Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου Salvia προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει “σώζω” ή “θεραπεύω”. Ήδη από τα αρχαία χρόνια Έλληνες και Αιγύπτιοι γνώριζαν και εκθείαζαν τις ιδιότητές του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία.Το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών, αλλά και ως γενικό τονωτικό του σώματος και του μυαλού. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ήταν ιερό. Οι Κινέζοι το ιερό αυτό βοτάνι των αρχαίων Ελλήνων το ονόμαζαν “ελληνικό βλαστάρι”. Οι Γάλλοι το ονομάζουν “τσάι της Ελλάδας” εξαιτίας της αφθονίας του στον τόπο μας. Ενώ οι Άραβες λένε “πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στο κήπο του φασκόμηλο;”.
[box ]Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 είδη φασκόμηλου.
Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.
Είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδας!
[/vc_message]
Χρήσιμα μέρη: Μόνο τα φύλλα και τα λουλούδια του
Άλλες ονομασίες: Αλιφασκιά, Σάλβια, Σφάκα, Χαμοσφάκα, Μηλοφασκιά, Φουσκομηλιά, Σαρκοθρόφι, Μοσχοκίδι, Ελελίφασκος, Βουτυρόχορτο κ.α.
Αφέψημα/Έγχυμα:
Αφήνουμε 10-20γρ. αποξηραμένου βοτάνου σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά σε 1 λίτρο νερό. Μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι και 3 κούπες Φασκόμηλου την ημέρα – πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
– Βελτιώνει την λειτουργία του συκωτιού και τη χώνεψη
– Βοηθάει στη δυσπεψία και στο τυμπανισμό
– Βοηθάει στη βελτίωση του μεταβολισμού
– Εξαλείφει την τρεμούλα των χεριών
– Τονωτικό όλου του οργανισμού
– Ενισχύει την αδύνατη μνήμη
– Κατά των ρευματισμών
– Ιδανικό σε περίπτωση κρυολογήματος σε συνδυασμό με Τσάι του Βουνού και Μέλι Καστανιάς
– Χρησιμοποιείται σε όλες τις ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, δυνατό βήχα, φυματίωση των πνευμόνων, αιμοπτύσεις και δύσπνοια
– Κατά της διάρροιας, της γαστρίτιδας και των εντερικών παθήσεων
– Ηρεμιστικό: Δύο κουταλιές φασκόμηλο και μισή κουταλιά βασιλικός μας κάνουν ένα αφέψημα που ηρεμεί τα νεύρα. Βοηθάει ιδιαίτερα σε περίπτωση κατάθλιψης και μελαγχολίας
– Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης, τόσο της έντονης νυχτερινής εφίδρωσης, όσο και εκείνης που εντοπίζεται στα χέρια και την περιοχή της μασχάλης. Αυτό γίνεται δύο ώρες αφού πιούμε ένα αφέψημα ή έγχυμα και η επίδραση κρατάει μέρες.
– Διουρητικό: όσοι υποφέρουν από αρθριτικά ωφελούνται πίνοντας τακτικά ένα αφέψημα από φασκόμηλο και μέντα
– Αντιδιαβητικό: όταν πίνουμε τακτικά το αφέψημα και με σωστή διατροφή το σάκχαρο του αίματος επανέρχεται στο κανονικό του
– Βοηθάει στα προβλήματα εμμηνόπαυσης και λειτουργεί ως ρυθμιστικό και διεγερτικό των έμμηνων
Υπερτασικό: για όσους έχουν υπόταση
– Συνίσταται να πίνουν τακτικά έγχυμα φασκόμηλου άτομα χλωμά. Αντίθετα δε συνίσταται σε άτομα με ροδοκόκκινο πρόσωπο, γιατί προκαλεί μεγαλύτερη συσσώρευση χρώματος στο πρόσωπο
– Καταστέλλει την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες
* Όταν μια γυναίκα ετοιμόγεννη πίνει τακτικά ένα μήνα πριν τον τοκετό αφέψημα φασκόμηλου, θα έχει λιγότερους πόνους στον τοκετό
Εξωτερική χρήση:
– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματική πλύση κατά της ουλίτιδας
– Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως γαργάρα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας
– Πλύσεις με το έγχυμά του δρουν κατά της ακμής, των μολύνσεων, των πληγών, των τραυμάτων της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας
– Ατμόλουτρο με φασκόμηλο και καλέντουλα συνίσταται για βαθύ καθαρισμό και αντισηπτική δράση σε λιπαρό δέρμα
– Το ποδόλουτρο με έγχυμα φασκόμηλου δροσίζει και ασκεί αποσμητική δράση
– Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες
– Ανακουφίζει τις κράμπες
– Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά
– Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών.
Συνταγή:
Βάζουμε τέσσερις κουταλιές αποξηραμένο ή φρέσκο φασκόμηλο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο φασκόμηλου. Απλώνουμε το τσάι φασκόμηλου στη ρίζα των μαλλιών με ένα σφουγγάρι, το αφήνουμε για 15 λεπτά και λουζόμαστε ως συνήθως.
Στη μαγειρική
Χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται φυτό μελισσοτροφικό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας. Η γεύση του είναι αρκετά πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρεατικά και τυριά.
Δοκιμάστε το Λικέρ με Φασκόμηλο!
– Τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μείγμα από φασκόμηλο, βασιλικό, δεντρολίβανο και λεβάντα, προστατεύονται τα ρούχα από το σκόρο
– Απολύμανση: Μπορούμε να απολυμάνουμε ένα δωμάτιο όπου έμεινε για καιρό κάποιος βαριά άρρωστος, καίγοντας λίγα φύλλα φασκόμηλου
– Είναι εντομοαπωθητικό φυτό: Μια γλάστρα με φασκομηλιά μπορεί να κρατήσει σε απόσταση μύγες και κουνούπια. Αν έχετε κάποιο τσίμπημα από κουνούπι ή άλλο έντομο τρίψτε σαν πρώτη βοήθεια το πονεμένο μέρος με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
Σύμφωνα με μια παλιά αγγλική παροιμία:
“Όποιος δεν θέλει να πεθάνει,
να τρώει φασκόμηλο το Μάη”
κάτι θα ξέρουν…
* Προσοχή: To Φασκόμηλο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με υπέρταση και δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο για 1-2 εβδομάδες κάθε φορά
(πηγές: monoprasino.blogspot.gr, botanologia.blogspot.gr, aroma-herbs.com)