Πράσσινο σαπούνι, ένα αναντικατάστατο προϊόν!

0
12728

Το σαπούνι έχει τις ρίζες του τόσο στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου, όσο και σε πολλούς ανατολικούς αρχαίους λαούς της Ανατολής ιδιαίτερα της Μεσοποταμίας ήδη από το 2300 π.χ.

Το πρώτο σαπούνι ήταν μια μίξη στάχτης, λαδιού και αρωματικών βοτάνων που το χρησιμοποιούσαν και σαν θεραπευτικό καλλυντικό. Το ελληνικό ελαιόλαδο μαζί με τη πλούσια χλωρίδα σε ιαματικά και αρωματικά βότανα, δίνει σαπούνια τα οποία παγκοσμίως κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις. Ανάμεσα σε αυτά και το πράσσινο σαπούνι!

prasino-sapouni-ena-anantikatastato-proion-ingolden.grΤο πράσσινο σαπούνι βρίσκει χρήσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας. Οι ιδιότητές του το καθιστούν ένα αναντικατάστατο προϊόν σε όλα τα νοικοκυριά. Φημίζεται για τις δερματολογικές, αντιρρυπαντικές και οικολογικές αρετές. Απολυμαντικό, καθαριστικό, αλλά και για την πιο προσωπική μας περιποίηση.

Γιατί;

* Πρόκειται για ένα σαπούνι που δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, αλλά ελαιόλαδο. 

* Η φυσική του σύνθεση το καθιστά υποαλλεργικό

Έχει εξαιρετικές απολυμαντικές ιδιότητες.

* Είναι εξαιρετικά ενυδατικό λόγω της περιεκτικότητας ελαιόλαδου και έτσι δεν αφήνει το δέρμα και τα μαλλιά αφυδατωμένα. 

* Είναι πολύ απαλό και σέβεται τόσο το δέρμα όσο και τη φύση, αφού είναι βιοδιασπώμενο. Δεν επηρεάζει το pH του δέρματος.

 

Χρήσεις του πράσσινου σαπουνιού:

 Υγιεινή:

 Μπορούμε να χρησιμοποιούμε  2 ή 3 φορές την εβδομάδα πράσσινο σαπούνι στο σώμα μας και στη συνέχεια, όπως κάθε φορά, θα πρέπει να απλώνουμε την ενυδατική μας κρέμα. Εφόσον έχουν ανοίξει οι πόροι του δέρματος από το ντους, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή και για την εφαρμογή κρέμας σώματος, ώστε να μας αφήσει με μια αίσθηση απαλότητας.

– Το πράσσινο σαπούνι καθαρίζει την τρίχα και την αφήνει απαλή και λαμπερή. Απορροφά όλη τη λιπαρότητα και ότι υλικό styling έχει συσσωρευθεί με τον καιρό στα μαλλιά μας, αφήνοντας την τρίχα να «αναπνεύσει». Καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά και έλαια, είναι μια τέλεια πηγή θρέψης και ενδυνάμωσης τόσο για την τρίχα όσο και για το δέρμα του κεφαλιού. Επιπλέον, καθώς είναι τόσο απαλό ενδείκνυται ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα ή για ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται συγκεκριμένη, απαλή φροντίδα.

– Για να το χρησιμοποιήσουμε ως σαμπουάν, μπορούμε να αγοράσουμε πράσσινο σαπούνι σε υγρή μορφή ή απλά να κάνουμε πλούσιο αφρό στα χέρια μας με τη μπάρα και να το περάσουμε από τα μαλλιά μας. Δεν πρέπει να παραλείπουμε να βάζουμε  μια μάσκα ή ένα καλό κοντίσιονερ μετά τη χρήση του για να ενυδατώνουμε καλά την τρίχα.

Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

–  Συχνά συνιστάται από τους δερματολόγους και το ιατρικό προσωπικό ως αντισηπτικό. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες στα νοσοκομεία το χρησιμοποιούν ως το καταλληλότερο για την καθαριότητα των ασθενών και ως προληπτικό κατά των δερματολογικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την κατάκλιση.  Πολλές φορές μάλιστα δεν ξεπλένουν καν την αραιή σαπουνάδα του αφήνοντάς τη να δράσει ως επουλωτικό και θεραπευτικό του δέρματος.

–  Η αντισηπτική του δράση έχει εφαρμογή στα ερεθισμένα ούλα και τα έλκη του στόματος κοινώς άφθες – με οδηγία του οδοντιάτρου, φυσικά.

– Η χρήση του ηρεμεί τις κράμπες που συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή περιέχει ίχνη καλίου.

Στο σπίτι:

prasino-sapouni-ena-anantikatastato-proion-ingolden.gr-olive–  Οι αρετές του επεκτείνονται στο πλύσιμο ακόμα και των πιο ευαίσθητων ρούχων – μεταξωτά, μάλλινα, δαντέλες- με ανάλογο οικονομικό όφελος. Δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά, χρωστικές και αρώματα, γι’ αυτό συνιστάται για το πλύσιμο των ασπρόρουχων των αλλεργικών ατόμων και των μωρών.

– Χρησιμοποιείται για τον δύσκολο καθαρισμό στα κολάρα των πουκάμισων και γενικότερα σε πάσης φύσεως λεκιασμένα ρούχα.

– Είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ειδικότερα κατά του σκόρου και της αράχνης, γιατί τα μικροσκοπικά έντομα δε συμπαθούν τη μυρωδιά του.

 Σφουγγάρισμα: Διαλύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.

– Τζάμια: Πλένουμε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, τα ξεβγάζουμε καλά και καθαρίζουμε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.

– Ξάσπρισμα ασπρόρουχων: Βουτάμε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στη μπανιέρα, τις πλένουμε με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά τις βάζουμε  στο πλυντήριο. Θα  ξαναβρούν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.

– Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας:  Αναμειγνύουμε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθαρίζουμε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.

  Στον κήπο:

– Δρα ως οικολογικό φυτοφάρμακο για λαχανόκηπους, οπωροφόρα δένδρα και ανθόκηπους, σε μίξη με νερό και οινόπνευμα (σε συγκεκριμένη αναλογία κατά περίπτωση).

Αναλογία φυσικού φυτοφάρμακου:

 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου μας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά.

* Πως θα καταλάβουμε αν το πράσσινο σαπούνι που χρησιμοποιούμε είναι ποιοτικό;

Ένα μικρό τεστ μπορεί να δείξει την ποσότητα του ελαιολάδου που περιέχει: Αν προσπαθήσουμε να το κόψουμε στη μέση με ένα μαχαίρι και θρυμματίζεται αμέσως, σημαίνει ότι περιέχει λίγο ελαιόλαδο. Αναζήτάμε το ποσοστό του ελαιολάδου στο σαπούνι στην ετικέτα του, αν υπάρχει.

 

Πως να φτιάξουμε μόνοι μας πράσινο σαπούνι:

Καθώς πρόκειται να προκαλέσουμε μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτούμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρά εγκαύματα. Απομακρύνουμε τα παιδιά, καλύπτουμε τις επιφάνειες και φοράμε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.

Υλικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα

500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα, τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα

Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Τότε θα έχουμε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7.

Φυλάμε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και δεν τα επαναφέρουμε στην κουζίνα για μαγείρεμα.

*** Το “Πράσινο σαπούνι” γίνεται από ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς. Το πυρηνέλαιο φτιάχνεται από σπασμένες ολόκληρες ελιές (σάρκα και κουκούτσι και περιέχει χλωροφύλλη η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στο φρέσκο σαπούνι. Το χρώμα αυτό ξεθωριάζει σιγά σιγά καθώς το σαπούνι στεγνώνει και ωριμάζει.

 

Επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας