Μανταρίνι, ένας μικρός θησαυρός!

mantarini-ingolden.gr

Ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο καθώς διατίθεται στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο. Μικρό, ζουμερό και νόστιμο, το μανταρίνι αποτελεί αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων!

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς,  επιστημονική ονομασία Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή, ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου.  Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:

Το μικρό μανταρίνι διαθέτει θρεπτικά συστατικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

– Το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.

– Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνη C, που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.

– Είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου και φωσφόρου.

Είναι πλούσια πηγή καλίου, αλλά και νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέως.

– Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτηριοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο, ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική, καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

– Είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

– Καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.

* Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

 

Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την… μεγάλη ηλικία του. Το μανταρίνι, μετρά ήδη μια μακρόχρονη ιστορία 3.000 ετών ενώ η αρχική του προέλευση, τοποθετείται κάπου στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας.

Λέγεται, πως πήρε το όνομά του από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού! Το μανταρίνι, άλλωστε, ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας!

Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας, γύρω στο 1800 και έκτοτε κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες.

Θρεπτική αξία

  • 53 θερμίδες
  • 0,2 γρ. λιπαρά
  • 12 γρ. υδατάνθρακες
  • 0,6 γρ. πρωτεΐνες
  • 1,7 γρ. φυτικές ίνες

 

Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Και καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι αναρίθμητα, το μανταρίνι αποτελεί ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς, καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο την βασανιστική αϋπνία!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *