Μικρά καλοκαιρινά μυστικά!

2
23

 

mikra-kalokairina-mustika-ingolden.gr 2

Μικρά καλοκαιρινά μυστικά!

 

Το αλάτι και το ιώδιο κάνουν καλό στο δέρμα;

Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που να αφορά αυτό τον ισχυρισμό. Αντίθετα μένοντας το αλάτι όλη μέρα στο δέρμα, κάνει τραχιά την επιφάνεια του και με την τριβή στα ρούχα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ή και επιδείνωση κάποιας  δερματοπάθειας. Όσον αφορά το ιώδιο, η ποσότητα του στη θάλασσα είναι πολύ μικρή και δεν απορροφάται από το δέρμα. Αν υπήρχε ποσότητα που να μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό, οι πάσχοντες από θυρεοειδή δε θα έπρεπε να κάνουν ποτέ μπάνιο στη θάλασσα.

 

Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα;

 Το κοκκίνισμα, αποτελεί την πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και όχι προϋπόθεση για να μαυρίσει κανείς. Συνήθως ένα μικρό κοκκίνισμα προηγείται του μαυρίσματος, σε άτομα με ανοιχτόχρωμο ή ευαίσθητο δέρμα. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι έντονο ή επώδυνο. Διαφορετικά πρόκειται για δερματική βλάβη, δηλαδή ηλιακό έγκαυμα.

 

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη υγείας;

 Το μαύρισμα κρύβει ορισμένες ατέλειες – από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος – με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί η ψευδής αίσθηση πως κάνει καλό και αποτελεί ένδειξη υγείας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, καθώς το υπερβολικό μαύρισμα ελλοχεύει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

 

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα τσούχτρας στη θάλασσα;

 Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε μια ερημική παραλία. Τι κάνουμε όμως όταν δεν έχουμε μαζί μας κάποιο προϊόν αμμωνίας για να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα από τσούχτρα; Η ούρηση είναι η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση αφού τα ούρα περιέχουν περιέχουν αμμωνία και εξουδετερώνουν το δηλητήριο που έχει η τσούχτρα όπως ακριβώς κάνουν τα στικ ή άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

 

Πώς θα αφαιρέσουμε το αγκάθι του αχινού από το δέρμα;

 Η πρακτική που χρησιμοποιούμε ευρέως, είναι να βάλουμε λάδι στο σημείο που έχει εισχωρήσει το αγκάθι όπως επίσης και να εφαρμόσουμε κατάπλασμα από κρεμμύδι. Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται πολύ έντονη ενυδάτωση του δέρματος, με στόχο να ωθηθούν τα αγκάθια προς τα έξω. Παρ’ όλα αυτά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, παραμένει η αφαίρεση των αγκαθιών με τσιμπιδάκι, κατά την οποία όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού πολύ εύκολα τα αγκάθια εισέρχονται πιο βαθιά στο δέρμα.

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας