Η τελευταία διάλεξη, Ράντυ Πάους

0
44

“… Aν ήμουν ζωγράφος, θα ζωγράφιζα για αυτά, αν ήμουν μουσικός θα συνέθετα μουσική. Αλλά είμαι καθηγητής. Έτσι έδωσα μια διάλεξη.

Μια διάλεξη για τη χαρά της ζωής την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα την ευγνωμοσύνη και για τα όνειρα. 

 

teleytaia-dialeksi-Randy-Pausch-ingolden.gr

 

“… Αν μπορούσα να δώσω μόνο τέσσερις λέξεις για συμβουλή, θα ήταν “Να λες την αλήθεια”. Αν είχα το περιθώριο να δώσω άλλες τρεις, θα πρόσθετα “Όλη την ώρα”.

… Οι γονείς μου μου έμαθαν ότι “αξίζεις ό,τι και ο λόγος σου ” και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πεις αυτό !

… Η ειλικρίνεια δεν είναι απλώς ηθικά σωστή, είναι και αποτελεσματική!

…  Σε έναν πολιτισμό, όπου όλοι λένε την αλήθεια μπορείς να γλυτώσεις πολύ χρόνο από την επαλήθευση.

… Όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, λάτρευα τον κώδικα τιμής.  Αν ένας φοιτητής ήταν άρρωστος και χρειαζόταν να δώσει επαναληπτική εξέταση, δε χρειαζόταν να φτιάξω καινούργιο τεστ. Ο φοιτητής απλώς “δεσμευόταν” ότι δεν είχε μιλήσει με κανέναν για την εξέταση, κι έτσι του έδινα το παλιό τεστ !

… Οι άνθρωποι λένε ψέμματα για πολλούς λόγους,  συχνά γιατί πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτό που θέλουν με λιγότερο κόπο.  Αλλά, όπως πολλές κοντόφθαλμες στρατηγικές, έτσι και αυτή είναι αναποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Συναντάς ξανά κάποιους ανθρώπους και θυμούνται ότι τους είχες πει ψέμματα,  και το λένε και σε άλλους. Αυτό είναι που με εκπλήσσει με το ψέμα:  Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πει ψέματα, νομίζουν ότι έχουν γλιτώσει, όμως στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο…”

… Η ζωή είναι αυτή που είναι, δεν μπορείς να το αλλάξεις. πρέπει απλώς να αποφασίσουμε πως θα την αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μόνο το πως θα παίξουμε την παρτίδα. 

… Οι τοίχοι υπάρχουν για κάποιο λόγο. Δεν βρίσκονται εκεί για να μας κρατήσουν απ’έξω. Οι τοίχοι υπάρχουν για να μας δώσουν την ευκαιρία να δείξουμε πόσο πολύ θέλουμε κάτι.

… Ο χρόνος  είναι το μόνο που έχουμε. Kι ίσως μια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο από όσο νομίζουμε.

… Το να παραπονιέσαι δεν αποδίδει ως στρατηγική. Όλοι έχουμε περιορισμένο χρόνο και ενέργεια. Ο χρόνος  που περνάμε γκρινιάζοντας δύσκολα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Και σίγουρα δεν θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

… Είτε νομίζεις ότι μπορείς είτε ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο!

… Εμπειρία είναι αυτό που αποκτάς όταν δεν έχεις αποκτήσει αυτό που ήθελες. Και η εμπειρία συχνά είναι ότι πολυτιμότερο έχεις να προσφέρεις. Η αποτυχία δεν είναι απλώς ανεκτή, συχνά είναι απαραίτητη.

… Πολλοί άνθρωποι αναζητούν το σύντομο δρόμο. Εγώ ανακάλυψα ότι ο πιο σύντομος δρόμος είναι ο μακρύς, που συνοψίζεται σε δυο λέξεις: σκληρή δουλειά. Η σκληρή δουλειά είναι σαν τον ανατοκισμό στην τράπεζα:η ανταμοιβή συσσωρεύεται πιο γρήγορα.

Τι θα αφήναμε πίσω µας αν ξέραμε ότι πολύ σύντομα θα πεθάνουμε; Αν αύριο χανόμασταν, ποια θα θέλαμε να είναι η κληρονομιά µας;

 

Ο θεσμός της «Τελευταίας διάλεξης», διαδεδομένος στις ΗΠΑ απευθύνεται σε προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, που καλούνται να αναλογιστούν γύρω από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, καθώς και σε ό,τι αποκόμισαν, σε ό,τι έμαθαν από την πείρα τους. Όταν ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους, καθηγητή Πληροφορικής στο Κάρνεγκι Μέλλον, να δώσει μια τέτοια διάλεξη, δε χρειάστηκε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του…

Όμως η διάλεξη που έδωσε με θέμα Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα, δεν αφορούσε το θάνατο, αφορούσε τη ζωή. Αφορούσε τη σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα δικά σου όνειρα, αλλά και να βοηθάς να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων γιατί αυτό σου δίνει αληθινή χαρά. Αφορούσε επίσης τη σημασία του να αξιοποιείς την κάθε στιγμή γιατί ‘’Ο χρόνος είναι το µόνο που έχουμε. Και ίσως μια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε’’.

Στο βιβλίο αυτό ο Ράντυ Πάους συνδυάζει τη σοφία, την έμπνευση και το χιούμορ, δίνοντας ένα σπουδαίο μάθημα ζωής.

Με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε την υστεροφημία του, μας άφησε όμως  και ένα βιβλίο στο οποίο πολλοί θα βρουν ανακούφιση, άλλοι θα αποκομίσουν καθοδήγηση και κουράγιο και άλλοι θα λάβουν μήνυμα καθησυχασμού για την ταραγμένη συνείδηση τους.

 

Το βιβλίο του Ρ. Πάους: “Η τελευταία διάλεξη” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας