Πολεμικές τέχνες για παιδιά

0
160

polemikes-texnes-gia-paidiaΠολεμικές τέχνες,…

…καράτε, τζούντο, κουνγκ φου, τάι τσι…

Άθληση αλλά και πνευματική καλλιέργεια!  

Αρμονία, χάρη, ισορροπία και άμυνα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία  χαρακτηρίζουν τις αποκαλούμενες πολεμικές τέχνες, οι οποίες, καμία συγγένεια δεν έχουν με τη βία και την επιθετικότητα, δεν προτρέπουν τα παιδιά να εκδηλώνουν αλαζονική συμπεριφορά λόγω της δύναμης που ενδεχομένως αποκτούν και τέλος δεν υποβοηθούν τις κακές συναναστροφές. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν στα παιδιά που με σοβαρότητα εξασκούνται  σε κάποια από τις  πολεμικές τέχνες.

 

Ιστορία:

Οι πολεμικές τέχνες έχουν τις ρίζες τους  στην Ασία και την Αφρική και αρχικά οι άνθρωποι τις ανέπτυξαν από ανάγκη: για να προστατέψουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την περιουσία τους. Είχαν δηλαδή τη μορφή άμυνας. Επειδή όμως στηρίζονταν σε βασικές αρχές τις οποίες έπρεπε να ακολουθούν όσοι ασκούνταν σε αυτές, στο πέρασμα των αιώνων η εξέλιξή τους ταυτίστηκε με την ευρύτερη καλλιέργεια του χαρακτήρα.

 

Πώς θα ωφεληθεί ένα παιδί μαθαίνοντας πολεμικές τέχνες:

•Τα αδιαμφισβήτητα οφέλη ενός παιδιού που ξεκινά να μάθει σοβαρά και υπεύθυνα μια πολεμική τέχνη είναι η σωματική και η πνευματική υγεία.

• Για ένα μικρό παιδί είναι η σωτήρια λύση αυτοάμυνας χωρίς να προάγεται η επιθετικότητα. Όλα τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει νωρίς στη ζωή τους να ασχολούνται με αυτά τα αθλήματα, στην πορεία διακρίνονται για τον ειρηνικό τρόπο ζωής τους. Τα παιδιά μέσα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν την ώρα του μαθήματος εκτονώνονται, αποβάλλουν ενέργεια, ενώ συγχρόνως με την άσκηση του πνεύματος γρήγορα μπορούν να ξεχωρίσουν πότε επιβάλλεται να επέμβουν δυναμικά και πότε όχι. Μάλιστα, αυτό που κυρίως μαθαίνουν είναι το πώς θα αποφύγουν τη σύγκρουση, διότι οι αμυντικές τεχνικές έχουν ως βάση τη γνώση και όχι τη δύναμη.

• Μέσα από τη σωστή στάση, τις τεχνικές και την αναπνοή το παιδί αποκτά ένα δυνατό και υγιές σώμα.

• Ως άθλημα οι πολεμικές τέχνες γυμνάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, πράγμα πολύ σημαντικό για την καλή σωματική ανάπτυξη και βελτιώνουν το βασικό κομμάτι των μυών και των αρθρώσεων που είναι οι τένοντες

•Χαρίζουν στο σώμα ευλυγισία ανάλογη ενός παιδιού που μαθαίνει χορό, ικανότητα συντονισμού και ισορροπία.

•Προσφέρουν στο παιδί ένα ισχυρό σύστημα αξιών, την ικανότητα λειτουργίας μέσα από μια ομάδα και καλούς τρόπους.

• Το παιδί μαθαίνει να δίνει σημασία στη σωστή διατροφή, για να μπορεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει στις απαιτήσεις μιας σωστής προπόνησης.

•Τα παιδιά που αθλούνται αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν την πειθαρχία.

• Έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν.

• Μαθαίνουν το ομαδικό πνεύμα.

 

polemikes-texnes-gia-paidia-dealway.postit.gr.gif-ingolden.gr

 

Ζώνες και βαθμοί:

Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.

Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:

Αναλυτικά:

10th Gup – Λευκή Ζώνη: Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση.

9th Gup – Μισή κίτρινη Ζώνη: 9o Gup

8th Gup – Κίτρινη Ζώνη: Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές των πολεμικών τεχνών.

7th Gup – Μισή πράσινη Zώνη: 7o Gup

6th Gup – Πράσινη Zώνη: Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού,  εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.

5th Gup – Μισή μπλε Zώνη: 5o Gup

4th Gup- Μπλε Zώνη: Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο.

3rd Gup – Μισή κόκκινη Zώνη: 3o Gup

2nd Gup – Κόκκινη Zώνη: Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.

1st Gup – Μισή Μαύρη Zώνη: 1ο Gup

1st Dan – Μαύρη Zώνη: Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του . Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.

 

Η μαύρη ζώνη και γενικότερα το σύστημα «νταν» ή πιο σωστά το σύστημα «νταν-κιού-ι-σέι» δηλαδή το σύστημα αξιολόγησης του επιπέδου γνώσης και ικανότητας στις πολεμικές τέχνες σε τάξεις και σε βαθμίδες = νταν, είναι πολύ πρόσφατη επινόηση και ξεκινάει από την περίοδο Μέιτζι, 1868-1912, όταν ο Τζίγκορο Κάνο (1860–1938), ο ιδρυτής του τζούντο υιοθέτησε και τροποποίησε το σύστημα βαθμολόγησης του παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο» προκειμένου να οργανώσει καλύτερα τη μέθοδο που είχε δημιουργήσει και που έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες . Την χρωματική αλλαγή επιπέδου με μια αντίστοιχη αλλαγή στο χρώμα της ζώνης επινόησε ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών Καβαΐσι Μικονοσούκε (1899–1969)

 

Μετά την μαύρη ζώνη η εξέλιξη συνεχίζεται. Ο ασκούμενος παύει να θεωρείται μαθητής και μπορεί να εκπαιδευτεί σκληρά για να εμβαθύνει τις γνώσεις του στην πολεμική τέχνη. Τότε αρχίζει η πραγματική γνώση των βαθύτερων μυστικών των πολεμικών τεχνών.

Γεγονός όμως είναι ένα. Η εκπαίδευση και εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ. Ακόμα και ένας μεγάλος  δάσκαλος (κάτοχος 10ου Dan), μπορεί να αναπτύξει καινούριες στρατηγικές κάτω από διάφορες θεωρίες.

 

(πηγές:http://www.infokids.gr, Β. Τάρμπας)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας