Kenpo Karate, σύστημα αυτοάμυνας

0
243

KENPO-karate-ingolden.gr

“Έρχομαι κοντά σου μόνο με κινήσεις καράτε, με άδεια χέρια. Δεν έχω όπλα, αλλά, όταν υποχρεώνομαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, τις αρχές της τιμής μου, όταν πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, σωστού ή λάθους, τότε αυτά εδώ είναι τα όπλα μου: κινήσεις καράτε, άδεια χέρια”

Ed Parker

 

Το Kenpo θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας. Η θεωρία του βασίζεται στις αρχές των φυσικών επιστημών: τη Φυσική, τα Μαθηματικά, τη Γεωμετρία, την Κινησιολογία και τη Φυσιολογία.

Είναι η πολεμική τέχνη που έχει μια απάντηση για το κάθε “γιατί” και το κάθε “τι θα γίνει εάν”, μπορεί να ερωτηθεί από κάποιον. Στο Kenpo δεν υπάρχει απολύτως καμία περιττή κίνηση, μιας και η πρωταρχική θεώρηση του συστήματος είναι η “οικονομία στην κίνηση”, κάτι που καθιστά την εκάστοτε τεχνική άμεση και ακαριαία, με πληθώρα χτυπημάτων και κυρίως με την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα που εγγυώνται οι επιστημονικές αρχές του. Η θέση του σώματος και των άκρων είναι τέτοια σε κάθε τεχνική, ώστε ο αντίπαλος να μην είναι σε θέση να καταφέρει το παραμικρό χτύπημα, ενόσω θα δέχεται τον καταιγισμό των χτυπημάτων που περιλαμβάνει η κάθε τεχνική.

Το βασικό προσόν του συστήματος όμως είναι πως δεν απαιτείται καμία απολύτως προσαρμογή του μαθητή και του σωματότυπου του ή της φυσικής του κατάστασης στο σύστημα. Μέσω των αρχών του, όσο αγύμναστος και να είναι κάποιος, μπορεί να εκτελέσει την οποιανδήποτε κίνηση ή τεχνική με την ίδια αποτελεσματικότητα και τον ίδιο ρυθμό με κάποιον γυμνασμένο, αρκεί να την εκτελέσει βάσει των αρχών που διδάχθηκε. Με άλλα λόγια το σύστημα είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται εκείνο, όπως ακριβώς το επιθυμεί ο μαθητής. Δεν παραβλέπεται βεβαίως το γεγονός πως μέσω της άσκησης και της εξάσκησης που προσφέρει το σύστημα, η φυσική κατάσταση του ασκούμενου βελτιώνεται συνεχώς και αδιαλείπτως, όσο εξασκείται ο ίδιος στο σύστημα.

Kenpo-karate-ed-parker-ingolden.gr

“Πατέρας” του Kenpo είναι o Εντ Πάρκερ ο οποίος άνοιξε το πρώτο studio πολεμικών τεχνών το 1954 σε ηλικία 23 ετών.

Η καταγωγή του ήταν από τη Χονολουλού της Χαβάης. Το 1956 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Brigham Young, αποκτώντας Bachelor στην ψυχολογία.

 

Ο Grand Master Parker μαθαίνοντας το Kenpo στη Χαβάη συνειδητοποίησε την ανάγκη καλυτέρευσης των μεθόδων αυτοάμυνας που ήδη υπήρχαν. Έτσι λοιπόν, αναλύοντας τον τρόπο μάχης, είδε τις αναντίρρητες ανάγκες εκσυγχρονισμού των ιδεών για τις πολεμικές τέχνες. Σπάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους δεσμούς με την παράδοση, πειραματίστηκε με περισσότερο λογικές και πρακτικές μεθόδους μάχης, έτσι ώστε να δημιουργήσει και να κατασκευάσει ένα σύστημα μοναδικό, το οποίο φέρει την σφραγίδα των αντιλήψεων, των ιδεών και των καινοτομιών του. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο πήγε στην Καλιφόρνια,όπου, το 1956 άνοιξε το δεύτερο σχολείο του. Εξαιτίας της προσωπικότητας, της δεξιοτεχνίας και του επιβλητικού του χαρακτήρα, σε διάστημα δυο χρόνων βρέθηκε να διδάσκει πολλές προσωπικότητες του κινηματογράφου Μαθητές του υπήρξαν οι Γουόρεν Μπίτι, Ντίν Μάρτιν, Έλβις Πρίσλεϊ, Έντυ Μέρφι και πάρα πολλοί άλλοι.

O Πάρκερ έχει γράψει πολλά βιβλία καθώς και εκπαιδευτικά φυλλάδια με αποκορύφωμα το Infinite Insights into Kenpo 1-5 όπου αποκρυπτογραφεί όλο το σύστημα που δημιούργησε. Επίσης ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας του Kenpo όπου αναφέρεται αλφαβητικά όλη η ορολογία του συστήματος.

Δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν και σημάδεψαν το πέρασμα αυτού του ανθρώπου μέσα από τις πολεμικές τέχνες είναι η μεθοδικότητα και η λογική. Μέσω αυτών καλυτέρευσε τις μεθόδους που έμαθε σαν μαθητής του Kenpo και σαν έμπειρος Street Fighter δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε κλασικές ιδέες να έχουν την πρακτική αποδοχή τους σήμερα. Έτσι λοιπόν, μέσω των εμπειριών και της μόρφωσης του, χρησιμοποιώντας ασταμάτητα θεωρήματα μέσα από τη φυσική, τη γεωμετρία, τα μαθηματικά και την κινησιολογία και έχοντας άριστες γνώσεις ανατομίας, δημιούργησε μια εκλεκτική μαχητική τέχνη – όπως υποστηρίζεται από αρθρογράφους και ανθρώπους των πολεμικών τεχνών – η οποία βασίστηκε, πλάστηκε και εξελίσσεται ακόμη και σήμερα, έχοντας σαν γνώμονα και βάση του το Street Fighting.

Ο Ed Parker, όταν δίδασκε το σύστημα, απαιτούσε από τους μαθητές να σκέφτονται και να ενεργούν αυτόβουλα και να βάζουν την προσωπική τους “πινελιά” στο κάθε τι που έκαναν, βάσει των αρχών βεβαίως, παρά να λειτουργούν περιορισμένα και εντός των “καλουπιών” των τεχνικών. Να είναι “free thinkers and doers” όπως έλεγε…

 

( www.kenpo.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας