Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;

0
251

Τι ακριβώς σημαίνει αγάπη;

Είναι συναίσθημα, δράση, ικανότητα ή κατάσταση;

Μπορούν οι άνθρωποι να αγαπήσουν με ανιδιοτέλεια ;

Η αγάπη είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Σε αυτό συμβάλει μια σειρά παρανοήσεων και ψευδών ή αληθοφανών αναφορών που μας απομακρύνουν από την κατάκτηση αυτής της υπέρτατης ανθρώπινης ικανότητας και αρετής.

Το πλαίσιο των πολιτιστικών μας μύθων δημιουργεί την αντίληψη ότι η αγάπη είναι κάτι που μας τυχαίνει παθητικά και όχι μια δεξιότητα που μπορούμε να καταφέρουμε με στοχοπροσήλωση και τεχνική.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να μάθουμε πώς να αγαπάμε χρειάζεται να προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε να κατακτάμε μια γνώση, μια ικανότητα, μια τεχνική ή μια τέχνη όπως λέει ο Erich Fromm.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος βιώνει μια ξεχωριστή εμπειρία διαποτισμένη από διαγενεαλογικές και κοινωνικές πληροφορίες οι οποίες καθορίζουν σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει τον εαυτό του και τους άλλους.

Χρειάζεται φροντίδα και σεβασμός να εμβαθύνουμε στη διαφορετικότητα του ανθρώπινου βιώματος και στην πολυπλοκότητα της καρδιάς του.

Πολλές φορές ακούμε ότι αυτός ο άνθρωπος δε ξέρει να αγαπά γιατί δε του έδωσαν ποτέ αγάπη.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να λαμβάνουμε αγάπη για να αισθανθούμε την αγάπη.

Όμως η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Όταν δίνουμε άφοβα και κυρίως χωρίς να επιδιώκουμε ανταπόδοση, επικοινωνούμε αβίαστα και ανοικτά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας.

Η αγάπη, όπως κάθε δράση, χρειάζεται έναν ενεργητικό τρόπο να εκφραστεί και αυτό συμβαίνει όταν στις σχέσεις μας με τους άλλους δε διστάζουμε να εκθέσουμε την αλήθεια μας, να αποκαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό και τις αδυναμίες μας. Πάνω από όλα όμως,  η  αγάπη μας υπενθυμίζει να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας και τους άλλους.

TI_EINAI_AYTO_POU_TO_LENE_AGAPI_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU1.jpgΗ αγάπη και η συμπόνια είναι βασικά συστατικά της ύπαρξης. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον ανθρωπισμό χωρίς αυτά τα συστατικά. Ακόμη και πριν υπάρξουμε σε αυτό το επίπεδο η αγάπη και η συμπόνια ήταν εκεί. Η αγάπη και η συμπόνια είναι αναγκαιότητα. Με τον ίδιο τρόπο που το μωρό στη μήτρα είναι αποκλειστικά παραδομένο στην αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας. Από τον αέρα που αναπνέει μέχρι τη θρέψη που λαμβάνει.

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η αγάπη φωτίζουν την κατεύθυνση.

Ο δρόμος της ανιδιοτέλειας δείχνει αγάπη και συμπόνια, να συναισθανόμαστε χωρίς να επικρίνουμε τους άλλους και αυτό να μας παρακινεί να βοηθήσουμε να προχωρήσουν και να καλυτερεύσουν τη ζωή τους.

Για να βιώσουμε με πληρότητα την αίσθηση της ανιδιοτελούς αγάπης, χρειάζεται να αρχίσουμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη χωρίς να φοβόμαστε και να κρατάμε την καρδιά μας ανοιχτή.

Με την αγάπη, τη συμπόνια και τη φροντίδα που δίνουμε σε όλους όσοι έχουν την ανάγκη μας, ανθρώπους, ζώα, φυτά, περιβάλλον, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος να ζεις! 

Και αυτό είναι αγάπη!  Αντίδοτο στη μοναξιά και στο φόβο!

 

Βασιλική Χρονοπούλου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας 

     ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach- 
        Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας