Χρήσιμα μέρη του φυτού:
Από τα άνθη και τα πέταλα παρασκευάζονται τσάγια, αλοιφές έλαια ή βάμματα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Αφέψημα/έγχυμα:
– Ενδείκνυται για γαστρεντερικές διαταραχές.
– Χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας.
– Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
– Δυναμώνει την καρδιά.
– Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σε περίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.
Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα:
– Για ήπιους ερεθισμούς και κοκκινίλες.
– Πληγές που επουλώνονται δύσκολα.
– Ουλές και έλκη των κνημών.
– Μολύνσεις των νυχιών.
– Αποστήματα.
Λάδι καλέντουλας:
– Κατά των τσιμπημάτων της σφήκας και των μελισσών.
– Δίνει ελαστικότητα και ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά.
– Επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές.
– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό λάδι.
– Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.
– Κατά των ρυτίδων και της ακμής.
– Σε μπάνιο ξεκουράζει τα πόδια.
– Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας.
* Το λάδι της καλέντουλας είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυται για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.
* Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.
Κρέμα ή αιθέριο έλαιο αραιωμένο πάντα σε λάδι:
– Κάνει καλό σε μωλωπισμούς, μέχρι και σε διαστρέμματα.
– Σταματά την εξωτερική αιμορραγία.
– Για μετά το ξύρισμα, ως after shave.
– Βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.
Χρήσεις:
Την παρασκευάζουμε ως έγχυμα/τσάι:
Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-2 κουταλάκια του τσαγιού και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι και 3 κούπες καλέντουλας την ημέρα -πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πριν από το γεύμα.
Ανακούφιση από την ακμή:
Πλένουμε το πρόσωπο μας με έγχυμα/τσάι καλέντουλας και το αφήνουμε να στεγνώσει στο δέρμα.
Σαν αιθέριο έλαιο:
5-10 σταγόνες στο νερό του μπάνιου για την νευρική ανησυχία και την κατάθλιψη.
Για το έκζεμα:
Ρίχνουμε 2 κουταλιές ξερά άνθη σε μισό λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε να κρυώσει. Κάνουμε κομπρέσες. Καλό είναι να τις διατηρούμε συνέχεια βρεγμένες για 1 ώρα (τόσο πρέπει να μείνουν πάνω στην προβληματική περιοχή).
Πως θα φτιάξουμε μόνοι μας λάδι καλέντουλας:
Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Μπορούμε ν’ αγοράσουμε ένα γλαστράκι καλέντουλας και να κόβουμε από εκεί άνθη κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε λάδι. Έτσι και την προέλευση από τα άνθη θα γνωρίζουμε, αλλά και θα μας βγαίνει πιο οικονομικό! Ανθίζει από τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.
Τοποθετούμε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώνουμε το λάδι. Κλείνουμε καλά, ανακινούμε και τοποθετούμε σε κάποιο παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος. Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε συνεχώς και το αφήνουμε για 1 μήνα περίπου. Μετά το σουρώνουμε σε ύφασμα και αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο βαζάκι. Διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό.
* Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης γι” αυτό καλό θα είναι να τα καταναλώνουμε σε λιγότερο από χρόνο.
* Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία κατά την παραμονή στο βάζο θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα.
Κομπρέσα:
Τοποθετούμε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα, καλύπτουμεε με νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε το βότανο και βουτάμε ένα καθαρό πανί -πετσέτα, γάζα, μέσα στο αφέψημα. Τοποθετούμε ζεστό, όχι καυτό, το πανί πάνω στην επιδερμίδα . Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το ίδιο το βότανο που έχουμε βράσει σε μία γάζα και στερεώνοντας την επάνω στο σώμα.
* Ιδανικό φυτό για κήπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες
* Οι μέλισσες την επισκέπτονται για συλλογή γύρης
* Κρέμα, λάδι και βάμμα καλέντουλας βρίσκουμε στα περισσότερα φαρμακεία και σε κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
♥ Είναι τόσο όμορφο να χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουμε φτιάξει μόνοι μας! Πραγματικά είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σπιτικά λαδάκια από τόσα βότανα και φυτά που αξίζει τον κόπο να πάρουμε τη χαρά της δημιουργίας!!! ♥
επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος)