Έντονη εφίδρωση και τρόποι αντιμετώπισης

0
2422

entoni-efidrwsi-kai-tropoi-antimetwpisis-ingolden.gr.jpg2

Όλοι οι άνθρωποι ιδρώνουν σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές. Αυτό μπορεί να συμβεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη άσκηση ή ακόμα και από το στρες. Σε ορισμένα άτομα αυτό λειτουργεί σε υπερβολικά υψηλό βαθμό με αποτέλεσμα να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνικότητά τους, την εργασία τους και σε άλλες δραστηριότητές τους.

″Σε έντονες καταστάσεις δημιουργεί ακόμη και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.″

Ο ιδρώτας που εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο μας το σώμα, είναι απόλυτα φυσιολογικός και αναγκαίος, έτσι ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό και να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Ποια όμως μπορεί να είναι τα αίτια που ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει υπεριδρωσία;

• Φαγητά και ποτά τα οποία περιέχουν καφεΐνη, το αλκοόλ καθώς και τα πικάντικα πιάτα.

• Φάρμακα: μεταξύ άλλων τα αντιψυχωσικά και η υπερδοσολογία αναλγητικών όπως η ασπιρίνη.

• Εμμηνόπαυση: οι εμμηνοπαυσικές έχουν συχνά εξάψεις εξαιτίας της ελάττωσης των οιστρογόνων.

• Το άγχος είναι συχνά ο κύριος υπαίτιος πίσω από κάθε πρόβλημα.

• Υπογλυκαιμία: όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν  κάτω από το φυσιολογικό.

• Υπερθυροειδισμός: συχνά προκαλεί υπερευαισθησία στη ζέστη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση.

 

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης δεν είναι πάντα απλή υπόθεση γι’ αυτό ενδείκνυται πάντα η γνώμη κάποιου ειδικού.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Η πιο συνηθισμένη και εύκολη λύση είναι τα διάφορα προϊόντα αποσμητικών που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, αν  και το σωστότερο θα είναι να τα αναζητήσουμε στο φαρμακείο όπου και βρίσκονται τα πλέον υποαλλεργικά. Τα περισσότερα προϊόντα κατά του ιδρώτα περιέχουν άλατα αλουμινίου και δρουν μπλοκάροντας τους πόρους. Τα στικ και τα τζελ είναι κατά κανόνα πιο αποτελεσματικά από τα σπρέι.

Στις περιπτώσεις όμως που τα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πολύ έντονη εφίδρωση τότε θα πρέπει να καταφύγουμε σε κάποιες επεμβατικές μεθόδους όπως:

 

Ιοντοφόρεση: Σε αυτή τη μέθοδο γίνεται εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκρτικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων.

 

Χειρουργικά: Η αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρούργο.

 

Ενέσεις botox: Το botox είναι ένα φάρμακο το οποίο διακόπτει το νευρικό ερέθισμα και η εφαρμογή του γίνεται με ενέσιμο τρόπο, κάτω από το δέρμα, στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Η αποτελεσματικότητα του botox διαρκεί κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα μήνες, ενώ τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως το καλοκαίρι, ακολουθούν τη μέθοδο αυτή μία φορά το χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού.

 

 

entoni-efidrwsi-kai-tropoi-antimetwpisis-ingolden.gr.jpg3

 

Υπάρχουν βέβαια και μερικά μικρά μυστικά που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας φροντίδα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τα πολύ έντονα συμπτώματα.

♦ Κάνουμε μπάνιο καθημερινά και φροντίζουμε να σκουπίζουμε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

♦ Προτιμούμε κάλτσες και παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Τα δερμάτινα υποδήματα αφήνουν τα πόδια να αναπνεύσουν ενώ οι βαμβακερές και μάλλινες κάλτσες διατηρούν τα πόδια στεγνά καθώς δεν απορροφούν υγρασία.

♦ Εναλλάσσουμε παπούτσια αφού τα υποδήματα δεν στεγνώνουν εντελώς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

♦ Επιδιώκουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι και ντυνόμαστε με ρούχα που είναι φτιαγμένα από φυσικά υφάσματα, όπως τα βαμβακερά και τα μεταξωτά.

♦ Χρησιμοποιούμε αποσμητικό κάθε βράδυ. Για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αποσμητικά με βάση φυτικά συστατικά, όπως κόλιανδρο, μαϊντανό, γαρύφαλλο και ύσσωπο.

♦ Μπορούμε να δοκιμάσουμε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι βοηθούν στον έλεγχο του στρες, το οποίο ενδέχεται να προκαλεί έντονη εφίδρωση.

♦ Προσέχουμε τη διατροφή μας αποφεύγοντας τις τροφές που αναδύουν δυνατές μυρωδιές όπως το σκόρδο  και το κρεμμύδι.

 

(πηγή: medi-συν news, http://www.mallpharmacy.gr/)

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας