Ζωή επίγνωσης!

0
107

«Την ανεξερεύνητη ζωή, κανείς δεν αξίζει να τη ζει» Σωκράτης

Σε μια κοινωνία που προσπαθεί να μας αλλάξει προκειμένου να μας ενσωματώσει, επειδή δεν αντέχει το διαφορετικό, είναι εύκολο να επικοινωνούμε και να συνυπάρχουμε με τους γύρω μας ανοικτά και ισότιμα;

Μπορούμε να αλληλεπιδρούμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς να εμμένουμε απόλυτα στην άποψή μας ώστε να περιφρουρήσουμε τα όρια μας ;

Μπορούμε να νοιώθουμε δυνατοί και ασφαλείς, εμπεριέχοντας εμάς και τους άλλους, και ταυτόχρονα να διατηρούμε την ανθρώπινη ευαισθησία μας, χωρίς να θεωρούμε τη συναισθηματική ευαλωτότητα ως αδυναμία;

Πρόκειται για ερωτήματα που κοιτώντας προσεκτικά μέσα μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις.

Για να εμπεριέχω τους άλλους χρειάζεται να δημιουργήσω ένα χώρο συμφιλίωσης  μέσα μου. Να αντικρίσω ό,τι με πονάει, να πάρω την ευθύνη για τον τρόπο που σχετίζομαι με τον εαυτό μου και τους άλλους και να δεσμευτώ στο να ισορροπήσω τις εσωτερικές μου διαφωνίες ώστε να μην αφήνω απέξω καμία πλευρά του εαυτού μου. Με την προϋπόθεση να είμαι αυθεντικός!  Και τι σημαίνει να είμαι αυθεντικός;

Σημαίνει ότι επιλέγω να εξερευνήσω την εσωτερική μου διαδρομή και να ζήσω σύμφωνα με τις ανάγκες της εσωτερικής μου ύπαρξης και όχι των προσδοκιών άλλων, προκειμένου να γίνω αποδεκτός. Να είμαι ο γνήσιος εαυτός μου!

Είναι η στιγμή που επιλέγω να βγάλω τη μάσκα και να τολμήσω να με αντικρίσω στον καθρέφτη. Να ρωτήσω. Ποιος είναι εκεί; Αυτή η μοναδική στιγμή της φώτισης που συναντώ τον εαυτό μου για πρώτη φορά!  Να φωτίσω το εγώ είμαι και εμείς είμαστε συγχρόνως!

Γιατί όπως λέει ο σπουδαίος ψυχαναλυτής Tom Ormay στον καθρέφτη του nos  (εμείς στα λατινικά) δεν ανακαλύπτω τον εαυτό μου αλλά εμάς!

Τι υπέροχο δώρο η επίγνωση! Η στιγμή που αναγνωρίζω ποιος αλήθεια είμαι και τι αντιπροσωπεύω στη σχέση μου με τους άλλους!  Σε αυτό το ταξίδι προς την αυτογνωσία συναντιέμαι με τους πόνους του παρελθόντος και τις αγωνίες του μέλλοντος. Συνδέομαι με την πηγή της εσωτερικής μου δύναμης ώστε να δημιουργήσω έναν τόπο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Γιατί η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αυθεντικότητας. Είναι η απαραίτητη ώθηση για να αντιμετωπίσω ότι με κάνει να αμφιβάλλω, οτιδήποτε μου προκαλεί ανασφάλεια και με απομακρύνει από την αποδοχή του εαυτού μου και των άλλων. Να νιώσω ασφαλής και ολόκληρος! Να επιλέξω να είμαι αυθεντικός!

Τότε μόνο αποκτώ βαθιά αίσθηση του τι είναι σημαντικό για μένα και εναρμονίζω τη ζωή μου με αυτό, μετασχηματίζοντας την ενέργεια και τη δόνηση μου σε εσωτερική μεταμόρφωση.

Μεταμορφώνομαι εσωτερικά σημαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη να βιώσω την εμπειρία της ζωής με επίγνωση και όχι ως πτήση στον αυτόματο πιλότο.

Και αυτή είναι μια ζωή που αξίζει κανείς να ζει!

 

Βασιλική Χρονοπούλου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας 

     ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach- 
        Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας