Αμυγδαλόγαλα, το νέκταρ του αμύγδαλου!

Amygdalogala-ingolden.grΤο αμυγδαλόγαλα είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα.

Έχει μακρά ιστορία στην μεσαιωνική Ευρώπη για τις άριστες ιδιότητές του και ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες – ως το καλύτερο υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας την περίοδο της Σαρακοστής, δημοφιλέστατο ποτό εδώ και αιώνες στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με το όνομα amygdalate.

 

Είναι ένα ρόφημα – ποτό άκρως θρεπτικό, εύπεπτο και θεραπευτικό το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.

 

Πιο αναλυτικά το γάλα αμυγδάλου:

– Δεν περιέχει λακτόζη, έτσι είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

– Δεν περιέχει γλουτένη

– Δεν περιέχει χοληστερίνη

– Περιέχει βιταμίνη E

– Περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας

– Έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών

– Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο

 

Περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη των γαλακτοκομικών και 200% περισσότερο σίδηρο από όλα τα είδη κρεάτων!!!

 

Το αμυγδαλόγαλα μπορούμε να το βρούμε έτοιμο στο σούπερ μάρκετ ή αν μας κάνει κέφι, μπορούμε να το παρασκευάσουμε και μόνοι μας:

Θα χρειαστούμε:

- Μία κούπα ωμά ανάλατα αμύγδαλα

- Τρεις – τέσσερις κούπες νερό ανάλογα πόσο παχύρρευστο το θέλουμε

Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν 6-8 ώρες

* Καλό είναι να αποφλοιώσουμε τα αμύγδαλα, γιατί ο φλοιός θα δώσει πικρή και έντονη γεύση στο γάλα. Για την αποφλοίωση, αρκεί να ζεστάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι λίγο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πολύ εύκολα αφαιρούμε το φλοιό

Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Καλό είναι να μην πατάμε συνέχεια το κουμπί του μπλέντερ, καθώς το αμύγδαλο έχει την τάση να συσσωρεύεται στον πυθμένα. Πιέζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και για λίγη ώρα, ενώ κάθε φορά που αφήνουμε το κουμπί ανακινούμε το μπλέντερ για να ξεκολλήσει το αμύγδαλο από τον πυθμένα

Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα με ένα πολύ ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε την αμυγδαλόψιχα του αμυγδάλου και να μείνει το καθαρό γάλα

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας μέλι ή κανέλα

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ γρήγορη κι έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε όσο γάλα χρειαζόμαστε κάθε φορά –  χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία της συντήρησης

Διατηρείται για 3 – 4 ημέρες σε γυάλινη κανάτα

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να προστεθεί σε δημητριακά, κρέμες ή γλυκά όπως κέικ κλπ

Όσο για την αμυγδαλόψιχα που θα περισσέψει μπορούμε επίσης να την αξιοποιήσουμε σε ζύμες για κέικ, δημητριακά, μπισκότα ή ακόμα και σε μάσκες προσώπου !!!

 

Amygdalogala-gala-amygdala-proteines-ingolden.gr

Κάτι μάθαμε και σήμερα…  :)

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>