Γάλα σόγιας, σπιτική συνταγή

0
2

Το γάλα σόγιας είναι το περισσότερο διαδεδομένο φυτικής προελεύσεως γάλα. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έχει λιγότερη χοληστερόλη από τα ζωικά γάλατα. Δεν περιέχει λακτόζη, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές σε όσους πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.  

gala-soyas-ingolden.gr

–  Η σόγια περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, 5 φορές περισσότερες από το γάλα. 
Βάζοντας σόγια στη διατροφή προσλαμβάνουμε αρκετές πρωτεΐνες για να υποστηρίξουμε το χτίσιμο νέου μυϊκού ιστού και έτσι να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας.

– Στη σόγια το 86% των λιπών είναι ακόρεστα ή πολυακόρεστα. 
Τα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται τα καλά λιπαρά της διατροφής, γιατί ο οργανισμός μας τα χρειάζεται και κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ιδιαίτερα ωφέλιμα ω3 και ω6 λιπαρά. Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή ω6 λιπαρών. 

–  Εξαιρετική πηγή ασβεστίου 
Η σόγια παρά το ότι είναι τρόφιμο φυτικής προέλευσης έχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, 2 φορές περισσότερο από το γάλα, σιδήρου μια και το γάλα είναι εξαιρετικά φτωχό σε σίδηρο και άλλων πολύτιμων ανόργανων στοιχείων και βιταμινών.

– Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχονται στην σόγια μπορούν να περιορίσουν ουσιαστικά την καταστροφή των μυϊκών ινών και την συνεπακόλουθη κόπωση που προκαλείται από την άσκηση.

 

Σπιτικό γάλα σόγιας

Υλικά: ( για 2 λίτρα γάλα)

–  2 λίτρα νερό
–  250 γραμμάρια φασόλια σόγιας

Εκτέλεση:

1) Μουσκεύουμε τα φασόλια σόγιας σε νερό για όλη τη νύχτα, αλλάζοντας το νερό κάθε 2 με 3 ώρες. Τα φασόλια μας είναι έτοιμα όταν εμφανίζονται πάνω στο νερό φουσκάλες.

2) Βάζουμε τα δυο λίτρα νερό να βράζουν. Χωρίζουμε τα φασόλια σόγιας σε τρία μέρη και χτυπάμε στο μπλέντερ μας με 600 ml νερό που βράζει: Ρίχνουμε τον πολτό μας από τα φασόλια σε μεγάλη κατσαρόλα και τον βάζουμε να βράσει. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει χρονομετρούμε 8 λεπτά ακριβώς.
Προσοχή γιατί όταν βράζει ο πολτός βγάζει πολύ αφρό, αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε τακτικά.

3) Ετοιμάζουμε ένα σουρωτήρι με τουλουπάνι. Αφού περάσουν τα  8 λεπτά ρίχνουμε το γάλα στο τουλουπάνι. Μαζεύουμε τις άκρες του και πιέζουμε με ένα κουτάλι ή ένα ποτήρι για να βγάλουμε όσο περισσότερο γάλα μπορούμε.

4) Αφήνουμε το γάλα μας να κρυώσει και αν θέλουμε του προσθέτουμε γεύσεις λευκή ή καστανή ζάχαρη, κακάο, βανίλια. Χύνουμε σε μπουκάλια λίτρου για γάλα και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Οι καρποί της σόγιας χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή από πάρα πολύ παλιά όπως επίσης και το προϊόν της  που είναι γνωστό ως γάλα σόγιας και χρησιμοποιείται στην Κίνα τουλάχιστον εδώ και 2000 χρόνια. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας