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα. Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός, αλλά βολβός.

Πώς τρώγεται

Η γεύση και η υφή της θυμίζουν έντονα κάστανο. Τρώγεται βραστή ή ψητή στο φούρνο, ακόμα καλύτερα στο τζάκι. Μαγειρεύεται σε σάλτσες, σε σούπες, συνοδεύει κρεατικά και ψάρια. Τρώγεται σαν πρωινό, σαν ελαφρύ βραδινό, σαν επιδόρπιο, σαν σνακ. Απαιτεί λιγότερο χρόνο ψησίματος συγκριτικά με την απλή γνωστή πατάτα. μπορούμε να επιχειρήσουμε να την ενσωματώσουμε στους κιμάδες. Γίνεται ιδιαίτερα μαλακή και φυσικά πολύ γλυκιά!

 

Μικρά μυστικά:

–  Αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως, να τοποθετείται στο ψυγείο και να αποθηκεύεται μαζί με τα κρεμμύδια.
–  Δεν πρέπει να βγάζουμε την φλούδα της. Το ξεφλούδισμα μειώνει την θρεπτική της αξία. Οι γλυκοπατάτες καθαρίζονται με βούρτσα, πλένονται καλά και ψήνονται με την φλούδα.
–  Μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο 140 θερμίδες! 

 

Επιμέλεια – επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας