Σέριφος, ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων…

0
2092

serifos-xora-ena-apo-ta-omorfotera-nisia-ton-kykladvn-ingolden.gr_

Η Σέριφος αποτελεί την καλύτερη πρόταση για ήρεμες διακοπές σε ένα κλασσικό κυκλαδίτικο νησί. Γαλήνια λιμανάκια, κάτασπρα χωριά και χρυσές αμμουδιές είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το νησί αξέχαστο για κάθε επισκέπτη του.
Η Σέριφος, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των Κυκλάδων. Έχει έκταση 75 περίπου τετ. χιλ. και 10 περίπου χιλ. συνολικό μήκος παραλίες. Απέχει μόλις 2.5 ώρες από τον Πειραιά. Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορρά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα  Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο. Πρωτεύουσα και αξιοθέατο του νησιού η μαγευτική Χώρα, ένα μπουκέτο κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, που την κατατάσσουν σαν μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Ελληνικών νησιών.

 

Τοπικές Εκδηλώσεις της Σερίφου

Η Σέριφος είναι γεμάτη ξωκλήσια και εκκλησίες και η καθεμιά γιορτάζει την ημέρα της ονομαστικής εορτής του προστάτη Αγίου της. Το δημοφιλέστερο πανηγύρι είναι αυτό της Παναγιάς στις 15 Αυγούστου. Τις μέρες εκείνες, όλοι οι κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες του νησιού συγκεντρώνονται για το τριήμερο γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια , χορό και φαγητό. Αξιόλογα είναι τα πανηγύρια του Άγιου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου στη Χώρα, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου στο Καλό Αμπέλι, της Παναγιάς στις 14 Αυγούστου στο Ράμο και του Άγιου Σώστη στις 6 Σεπτεμβρίου στο ομώνυμο χωριό. Το χοιρινό της χρονιάς και το νέο κρασί γιορτάζονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, στη Σέριφο.


Χωριά στη Σέριφο

Η Σέριφος είναι γνωστή για τα όμορφα χωριά της και το Κυκλαδίτικο χρώμα και αίσθηση που διαχέουν στον επισκέπτη. Εάν βρεθείτε στην Σέριφο μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε.

Γαλανή: Η Γαλανή είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στη βόρεια Σέριφο. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε επίπεδα και διαθέτει μαγευτική θέα στο γύρω τοπίο. Πήρε το όνομά του από τα αρχαία ορυχεία γαληνίτη που υπήρχαν στην περιοχή.

Κένταρχος: Ο Κένταρχος είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά πάνω από τον ομώνυμο όρμο, στη βορειοανατολική πλευρά της Σερίφου. Θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού. Τον χαρακτηρίζουν τ’ ασπροβαμμένα σπίτια και η μαγευτική θέα στο Αιγαίο. Η παραλία του χωριού είναι υπέροχη, αφού διαθέτει τιρκουάζ νερά και αρμυρίκια.

Κουταλάς: Χωριό που φτιάχτηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Λιβαδάκια: Φυσική προέκταση του Λιβαδιού που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας

Λιβάδι: Το Λιβάδι είναι το δημοφιλέστερο θέρετρο της Σερίφου και έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους νέους προορισμούς διακοπών στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σερίφου κάτω από την πρωτεύουσα Χώρα και αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το Λιβάδι είναι γνωστό για τη φυσική ομορφιά του, καθώς και για τα μικρά σπίτια που είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο, φτάνοντας έως τη Χώρα. Γύρω από το Λιβάδι βρίσκονται πολύ όμορφες παραλίες, όπου μπορείτε να χαρείτε τη θάλασσα και να χαλαρώσετε κάτω από το ζεστό ήλιο.

Μεγάλο Λιβάδι: Υπήρξε ο εργατικός οικισμός όταν ξανάρχισε η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Ο οικισμός του Μεγάλου Λιβαδιού βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού και απλώνεται στον ομώνυμο όρμο. Στο Μεγάλο Λιβάδι έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τη μεταλλική σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων που κτίστηκε το 1932 και αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Σερίφου, καθώς και μερικά άλλα ιστορικά κτίρια που δεν έχουν κάποια χρήση. Η παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού είναι μια από τις καλύτερες του νησιού, με αρμυρίκια και ρηχά νερά, καθιστώντας την ιδανική για οικογένειες.

Μεγάλο Χωριό: Χωριό που γνώρισε μεγάλη πρόοδο αλλά τώρα έχει μόνο μνημεία.

Παναγιά: Η Παναγιά είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό στο κέντρο της Σερίφου που περιβάλλει το Βυζαντινό Μοναστικό Συγκρότημα της Παναγιάς. Ο έντονος κυκλαδικός χαρακτήρας της την κάνει ιδιαίτερη και μοναδική. Από την Παναγιά προσφέρεται υπέροχη θέα στο νησιώτικο τοπίο.

Χώρα: Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Σερίφου, είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός κτισμένος σ’ ένα λόφο πάνω από το λιμάνι του νησιού. Προσφέρει μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και το νησιώτικο τοπίο. Διαθέτει ασπροβαμμένα σπίτια και λευκές παραδοσιακές εκκλησίες που σε συνδυασμό με τον τραχύ βράχο δημιουργούν εκπληκτική αντίθεση χρωμάτων. Η Χώρα είναι το τέλειο μέρος για ανέμελες βόλτες μέσα στα στενά δρομάκια που είναι γεμάτα κτίρια κυκλαδικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

serifos-ena-apo-ta-omorfotera-nisia-ton-kykladon-paralies-ingolden.gr

 

Παραλίες στη Σέριφο

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων βρίσκονται στη Σέριφο.

Αβεσσαλός: Αμμουδιά με ρηχά νερά
Άγιος Ιωάννης: Έχει πάρει το όνομα της από το εκκλησάκι που βρίσκεται στην άκρη της. Μια παραλία με λεπτή άμμο και μικρά βότσαλα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού ή περπατώντας λιγότερο από 10 λεπτά.
Άγιος Σώστης: Μία από τις απομονωμένες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση σας μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, διανύοντας και ένα κομμάτι χωματόδρομου. Η απόσταση με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Θα πρέπει να προμηθευτείτε νερό ή φαγητό γιατί στην περιοχή δεν υπάρχουν ταβέρνες.
Αυλόμωνας: Βρίσκεται μέσα στον κύριο οικισμό. Μία παραλία με χρυσοκίτρινη λεπτή άμμο, και αναρίθμητα αλμυρίκια που προσφέρουν άπλετη σκιά στους επισκέπτες της. Κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού με πολλές ταβέρνες και εύκολη πρόσβαση από την επαρχιακή οδό του νησιού.
Βαγιά: Βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο του νησιού. Η πρόσβαση σας μπορεί να γίνει με μεταφορικό μέσο από την επαρχιακή οδό ή περπατώντας για λιγότερο από 5 λεπτά. Η ακρογιαλιά της χαρακτηρίζεται από τα μικρά πολύχρωμα βότσαλα.
Γάνεμα: Παραλία με βότσαλα και δέντρα που προσφέρουν σκιά
Καλό Αμπέλι: Είναι ακόμα μια απομονωμένη παραλία του νησιού. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα πόδια, με διαδρομή γύρω στα 20 λεπτά. Η παραλία διαθέτει ψιλή άμμο με πανέμορφη χρυσή αμμουδιά. Δεν θα βρείτε μαγαζιά και ταβέρνες στην περιοχή.
Καράβι: Βρίσκεται στις παρυφές του μικρού οικισμού. Μία χρυσή αμμουδιά με πλάκες στην ακροθαλασσιά. Η πρόσβαση σας μπορεί να γίνει με μεταφορικό μέσο ξεκινώντας από τον οικισμό.
Κένταρχος: Μία ακόμα παραλία του νησιού με όμορφη αμμουδιά. Για να φτάσετε στην παραλία θα πρέπει να περπατήσετε περισσότερο από 20 λεπτά από τα σκαλοπάτια του οικισμού.
Κουταλάς: Βρίσκεται σε οικισμό. Διαθέτει άνετο πάρκινγκ για όσους έχουν μεταφορικό μέσο και αρκετό πράσινο. Θα βρείτε μία ταβέρνα.
Λιά βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή του νησιού. Η παραλία προσφέρει άπλετη σκιά από τα μεγάλα πεύκα αλμυρικιών που διαθέτει. Η πρόσβαση σας μπορεί να γίνει είτε με μεταφορικό μέσο ή με περπάτημα που δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά. Στην περιοχή δεν υπάρχουν ταβέρνες.
Λιβαδάκια. Μία όμορφη παραλία με λεπτή άμμο που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες. Κοντά στην παραλία θα βρείτε παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Μαλλιάδικο: Παραλία απομονωμένη αλλά αξιοπρόσεκτη λόγο της ομορφιάς της
Μεγάλο Λιβάδι: Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του νησιού. Από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές του νησιού με λεπτή άμμο και παραλιακά ταβερνάκια.
Πλατύς Γιαλός: Βρίσκεται στις παρυφές του μικρού οικισμού. Αν διαθέτεται αυτοκίνητο η πρόσβαση είναι εύκολη και στη παραλία θα βρείτε άνετο parking.
Συκαμιά: στον ομώνυμο οικισμό είναι παραλία με λεπτή άμμο και μικρά βότσαλα. Ο δρόμος για τη παραλία είναι βατός αποτελούμενος από άσφαλτο και χωματόδρομο και φτάνοντας εκεί μπορείτε να φάτε στο παραλιακό ταβερνάκι.
Ψιλή Άμμος: Βραβευμένη ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης από το Sunday Times για το 2003.  Η Ψιλή Άμμος, βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο του νησιού. Η πρόσβαση σας μπορεί να γίνει με μεταφορικό μέσο ή περπατώντας με διάστημα λιγότερο από 5 λεπτά. Η παραλία προσφέρει σκιά λόγω των αλμυρικιών και μπορείτε να γευματίσετε στα ήσυχα ταβερνάκια που βρίσκονται κοντά στη παραλία.

 

Αξιοθέατα στη Σέριφο

Αρχαιολογικό Μουσείο – Χώρα
Ευρήματα από Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο
Λαογραφικό Μουσείο – Χώρα
Ταξίδι στις λαογραφική παράδοση της Σερίφου.
Άσπρος Πύργος – Χώρα / Λιβάδι
Ανάμεσα στην Χώρα και το Λιβάδι βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος και το Κάστρο της Γριάς.
Θρόνος του Κύκλωπα – Μεγάλο Λιβάδι
Ορθογώνιο οικοδόμημα 9×7 μέτρα το οποίο παραμένει αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες.
Κάστρο – Χώρα
Το βενετσιάνικο κάστρο χτισμένο στο ύψωμα της Χαράς προσφέρει μαγευτικά τοπία
Μεταλλεία Μεγάλου Λιβαδιού – Μεγάλο Λιβάδι
Στοιχεία του οικισμού που φτιάχτηκε το 1880 φέρνει στοιχεία της ζωής των μεταλλωρύχων και του τρόπου εργασίας τους. Αξιοπρόσεκτα είναι το μνημείο προς τιμήν της αιματηρής απεργίας των μεταλλωρύχων καθώς και η γέφυρα φόρτωσης
Μονή Ταξιαρχών
Μονή αφιερωμένη στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

serifos-ena-apo-ta-omorfotera-nisia-ton-kykladon-axiotheata-ingolden.gr_

 

Νυχτερινή Ζωή της Σερίφου

Οι περισσότεροι χώροι διασκέδασης βρίσκονται στο Λιβάδι, κατά μήκος της παραλίας και στα στενά σοκάκια του. Το Λιβάδι διαθέτει καφετέριες, μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα που μένουν ανοικτά μέχρι πολύ αργά, ενώ προσφέρει πληθώρα εστιατορίων, ταβερνών και ουζερί όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε νόστιμες λιχουδιές και τοπικές σπεσιαλιτέ. Στη Χώρα, το Μεγάλο Λιβάδι και τον Κουταλά υπάρχουν γραφικές ψαροταβέρνες και καφετέριες.

 

Τοπική Κουζίνα και Προϊόντα της Σερίφου

Η Σέριφος φημίζεται για τα υπέροχα αμυγδαλωτά, τα αρτοσκευάσματα, το κρασί, το μέλι και τα τυριά της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα, όπως ρεβιθάδα – ρεβύθια στο φούρνο-, μαραθοτηγανίτες και λούτζα -λιαστό χοιρινό.
Τι να ψωνίσετε: Θυμαρίσιο μέλι και ντόπιο κρασί.

Σπορ & Δραστηριότητες στη Σέριφο

Το κολύμπι στις παραλίες της Σερίφου είναι πολύ απολαυστικό, αφού τα νερά είναι κρυστάλλινα και ιδανικά για θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοσανίδαwindsurfing- , θαλάσσιο σκι και ποδήλατο, ιδιαίτερα στην παραλία του Λιβαδιού. Εάν διαθέτετε σκάφος, μπορείτε να εξερευνήσετε τους απόμερους και ιδιαίτερα εντυπωσιακούς όρμους και παραλίες του νησιού, όπου δεν είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο ή μηχανή. Μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση στο νησάκι Πιπέρι.

 

Πρόσβαση στη Σέριφο

Για την Σέριφο φεύγουν καθημερινά πλοία από τον Πειραιά, ακολουθώντας την γραμμή Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Μήλος. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου 4 ώρες, ενώ με το ταχύπλοο το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες. Επίσης από την Σέριφο πραγματοποιούνται όλο το χρόνο δρομολόγια για Ίο, Κίμωλο, Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο, Φολέγανδρο, Τήνο και Σύρο.

Μετακινήσεις στη Σέριφο
Υπάρχει τοπικό λεωφορείο που συνδέει την Χώρα με ορισμένες από τις παραλίες.. Από νωρίς το πρωί ως αργά τη νύχτα γίνεται κάθε μισή ώρα, από τα τοπικά ΚΤΕΛ, η διαδρομή Λιβάδι – Χώρα. Η διάρκεια της διαδρομής είναι είκοσι λεπτά. Για τις διαδρομές σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και από τα δύο ταξί που υπάρχουν στο νησί. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή ποδήλατο, ή να πάτε μια βάρκα σε μια-δυο παραλίες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
Κωδικός περιοχής 22810
Δήμος Σερίφου 51210
Αστυνομία 51300
Λιμεναρχείο 51470
Αγροτικό Ιατρείο 51202
Λαογραφικό Μουσείο 51181
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων 51520
ΚΤΕΛ 51034, 51211, 51345

 

Μια επίσκεψη στη Σέριφο θα σας κάνει να την αγαπήσετε για τη μοναδικότητα και την απαράμιλλη γοητεία της!

 

Η Ιστορία της Σερίφου

Η ιστορία της Σερίφου αρχίζει τα προϊστορικά χρόνια όταν οι Κρήτες ανακάλυψαν το νησί και εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του.  Ύστερα έφτασαν οι Φοίνικες και οι Μυκηναίοι. Η μεγάλη άνθηση της Σερίφου έρχεται τον 6ο αιώνα π.Χ. χάρη στα μεταλλεία της. Έχει ήδη αποκτήσει το δημοκρατικό πολίτευμα και όντας μέρος της Αθηναϊκής συμμαχίας συμμετέχει στον πόλεμο κατά των Περσών. Το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν το νησί το οποίο δέχεται πλήθος πειρατικών επιδρομών.
Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το νησί ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη πρόοδο. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε την περίοδο της Ενετοκρατίας όταν οι Ενετοί έφεραν στο νησί πλήθος σκλάβων για την εκμετάλλευση των μεταλλείων η παραγωγή των οποίων ξανάρχισε μετά από 1000 περίπου χρόνια.
Μετά ήρθε η Τουρκοκρατία στην διάρκεια της οποίας το νησί βρίσκετε στο έλεος των πειρατών και συνεπώς το νησί παρακμάζει. Η νεότερη ιστορία του νησιού συνδέεται πάλι με τα μεταλλεία του έως σήμερα που ζει από τον τουρισμό και το πλήθος των επισκεπτών που δέχεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας