Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε έναν τρόπο, έναν οποιονδήποτε τρόπο για να φορτίζουμε μπαταρίες και να ανανεωνόμαστε. Σε κατάσταση πίεσης, ταλαιπωρίας, στρεσαρίσματος τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε περνάνε από μπροστά μας σαν ένας ορμητικός χείμαρρος με θολά νερά. Αν όμως είμαστε ξεκούραστοι και συγκεντωμένοι, κ;oβουμε ταχύτητα επιτρέποντας στον εαυτό μας να διαχειριστεί τις καταστάσεις με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, άρα με επιτυχία.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λειτουργήσουμε σωστά στην εργασσία μας είναι σα σπρίντερ: δουλεύοντας απόλυτα συγκεντρωμένοι για περιόδους που δεν ξεπερνάνε τα 90 λεπτά κι έπειτα κάνοντας ένα διάλλειμμα. Έτσι, όταν εργάζεσαι, εργάζεσαι πραγματικά, κι όταν ξεκουράζεσαι, αναζωογονείσαι πραγματικά. Χρειαζόμαστε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας ότι θα κοιμόμαστε αρκετά, ότι θα αφιερώνουμε ένα μέρος από το χρόνο μας για να φορτίζουμε τις ψυχικές και συναισθηματικές μπαταρίες, ότι θα αφήουμε τακτικά στην άκρη τα τηλέφωνά μας, τα λάπτοπ, ότι θα εισάγουμε μερικά εργαλεία μείωσης του στρες στη ζωή μας, όπως άσκηση, διαλογισμό, προσευχή, ή απλά ένα περίπατο. Όλα αυτά δεν είναι αποκελιστικά εργαλεία για το Σαββατοκύριακο, αλλά ενίσχυση της καθημερινής μας απόδοσης.
Καθώς έγραφα το “Δες τη ζωή αλλιώς“η σκέψη μου επέστρεφε συχνά στις παραδόσεις της πατρίδας μου. Άντλησα πάρα πολλά από την Ελλάδα όπου μεγάλωσα..
Η μητέρα μου, στην οποία είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο, στη μικρή κουζίνα του σπιτιού μας στην Αθήνα, μας μιλούσε με τις ώρες για τις αρχές και τα διδάγματα της ελληνικής φιλοσοφίας για να καθοδηγήσει την αδελφή μου την Αγάπη και μένα σε σωστές αποφάσεις και επιλογές.
Για τους προγόνους μας η Φιλοσοφία δεν ήταν πνευματική άσκηση. Κάθε άλλο. Η ερώτηση: “Τι σημαίνει καλή ζωή;” ήταν τρόπος ζωής, μια καθημερινή πρακτική άσκηση στην τέχνη του ευ ζην. Ήξερα ότι αυτή η ερώτηση έπρεπε να αποτελεί τη βάση της αποστολής του βιβλίου μου, που είναι ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της επιτυχίας. Στις δυο παραμέτρους που την αποτελούν, το χρήμα και τη δύναμη, πρέπει να προστεθεί και μια τρίτη παράμετρος με τέσσερις πυλώνες: την ευεξία, τη σοφία, τη γενναιοδωρία, το δέος.
“Δες τη ζωή αλλιώς”, Αριάννα Χάφινγκτον Στασινοπούλου
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα