Η ψείρα αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία, αφού διασπείρεται από παιδί σε παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης, ακόμα και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς.
Η φθειρίαση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συμβαίνει και στις… καλύτερες οικογένειες. Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες φθειροκτόνα σκευάσματα, ενώ επιπλέον διαθέτουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις απαλλαγής από το ενοχλητικό παράσιτο. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό που ταλαιπωρεί κυρίως τους μικρούς μας ήρωες.
Πώς κάνουμε τον έλεγχο για ψείρες;
Αν δε βρεθεί έστω και μια ζωντανή κινούμενη ψείρα, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί έγκυρη διάγνωση για ψείρες. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με μικροσκόπιο ή με τη χρήση ειδικής λάμπας ενώ ο πλέον ασφαλής και αξιόπιστος είναι η απομόνωση με το συστηματικό χτένισμα των μαλλιών.
Ο έλεγχος αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της προσωπικής υγιεινής της οικογένειας γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα.
Τρόποι αντιμετώπισης
Είτε πρόκειται για διάφορα αντιφθειρικά προϊόντα, είτε για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της φθειρίασης, η δράση τους έγκειται στην πρόκληση ασφυξίας των ψειρών. Οι τρόποι αντιμετώπισης των ψειρών της κεφαλής χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
1. Μηχανικός τρόπος
Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία περιέχουν ουσίες όπως αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα και απευθύνονται σε περιπτώσεις μικρότερων παιδιών, εγκύων και μανάδων που θηλάζουν. Στη μέθοδο αυτή το προϊόν δρα μηχανικά και όχι δηλητηριάζοντας την ψείρα με εντομοκτόνες ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι η ψείρα δε μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα.
2. Χρήση εντομοκτόνων
Οι θεραπείες με εντομοκτόνα λειτουργούν δηλητηριάζοντας την ψείρα. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν προϊόντα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμες) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Οι κυριότερες χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι οι πυρεθρίνες, το μαλάθειο και συνδυασμοί τους. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους (κόνιδες). Έτσι θα πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες για να εξολοθρεύσουμε και τις νέες ψείρες που θα έχουν εκκολαφθεί στο μεσοδιάστημα. Αν και οι ουσίες αυτές απορροφούνται ελάχιστα από το δέρμα, είναι φρόνιμο να μη τις χρησιμοποιούμε σε παιδιά κάτω των 2 ετών.
3. Χτένισμα σε υγρά μαλλιά
Μία από τις πιο καθιερωμένες μεθόδους με φυσικό τρόπο, είναι η απομάκρυνση των ψειρών με υγρό χτένισμα. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις που δε μπορούμε να εφαρμόσουμε τοπικά αντιφθειρικά ή κάποια τοπική αγωγή.
Εφαρμόζουμε στα μαλλιά κάποια λιπαντική ουσία όπως μαλακτική κρέμα ή λάδι ελιάς. Τοποθετούμε το ειδικό χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίζουμε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Επαναλαμβάνουμε το χτένισμα τουλάχιστον 2 φορές κάθε 3-4 ημέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκαμε ώριμη ψείρα. Αν και η μέθοδος αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα είναι η πλέον ασφαλής.
4. Αγωγή από το στόμα
Η αγωγή από το στόμα ενδείκνυται σε ανθεκτικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα αποτύχει η αντιφθειρική αγωγή και δρα σκοτώνοντας τα βακτήρια χάρη στα οποία συντηρείται η ψείρα.