Κάθε πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε;

0
2580

 

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να ζυγιζόμαστε; Ποια είναι η σωστή ώρα;  Ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες; Και τι πρέπει να αποφεύγουμε;

kathe-pote-prepei-na-zygizomaste-ingolden.gr.maxairopirouno

 

Κάθε πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε:

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του, τότε ακολουθούμε το πρόγραμμα για ένα εβδομαδιαίο ζύγισμα. Επιλέγουμε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα της εβδομάδας π.χ. κάθε Δευτέρα πρωί που θα ζυγιζόμαστε προκειμένου να ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας. Το καθημερινό ζύγισμα ενδέχεται να είναι εντελώς παραπλανητικό, καθώς το βάρος είναι ένα ευμετάβλητο φυσικό μέγεθος και μπορεί να αλλάζει ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα.

Οι διακυμάνσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα κιλό, ακόμη και αν κάνουμε δίαιτα, όπου το ένα κιλό την εβδομάδα είναι ο ιδανικός αριθμός φυσιολογικής απώλειας βάρους.

 

Στατιστικά η Τετάρτη είναι η καλύτερη ημέρα να ζυγιστούμε διότι τότε είναι λιγότερο πιθανό το βάρος να έχει διακυμάνσεις, μια και βρίσκεται μακριά από το Σ/Κ, όπου συνήθως τρώμε πιο ελεύθερα.

 

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα:

Ιδανική ώρα για ζύγισμα είναι το πρωί, πριν φάμε πρωινό και αφού πάμε στην τουαλέτα, επειδή έτσι ελαχιστοποιείται η επίδραση του φαγητού και των υγρών στο μετρούμενο βάρος. Αν ζυγιστούμε το βράδυ, η μέτρηση επηρεάζεται από τα φαγητά και τα ποτά που έχουμε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το βάρος μας αυξάνεται κατά 0,5-1 κιλό. Αν δεν μας βολεύει ή δεν προλαβαίνουμε να ζυγιστούμε το πρωί προσπαθούμε τουλάχιστον να ζυγιζόμαστε κάθε βδομάδα την ίδια ώρα της ημέρας.

 

Σωστή στάση σώματος και θέση της ζυγαριάς:

Βασικός κανόνας είναι να στεκόμαστε ακίνητοι τη στιγμή του ζυγίσματος, πατώντας προσεκτικά στα ειδικά σημεία που διαθέτει η ζυγαριά.

Το ίδιο σταθερή με το σώμα μας θα πρέπει να έιναι η ζυγαριά. Την τοποθετούμε πάνω σε σταθερό έδαφος  π.χ. μια μαρμάρινη επιφάνεια και όχι στο ασταθές χαλάκι του μπάνιου ή σε πλακάκια που οι αρμοί «ξεγελάνε».

kathe-pote-prepei-na-zygizomaste-ingolden.gr.zygaria

Ο κύκλος των γυναικών παίζει τεράστιο ρόλο στο βάρος, καθώς πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης και κατά την ωορρηξία η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Αυτές οι ορμονικές επιδράσεις μπορεί να μεταβάλουν πλασματικά σημαντικά το βάρος μιας γυναίκας.

 

Η κατάλληλη ζυγαριά:

Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές ζυγαριές που αναγράφουν ηλεκτρονικά το βάρος μας και ορισμένες έχουν και τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουν στη μνήμη τους, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις και διαθέτουν επίσης ειδικούς μηχανισμούς μέτρησης του σωματικού μας λίπους.

Οι ζυγαριές απορυθμίζονται στην υγρασία γι’ αυτό δεν πρέπει να τις τοποθετούμε στο μπάνιο. Θα πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τις μπαταρίες τους για να μη σκουριάζουν.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την ίδια ζυγαριά όταν ζυγιζόμαστε, επειδή υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό διαφοράς στην κατασκευή κάθε ζυγαριάς. Έτσι λοιπόν πρέπει να ζυγιζόμαστε με την ίδια ζυγαριά, κάτω από τις ίδιες συνθήκες για να μπορούμε να ελέγχουμε σωστά το βάρος μας.

 

Ένδυση κατά το ζύγισμα:

Το ιδανικό ζύγισμα γίνεται με ελάχιστα ρούχα π.χ εσώρουχα ή ακόμη καλύτερα χωρίς καθόλου ρούχα.

 

Πότε ΔΕΝ ζυγιζόμαστε:

Μετά το φαγητό: Μπορεί να απέχουμε από το πραγματικό μας βάρος μέχρι και 2 κιλά!

Τον πρώτο καιρό της δίαιτας: Κάποιες φορές η ζυγαριά μένει κολλημένη! Γιατί; Όταν μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την τροφή, το σώμα χρησιμοποιεί το γλυκογόνο μας, που συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού. Γι’ αυτό στην αρχή έχουμε μεγάλη απώλεια νερού, αλλά με το λίπος και τη ζυγαριά χρειαζόμαστε υπομονή..

Μετά τη γυμναστική: Επειδή απλά μετά τη γυμναστική έχουμε χάσει μόνο υγρά με τον ιδρώτα.

Αμέσως μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών: Αν πιούμε νερό και μετά ζυγιστούμε, θα δούμε το βάρος μας να αυξάνεται! Το σώμα μας χρειάζεται λίγη ώρα για να απορροφήσει το νερό που του δώσαμε.

♦ Πριν τον ύπνο: Επειδή το σώμα δεν έχει προλάβει να επεξεργαστεί τις τροφές του.

 Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως: Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μέσα στον μήνα δημιουργούν αυξομείωση των κιλών. Αυτό ισχύει για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, την έμμηνο ρύση, όπως και την ωορρηξία.

 

Tip:

Όταν η ζύγιση γίνεται πολύ τακτικά, δηλαδή πάνω από δυο φορές την εβδομάδα, εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, κάποιες φορές αυτή η συνήθεια γίνεται εμμονή. Το σημαντικό είναι να αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά στην καθημερινότητά μας. Να αποκτήσουμε, δηλαδή, νέες υγιεινές συνήθειες, που θα τις υιοθετήσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Είναι σχεδόν δεδομένη μια μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών, Χριστουγέννων ή Πάσχα και κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου οι διατροφικές καταχρήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας, αλλά επιβάλλεται κάπου κάπου να τον “κακομαθαίνουμε”!

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας