Οι νιφάδες βρώμης – τα γνωστά σε όλους μας quaker, αποτελούν μία εξαιρετική τροφή που δεν θα πρέπει να λείπει ποτέ από το ντουλάπι μας! Ας μάθουμε γιατί πρέπει να την εντάξουμε σήμερα κιόλας στη διατροφή μας!
Νιφάδες βρώμης και οφέλη στην υγεία
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για ένα πλήθος καρδιαγγειακών νοσημάτων και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιάς μας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν σε αφθονία οι νιφάδες βρώμης, έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη, χωρίς να κατεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
Καρκίνος
Οι νιφάδες βρώμης, όπως και άλλα δημητριακά αλλά και λαχανικά, περιέχουν ένα πλήθος φυτοχημικών ουσιών. Πολλά φυτοχημικά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους, των ωοθηκών, της μήτρας, αλλά και του προστάτη στους άντρες.
Σάκχαρο
Η κατανάλωση βρώμης βοηθάει στην αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτός ο έλεγχος στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, προλαμβάνει πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη.
Αρτηριακή πίεση
Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας βρώμης, βοηθάει στην καταπολέμηση της υπέρτασης και μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.
Πεπτικό σύστημα
Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Μια άλλη θετική επίδραση των β-γλυκανών που περιέχονται στη βρώμη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σωματικό βάρος
Το πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
Οφέλη σε επίπεδο ομορφιάς και ευεξίας
Πέρα από τα ουσιαστικά οφέλη της βρώμης στην υγεία του οργανισμού, υπάρχει θετική επίδραση ακόμα και όσον αφορά την ομορφιά και την ευεξία. Μια «οικογένεια» αντιοξειδωτικών ουσιών, οι αβενανθραμίδες, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους αξία στις νιφάδες βρώμης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες και διάφορες τοξικές ενώσεις που καθημερινά εισβάλλουν στο σώμα μας διαμέσου του διαιτολογίου, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την έντονη αύξηση διαφόρων ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων ή μορίων, γνωστών ως ελεύθερες ρίζες. Η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών και η αδυναμία του οργανισμού να τις εξουδετερώσει, ευθύνεται πολλές φορές πρόωρη γήρανση. Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης για την υγεία και την ομορφιά είναι πολλά και δεν οφείλονται μόνο στις φυτικές ίνες που το δημητριακό πλουσιοπάροχα μας προσφέρει, αλλά και στα αντιοξειδωτικά, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που εμπεριέχει σε σημαντικά ποσοστά.
Γλουτένη
Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη. Πρακτικά όμως δεν υπάρχει βρώμη που να μην την περιέχει και να μην προκαλεί προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταφοράς και επεξεργασίας της βρώμης προκαλούν τη μεταφορά ελάχιστης έστω γλουτένης από άλλα δημητριακά. Αυτή η ελάχιστη ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει κοιλιοκάκη σε άτομα με αυτήν τη δυσανεξία.
Tips:
– Αρχίζουμε την μέρα μας με ένα απολαυστικό μπολ κουάκερ. Ζεσταίνουμε το γάλα,
προσθέτουμε τα κουάκερ και τα ανακατεύουμε.
– Χρησιμοποιούμε βρώμη για να φτιάξουμε το δικό μας αγαπημένο μούσλι – με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, νιφάδες σίτου, και ο,τι άλλο επιθυμούμε.
– Μπορούμε να προσθέσουμε βρώμη σε σούπες ή φαγητά κατσαρόλας για επιπλέον γεύση.
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα αλεύρου με βρώμη κατά την παρασκευή γλυκών, όπως: βουτήματα, τηγανίτες, κέικ, μπισκότα και γλυκίσματα.
– Η βρώμη επίσης σχηματίζει μια εύγευστη τραγανή επίστρωση στο κρέας, το
κοτόπουλο, το ψάρι ή τις ψαροκροκέτες. Απλά, τα βουτάμε σε ασπράδι αυγού, τα καλύπτουμε με βρώμη και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο.
– Χρησιμοποιούμε βρώμη για να φτιάξουμε γλυκά φρούτων.
♣ Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητές της εισάγοντας τη βρώμη στην κουζίνα μας, κι έτσι στην καθημερινή μας υγιεινή διατροφή! ♣