Οι γέφυρες του Μάντισον – The Bridges of Madison County

0
1442

the-bridges-of-madison-county-posterΑισθηματικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 1995, ” Οι “Γέφυρες του Μάντισον” – μια άπειρα τρυφερή και συγκινητική ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων, με πλαίσιο τις παλιές σκεπαστές γέφυρες της κομητείας του Μάντισον, στην Αϊόβα.

Υπόθεση:

Η Φραντσέσκα  ζει με τον σύζυγό της και τα παιδιά της στην επαρχία Μάντισον της πολιτείας της Αϊόουα. Εκεί γνωρίζεται με τον Ρόμπερτ, φωτογράφο του National Geographic, που καταφθάνει στην πόλη για να φωτογραφήσει τις γραφικές γέφυρές της. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία..

* Τα παλιά όνειρα ήταν όμορφα όνειρα. Δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά χαίρομαι που τα έκανα. 

Ρόμπερτ

* Κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ευτυχήσετε σ’ αυτή τη ζωή… Υπάρχει τόση πολλή ομορφιά!!!

Φρανζέσκα

Το βιβλίο “Οι γέφυρες του Μάντισον” 2001 του  Ρόμπερτ Τζέιμς Γουέιλερ ανέβασε το συγγραφέα της στην πρώτη γραμμή των νέων μυθιστοριογράφων της χώρας του. Η ομότιτλη ταινία αποτελεί ίσως μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, όπου η κινηματογραφική διασκευή ενός βιβλίου αποδεικνύεται εξίσου επιτυχής όσο και το ίδιο το βιβλίο. Βασισμένος στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Γουέιλερ, ο Κλιντ Ίστγουντ σκηνοθετεί ένα συγκινητικό  δράμα, όπου η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων θα τους αποκαλύψει πτυχές των χαρακτήρων τους, που οι ίδιοι απλώς αγνοούσαν πως υπήρχαν. Η Φραντσέσκα θα συνειδητοποιήσει πως της δίνεται η ευκαιρία να αποδεσμευτεί από την πληκτική και στείρα από συγκινήσεις ζωή της ενώ ο Ρόμπερτ θα αντιληφθεί ότι μέχρι τώρα η πορεία της δικής του ζωής κινείτο με γνώμονα τη σιωπηλή μοναχικότητά του, αλλά και την ενστικτώδη αντίδρασή του σε οποιουδήποτε είδους δέσμευσης.  Αξεπέραστες ερμηνείες από τον ίδιο τον Ίστγουντ και την Μέριλ Στριπ.

Η ταινία χάρισε στη Μέριλ Στριπ υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

* Η Μέριλ Στριπ αρχικά είχε διαβάσει ένα μέρος του βιβλίου και είχε αρνηθεί το ρόλο. Μια κοινή τους φίλη, όμως, έδωσε το τηλέφωνο του σπιτιού της στον Clint Eastwood και εκείνος την πήρε να της ζητήσει προσωπικά να δεχθεί.

* Παρόλο που όταν γυρίστηκε η ταινία η Μέριλ Στριπ είχε την ίδια ηλικία με την ηρωίδα, οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι δεν έμοιαζε στην κατάλληλη ηλικία αλλά ο Clint Eastwood επενέβη δημιουργώντας θέμα και επέμενε για τη συμμετοχή της.

* Το σπίτι της Francesca καταστράφηκε σε φωτιά το 2003, ενώ η γέφυρα Cedar που συναντιούνται οι ήρωες κάηκε επίσης το 2002.

* Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν αρχικά να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στην ταινία.

* Η Μέριλ Στριπ  για την ιταλική ιδιοσυγκρασία, προφορά και κινήσεις του ρόλου της εμπνεύστηκε από μία παλιά της γειτόνισσα και φίλη που ήταν από την Ιταλία.

 

Έτος Παραγωγής: 1995
Διάρκεια: 135 λεπτά
Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Σενάριο του Ρίτσαρντ ΛαΓκρεβενέζ,
Παίζουν: Κλιντ Ίστγουντ, Μέριλ Στριπ

 

(πηγές: imdb.com, εκδόσεις Ωκεανίδα http://www.oceanida.gr/site/)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας