Τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

0
4782

Από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο υπάρχουν κτήρια που δημιουργήθηκαν πολλούς αιώνες πριν, τα οποία δηλώνουν μέχρι σήμερα την παρουσία τους, παραμένοντας στο χώρο όπου κατασκευάστηκαν με λίγες ή περισσότερες φθορές προκειμένου να υπενθυμίζουν στους ντόπιους και ξένους την ιστορία.

Πραγματικά αριστουργήματα Τέχνης και αρχιτεκτονικής, αποτελούν σήμα-κατατεθέν της χώρας όπου βρίσκονται και σπουδαία αξιοθέατα για τους απανταχού τουρίστες. Και επειδή ένα προς ένα έχει τη δική του ιστορία να πει, αξίζει μια βόλτα στα αρχαία μνημεία που υπάρχουν στον κόσμο από τη δημιουργία τους ως σήμερα με ελάχιστες φθορές.

 

Borobudur Temple – Μάγκελανγκ, Ινδονησία

ta-arxaiotera-mnhmeia-ston-kosmo-borobudur-temple-ingolden.gr_

Αυτό το μνημείο του 9ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και απαρτίζεται από περισσότερα από 55.000 κυβικά μέτρα. Αποτελείται από εννέα πλατφόρμες, στολισμένες με πάνω από 2.600 ανάγλυφα, και πάνω από 500 αγάλματα του Βούδα. Ο ναός Borobudur  αποτελεί παράδειγμα της μετάβασης στη ζωή. Κάθε ταράτσα  συμβολίζει τα διαφορετικά επίπεδα της σοφίας που πρέπει να περάσει κανείς στη ζωή του για να φθάσει στο διαφωτισμό του Βούδα.

Το πρώτο επίπεδο από τα τρία αίθρια αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες του ανθρώπου και πως επηρεάζεται από τα αρνητικά ερεθίσματα, το δεύτερο επίπεδο την ικανότητα του ανθρώπου να αναλάβει τον έλεγχο των αρνητικών επιδράσεων και το υψηλότερο επίπεδο αντιπροσωπεύει έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος δεν δεσμεύεται πλέον από τις κοσμικές επιθυμίες.

 

Jokhang Temple – Λάσα, Θιβέτ

axiotheata-tou-kosmou-ingolden.gr_

Ένας από τους πιο σημαντικούς και ιερούς ναούς των Θιβετιανών και ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000. Ο Ναός Jokhang βρίσκεται στο κέντρο της Λάσα. Με έκταση 25.100 τετραγωνικών μέτρων, είναι ο απόλυτος προορισμός για προσκύνημα στο Θιβέτ.

 

Stupa I – Σάντσι, Ινδία

ta-arxaiotera-mnhmeia-ston-kosmo-stoupa-india-ingolden.gr_

Η «Μεγάλη Στούπα» είναι η παλαιότερη πέτρινη δομή στην Ινδία και παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

 

Castel Sant’Angelo – Ρώμη, Ιταλία

ta-arxaiotera-mnhmeia-ston-kosmo-castel-dangelo-ingolden.gr_

Το Castel Sant’Angelo είναι ένα μεγάλο κυλινδρικό κτίριο που χτίστηκε αρχικά ως μαυσωλείο για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό  -117 μ.Χ. – 138 μ.Χ.  και την οικογένειά του. Χτισμένο κατά μήκος της ακτής του ποταμού Τίβερη, κοντά στο Βατικανό, το κτίριο πέρασε πάνω από χίλια χρόνια, είτε ως φρούριο είτε ως κάστρο και σήμερα είναι εθνικό μουσείο.

 

Newgrange – County Meath, Ιρλανδία

ta-arxaiotera-mnhmeia-ston-kosmo-Newgrange-ingolden.gr_

Το Newgrange κατασκευάστηκε πάνω από 5.000 χρόνια πριν -περίπου 3.200 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής.  Οι αρχαιολόγοι το έχουν χαρακτηρίσει ως τάφο πέρασμα, όμως σήμερα αναγνωρίζεται να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι ένα μέρος με αστρολογική, πνευματική, θρησκευτική και τελετουργική σημασία.

 

Παρθενώνας – Αθήνα

ta-arxaiotera-mnhmeia-ston-kosmo-parthenonas-ingolden.gr_

 Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ., ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου.

Ο Παρθενώνας παρουσιάζει τέλεια αρμονικές αναλογίες μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια· μολονότι ο ναός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους δωρικούς ναούς της εποχής του, οι αναλογίες του ήταν τόσο αρμονικές, ώστε να του προσδίδουν εκπληκτική ομοιογένεια μορφής, μνημειώδη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χάρη σε σύγκριση με τους πιο βαρείς δωρικούς προκατόχους του.

 

Porta Nigra – Trier, Γερμανία

porta-nigra-ingolden.gr

 Χρονολογείται από το 186 μ.Χ., η πύλη πήρε το όνομά της από τη σκουρόχρωμη πέτρα της κατασκευής.

 

Πυραμίδα Djoser – Σακάρα Αίγυπτος

sakara-ingolden.gr

 Χρονολογείται από την 3η Δυναστεία των Κινγκ γύρω στα 2.650 π.Χ. για να στεγάσει έναν τάφο.

 

Todaji – Nara, Ιαπωνία

iaponia-ingolden.gr

 Είναι ένας βουδιστικός ναός που βρίσκεται στην πόλη Nara της Ιαπωνίας. Στεγάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο χάλκινο άγαλμα του Βούδα. Ο ναός είναι διατηρητέος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ​​UNESCO, μαζί με επτά άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ναών, ιερών και σημεία της πόλης της Νάρα γνωστά ως “Ιστορικά Μνημεία της Αρχαίας Νάρα”.

 

Αγία Σοφία – Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

agia-sofia-ingolden.gr

 Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης με εξαίρεση την περίοδο 1204 – 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο.

Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

 

Κολοσσαίο, Ρώμη

colosseum-rome-italy-ingolden.gr_

 Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται το 72μ.Χ.  και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ.  Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι. Πήρε το όνομά του από το κολοσσαίο άγαλμα του Νέρωνα -Ο Κολοσσός, που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες. Οι θεατές έμπαιναν στο κτήριο μέσα από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες. Οι πολλές πύλες έδιναν στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά, και να αδειάσει μέσα σε μόλις 5. Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας