Μηλόξιδο, το θεραπευτικό!

0
14558

Ξίδι ονομάζουμε το υγρό με την έντονη και ιδιάζουσα γεύση, που προέρχεται από την μετατροπή αλκοολούχου υγρού – κυρίως κρασιού, και χρησιμεύει ως άρτυμα, γευστικό τροφίμων και συντηρητικό.

Οι απαρχές του ξιδιού φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους στην Κίνα, κατά το 2000 π.Χ..

Επίσης, το ξίδι αναφέρεται και στην Βίβλο και συγκεκριμένα στο σημείο όπου ο Ιησούς διψασμένος ζητάει από τους Ρωμαίους νερό και αυτοί του βάζουν στο στόμα ένα σφουγγάρι εμποτισμένο με ξίδι.

cider_vinegar_miloksido-dealway.gr-ingolden.grΥπάρχουν διάφορα είδη ξιδιού, όπως το βαλσάμικο, το κόκκινο και το άσπρο. Το ξίδι φτιάχνεται κυρίως από κρασί, αλλά μπορεί και να φτιαχτεί και από φρούτα όπως μήλα, ντομάτα και καρύδα, από όσπρια όπως ρύζι και από μπύρα.Τα ξίδια που προέρχονται από χυμούς σταφυλιών και μήλων είναι τα πιο εύγευστα. Το μηλόξιδο είναι το πιο πολύτιμο. 

 

Μήλο: Σχεδόν κανένα άλλο φρούτο δεν είναι τόσο υγιεινό όσο το μήλο!

Μηλόξιδο:

Είναι ένας τύπος ξιδιού που παρασκευάζεται από την ζύμωση του χυμού των μήλων – του μηλίτη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, η ζάχαρη στο χυμό του μήλου κατανέμεται ανά βακτήρια και ζύμες σε αλκοόλ και στη συνέχεια σε ξίδι. Όπως πολλοί τύποι ξιδιού, ξίδι μήλου μηλίτη περιέχει μια ουσία που ονομάζεται *οξικό οξύ. Το μηλόξιδο περιέχει επίσης γαλακτικό, κιτρικό και μηλικό οξύ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β1 και C, 30 αμινοξέα και περιέχει πολλά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία: κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, φωσφόρο, χαλκό, σίδηρο, και *οξικό οξύ.

Το Μηλόξιδο είναι ένα υλικό παραδοσιακής θεραπευτικής γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης μας λέει για τις ευεργετικές του ιδιότητες και οι Φοίνικες το έφτιαχναν οπουδήποτε φύτρωναν μήλα. Αποτελούσε βασική προμήθεια κατά τις εκστρατείες: Οι στρατιώτες συνήθιζαν να χύνουν μια γουλιά στο νερό που έπιναν για να τους δίνει γεύση, να τους δροσίζει και να προστατεύει την υγεία τους. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό τροφίμων, οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι φρόντιζαν με αυτό τις μολυσμένες πληγές, πολλοί λαοί το έπιναν σε περιπτώσεις πεπτικών ενοχλήσεων.

Είναι πάντα προτιμότερο να αγοράζουμε μηλόξιδο βιολογικής καλλιέργειας, όταν το χρησιμοποιούμε ως φάρμακο – ποτό. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό μηλόξιδο από το σούπερ μάρκετ

 

Κάθε πρωί μια γουλιά μηλόξιδο…

Σκέτο το μηλόξιδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εξωτερικά, επειδή περιέχει πολύ οξικό οξύ.

miloksido-vinegar-dealway.gr-ingolden.grΓι αυτό όταν θέλουμε να “εκμεταλλευτούμε” τις *θεραπευτικές του ιδιότητες και να το πιούμε πρέπει να γνωρίζουμε την εξής συνταγή:

1 ποτήρι χλιαρό νερό

2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Τα ανακατεύουμε καλά και το πίνουμε το πρωί με άδειο στομάχι, με μικρές γουλιές, περίπου 20΄ πριν το πρόγευμα. Σε περίπτωση δίαιτας ή ασθένειας η ίδια δοσολογία πρέπει να επαναλαμβάνεται και στα τρία γεύματα 20′ πριν το φαγητό.

Ο συνδυασμός μελιού και μηλόξιδου είναι ένα από τα καλύτερα “δώρα” που μπορούμε να κάνουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι υγιές για τον καθένα και δεν υπάρχει περιορισμός στη διάρκεια της λήψης του. Μπορούμε άφοβα να το πίνουμε καθημερινά για όλα μας τα χρόνια. Αν η γεύση του μας φαίνεται εξαιρετικά δυσάρεστη, τότε μπορούμε να το πιούμε και κατά τη διάρκεια ή μετά το πρόγευμα. Οι διαβητικοί που πιθανόν δεν επιτρέπεται να φάνε μέλι, μπορούν να συνδυάσουν το μηλόξιδο με χυμούς λαχανικών. Και αυτό το μείγμα έχει εξαιρετική δράση.

 

Το μηλόξιδο είναι άριστης ποιότητας όταν έχει καφεκόκκινο χρώμα και μια φυσική θολότητα. Δε το αφήνουμε ποτέ στον ήλιο για να μην αλλοιωθεί.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες:

– Βοηθά τον οργανισμό στην αποβολή των υγρών.

– Διευκολύνει και ρυθμίζει την πέψη.

– Καταπολεμά τον στομαχόπονο.

– Μειώνει τα λίπη και στις αρτηρίες.

– Καταπολεμά τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και το αλλεργικό συνάχι.

– Ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

– Διαλύει το ασβέστιο των αρτηριών.

– Καταπολεμά τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

– Κατά των ιλίγγων και της ζαλάδας.

– Κατά της εφίδρωσης.

– Καταπολεμά τις αϋπνίες.

– Δρα κατά των βακτηριδίων.

– Κατά των ρευματισμών.

– Κατά της οστεοπόρωσης.

– Απολυμαίνει.

– Δροσίζει.

– Δρα κατά της διάρροιας, αλλά και της δυσκοιλιότητας με τη διαφορά ότι στη διάρροια το μηλόξιδο πρέπει να πίνεται μετά το φαγητό ενώ στη δυσκοιλιότητα πριν.

* Tip για ταξίδι: Παίρνουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκάλι με μηλόξιδο και έτσι απαλλασσόμαστε από τις ανωμαλίες που συνήθως φέρνει η αλλαγή περιβάλλοντος στο έντερο. Σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε δυο κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο και πίνουμε 20 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

– Κατά του βήχα και του ερεθισμένου από το βήξιμο λαιμό:

Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα ποτήρι μέλι και προσθέτουμε 3-4 κουταλάκια της σούπας μηλόξιδο. Ανακατεύουμε και παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε μια ώρα. Αν ο βήχας είναι πολύ έντονος μοιράζουμε το μείγμα σε 6 δόσεις παίρνοντας την τελευταία λίγο πριν πέσουμε για ύπνο. Μπορούμε να έχουμε και ένα μαντήλι ποτισμένο με αναραίωτο μηλόξιδο στο κομοδίνο μας για εισπνοές, όταν έχουμε βουλωμένη μύτη.

 

Εξωτερική χρήση:

♣ Κουρασμένα μάτια:

miloksido-vinegar-dealway.gr-ingolden.gr.jpg-kompresesΑν τα μάτια μας είναι κόκκινα ή κουρασμένα από το διάβασμα, την αϋπνία, από την οθόνη του υπολογιστή, την τηλεόραση μια κομπρέσα με μηλόξιδο θα τα ανακουφίσει. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό, βρέχουμε λίγο βαμβάκι και το τοποθετούμε με κλειστά μάτια πάνω στα βλέφαρα.
* Προσοχή, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ απευθείας πάνω στα μάτια σκέτο μηλόξιδο.

 Μελανιές, αιματώματα, χτυπήματα:

Ζεσταίνουμε 100γρ. μηλόξιδο μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Βρέχουμε ένα πανί και το τοποθετούμε πάνω στο πονεμένο σημείο. Μόλις το πανί αρχίσει να στεγνώνει επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

 Επιθέματα και επίδεσμοι:

Μέσα σε ένα δοχείο ανακατεύουμε μηλόξιδο και νερό σε αναλογία 1:1. Βουτάμε μέσα ένα λινό ή βαμβακερό πανί, στύβουμε καλά και το τοποθετούμε στο επίμαχο σημείο του κορμιού. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ρίξουμε τον πυρετό μπορούμε να σκεπάσουμε το υγρό πανί με ένα βρεγμένο από πάνω και να επαναλάβουμε τη διαδικασία, μόλις το πανί δεν είναι πια δροσερό. Επίσης για να πέσει ο πυρετός μπορούμε να ρίξουμε σε μια γεμάτη ζεστό νερό 33-38 βαθμούς, μπανιέρα 200-25oγρ. μηλόξιδο και να μείνουμε μέσα για 20 λεπτά

 Ποδόλουτρο:

Ενάντια στο ιδρώτα, τη δυσοσμία των ποδιών, αλλά και τα πρησμένα πόδια βοηθάει πολύ ένα δροσερό ποδόλουτρο. Η αναλογία είναι 1:1 κρύο νερό και μηλόξιδο

 Απολυμαντικό στόματος:

Δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο σε ένα ποτήρι με νερό θα χρειαστούμε για να κάνουμε καθημερινές πλύσης του στόματος και να αποφύγουμε την πέτρα, την κακοσμία αλλά και τον ερεθισμό των ούλων.

 Πόνοι στο λαιμό:

Σ ένα ποτήρι γεμάτο με χλιαρό νερό προσθέτουμε δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο και κάνουμε γαργάρες. Επαναλαμβάνουμε ως 3-4 φορές τη μέρα

♣ Νυχτερινός ιδρώτας:

Πριν πέσουμε για ύπνο τρίβουμε όλο μας το σώμα με αναραίωτο μηλόξιδο.

 Εγκαύματα από την ηλιοθεραπεία:

Αλείφουμε με μη αραιωμένο μηλόξιδο τις περιοχές που πάθαμε το έγκαυμα. Όσο πιο έντονα είναι τα εγκαύματα τόσο περισσότερες φορές πρέπει αν επαναληφθούν οι επαλείψεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα εγκαύματα από το σίδερο, την εξάτμιση ή τη φωτιά.

 Γρατσουνιές:

Μας γρατζούνισε το κουτάβι ή η γάτα μας;;; Πλένουμε το τραύμα με αναραίωτο μηλόξιδο. Θα μας τσούξει για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά … καταλαβαίνετε όσοι αγαπάτε τα ζωάκια..

 Κότσι:

Μουλιάζουμε το κότσι σε νερό. Σε ποσότητα τεσσάρων κουταλιών μηλόξιδου ρίχνουμε ένα κουτάλι αλάτι και τρίβουμε με αυτό το κότσι μας. Πρέπει να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία δυο φορές την ημέρα για μερικές μέρες. Θα διαπιστώσουμε ότι και το κότσι εξαφανίζεται και δε βγαίνουν καινούργια.

 Τσιμπήματα εντόμων:

Είτε πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα, από σφήκα ή από κουνούπι τοποθετήστε επάνω του μηλόξιδο αδιάλυτο ή διαλυμένο σε αναλογία 1:1 με νερό. Βοηθάει να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.

 Λόξιγκας:

Σε ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε δυο κουταλάκια του γλυκού μέλι και δυο μηλόξιδο. Ανακατεύουμε καλά και πίνουμε πολύ αργά. Το διάφραγμα θα ηρεμήσει και ο λόξιγκας θα σταματήσει.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε στο ingolden, αλλά το έχετε υιοθετήσει και εσείς… “Κάτι μάθαμε και σήμερα” 🙂

(* Το οξικό οξύ χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για την παρασκευή φαρμάκων (ασπιρίνη, φαινακετίνη), αρωμάτων (οξικοί εστέρες), στη βαφική, στη βυρσοδεψία, στη φωτογραφική τέχνη και σαν αντιδραστήριο στη Χημεία.)

 

επιμέλεια- επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας