Ο Τελευταίος των Μοϊκανών – The last of the Mohicans

0
369

o-teleytaios-ton-moikanon-the-last-of-the-moicans-dealway.gr-ingolden.gr_Ο Τελευταίος των Μοϊκανών είναι ιστορικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ (James Fenimore Cooper, 15-9- 1789 ως 14-9- 1851).

Εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1826.

Είναι το δεύτερο και γνωστότερο βιβλίο της πενταλογίας ”Τα κατορθώματα του Αετομάτη”. Τα υπόλοιπα βιβλία της πενταλογίας είναι : «Οι Πρωτοπόροι», Το λειβάδι», «Ο Ανιχνευτής» και ο «Ελαφοκυνηγός» . 

 

Το 1992 γυρίστηκε η ομότιτλη ταινία από τον Μάικλ Μαν σε σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα αυτό. Πρόκειται για μια περιπέτεια εποχής, με ηρωικές σκηνές δράσης με φόντο την Αμερική στις αρχές του αποικισμού .

Υπόθεση: Κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Ινδιάνων και των Γάλλων , γύρω στα 1750, ο υιοθετημένος Ευρωπαίος γιος του αρχηγού των Μοϊκανών και η ομάδα του, ενώνονται με μια ομάδα Βρετανών, με σκοπό να τους συνοδεύσουν μέχρι ένα ασφαλές οχυρό , αφού διώκονται από τους Γάλλους. Κι ενώ ο κίνδυνος παραμονεύει, ένας δυνατός έρωτας γεννιέται ανάμεσα στη βρετανίδα Κόρα Μονρόου και το σωτήρα της, τον τελευταίο των Μοϊκανών…..

* Ο τελευταίος των Μοϊκανών έχει επίσης γυριστεί το 1920 από τον Wallace Beery, το 1932 από τον Harry Carey και το 1936 από τον Randolph Scott.

 

Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Μάντλιν Στόουν, Ράσελ Μινς.

Μουσική: Randy Edelman, Trevor Jones, Daniel Lanois.

*** Το soundrack της ταινίας ξεχωρίζει ανάμεσα στα καλύτερα όλων των ταινιών.

 

Συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως τελευταίο των Μοϊκανών, κάποιον που εξακολουθεί να εμμένει σε κάτι που πιστεύει, κάποιον που ενστερνίζεται παλιές αντιλήψεις, όταν τα υπόλοιπα μέλη μιας παρέας, μιας ομάδας τις έχουν απορρίψει. Αν οι «παλιότερες αντιλήψεις» ταυτίζονται με τις πραγματικές αξίες όπως αυτές παρουσιάζονται στην ταινία, δηλαδή την ανδρεία , την αυτοθυσία , το ρομαντικό έρωτα τότε θα ευχόμαστε πως ίσως να μην ήταν ο τελευταίος..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας