Ας κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας!

0
53

Μπορεί όταν σκεφτόμαστε τη λέξη άθληση να μας φαίνεται κάτι πολύ κουραστικό, κάτι που δεν είναι για εμάς. Κάτι που δεν είναι επείγον και… φυσικά 🙂 … κάτι για το οποίο δεν έχουμε χρόνο…  Πολλοί  ίσως να πιστεύουν ότι η άθληση είναι μόνο για τους νέους…

Όμως, στην φύση του σώματός μας είναι να κινείται και να βρίσκεται σε δραστηριότητα!
Ας σκεφτούμε τον εαυτό μας σε μικρές έστω περιόδους που ακολουθούσαμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής… πως αισθανόμασταν; Και ας φέρουμε τώρα στο νου μας τις περιόδους που βρισκόμαστε σε πλήρη ακινησία.

Ορισμένοι ίσως να σκεφτόμαστε να κάνουμε σκληρή δίαιτα “τιμωρώντας” τον εαυτό μας για τις ατασθαλίες του. Κάποιοι άλλοι σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε ορισμένα σκευάσματα που μας βοηθούν να αδυνατίσουμε. Όμως, αν αυτά τα σκευάσματα έχουν κάποια δράση, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία μας, τα αποτελέσματα κρατάνε για λίγο διάστημα αφού η συνήθεια μας φέρνει ξανά γύρω από τα σνακ και τα τσιμπολογήματα.

 

kane-kati-kalo-gia-ton-eayto-sou-dealway.gr-ingolden.gr

 

Δεν είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη χρόνου που μας εμποδίζει να γυμναστούμε – και το γνωρίζουμε όλοι μας καλά.

Δεν είναι ούτε η ηλικία που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι, ή να νοιώθουμε πως το σώμα μας έχει αρχίσει να καταρρέει. Είναι που όταν παραμελούμε το σώμα μας, αυτό αρχίζει στα αλήθεια να καταρρέει.

Η άθληση χρειάζεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα κι ας είναι με τη μορφή ενός συστηματικού, έντονου περπατήματος!

Όταν γεμίζουμε το χρόνο μας με εποικοδομητικές ασχολίες ο χώρος για όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε λιγοστεύει. Αντί, λοιπόν, να καθόμαστε στο σπίτι, παλεύοντας να αντισταθούμε στo “ψυγείο, γιατί δεν βγαίνουμε στη γειτονιά μας, στο γήπεδο της περιοχής μας, στο πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα για περπάτημα και για τρέξιμο ;;; Έτσι δεν θα είμαστε μονίμως δίπλα στους ίδιους πειρασμούς.

 

Τα οφέλη που έχουμε όταν αθλούμαστε είναι πολύ μεγάλα:

 Η υγεία μας βελτιώνεται και αρρωσταίνουμε πολύ δυσκολότερα.

♦ Οι αντοχές μας αυξάνονται και έτσι δουλειές που κάναμε μέσα στη μέρα και μας κούραζαν, πλέον μας φαίνονται πιο εύκολες.

♦ Ο εγκέφαλος οξυγονώνεται και αποδίδει καλύτερα – ειδικά αν έχουμε πνευματική εργασία ή εξετάσεις.

 Το απόγευμα έχουμε ακόμα ενέργεια και ευεξία να κάνουμε πράγματα και δεν αναζητάμε έναν καναπέ για ξεκούραση.

Αν έχουμε για καιρό εγκαταλείψει την άθληση δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα ούτε και να φοβόμαστε. Ο οργανισμός προσαρμόζεται σιγά σιγά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό και πιο εύκολο. Καθώς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό για το σώμα μας, εκείνο θα μας ανταμείψει! Θα δούμε ότι γινόμαστε σιγά σιγά όλο και πιο δυνατοί, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Αυτό θα μας δώσει ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση!

Ίσως η πιο ωραία εμπειρία που έχω αποκομίσει καθώς αθλούμαι είναι όταν κάποιες φορές αισθάνομαι τον εαυτό μου να φτάνει στα όρια του. Νομίζω πως η κούραση είναι πολύ μεγάλη για να συνεχίσω. Αν όμως εκείνη τη στιγμή μαζέψω τις δυνάμεις μου και συγκεντρωθώ σε κάτι θετικό, αν αρχίσω να λέω στον εαυτό μου πως μπορώ να τα καταφέρω, διαπιστώνω πως μπορώ να αντέξω την κούραση και να τα καταφέρω. Ίσως – αν αθλούμαι συστηματικά, διαπιστώσω πως αυτή η κούραση μετά από λίγο περνάει, πως ο οργανισμός μου έχει κι άλλες αντοχές, πως ξεπέρασα το φράγμα. Είναι εκπληκτική πραγματικά η στιγμή που διαπιστώνουμε πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα απ όσα πιστεύαμε!!!

 

as-kanoume-kati-kalo-gia-ton-eavto-mas-dealway.gr-post-it.jpg-ingolden.grΗ άθληση δεν είναι μια αποκλειστικά σωματική δραστηριότητα.

Όταν φτιάχνουμε ένα υγιές σώμα, δημιουργούμε ένα πιο φιλικό και “άνετο σπίτι” για το πνεύμα και το νου μας!

Τα αποτελέσματα της άθλησης δεν περιορίζονται μόνο στο νοητικό τομέα, αλλά επεκτείνονται και στο συναισθηματικό. Η θετική επίδραση στα συναισθήματά μας όταν γυμναζόμαστε είναι βέβαιη. Ο νους σταματά προσωρινά να σκέφτεται και ξεκουραζόμαστε. Η γυμναστική είναι  το καλύτερο φάρμακο κατά της κατάθλιψης!

 

Η φύση μας, ως άνθρωποι, διακρίνεται σε τέσσερα μέρη: πνεύμα, νου, συναίσθημα, και σώμα. Όταν φροντίζουμε, τιμούμε και αναπτύσσουμε το σώμα μας αισθανόμαστε περισσότερο συμφιλιωμένοι με τη φύση μας, και δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη και των υπολοίπων μερών του εαυτού μας.

Ας κάνουμε λοιπόν κάτι καλό για τον εαυτό μας…

 

(πηγή: Σ.Γλάρος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας