Γυναικεία ονόματα από Α, η σημασία τους

0
15605

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.

Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.

onomata-apo-a-h-shmasia-tous-ingolden.gr

Αγαθή

Ετυμολογία: Το όνομά βγαίνει από το αχασός και αγασός που πιθανόν να προέρχονται από το ρήμα χασέω – είχε την έννοια του χωρίζω αλλά και του επιθυμώ διακαώς- και σημαίνει αυτή που ενεργεί με καλές και αγνές προθέσεις.

Η Αγαθή αγαπά δίχως όρια, είναι ένας άνθρωπος που χαρίζει απλόχερα τα συναισθήματά του, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Αισθάνεται πολύ όμορφα όταν φροντίζει τους ανθρώπους που έχει γύρω της και όταν μπορεί να φανεί χρήσιμη μέσα από την προσφορά της απέναντί τους. Όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την εντιμότητά της, αλλά και για την υπευθυνότητά της.

Αριθμολογία: Σύμφωνα με την αριθμολογία το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία πολύ οργανωτική γυναίκα, που της αρέσει η τάξη, η καθαριότητα και είναι γεννημένη για σπίτι και οικογένεια! Αναμφίβολα είναι πολύ καλή μαγείρισσα και φροντίζει με συνέπεια όλες τις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές της υποχρεώσεις. Στις αισθηματικές αλλά και φιλικές της σχέσεις διακρίνεται από την σταθερότητα και την πίστη της. Στον επαγγελματικό τομέα, είναι το άτομο που όλοι μπορούν να βασιστούν και να εμπιστευτούν, γιατί δεν αφήνει ποτέ καμία εργασία ανολοκλήρωτη.

Εορτασμός: 5 Φεβρουαρίου – Αγάθης μάρτυρος

Υποκοριστικά: Σε διαλέκτους Αγάθη ή Αγάθω, από την έννοια του αγαθού και του καλού.

Είναι ένας φίλος του οποίου δεν ξέρω το όνομα και τον ξέρω πολύν καιρό για να τον ρωτήσω. Georges Feydeau, 1862-1921, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας 

Αγάπη

Ετυμολογία: Από τη λέξη αγάπη.

Γεννημένη για να δίνει αλλά και να παίρνει αγάπη! Το όνομά αγάπη υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Είναι μία ήρεμη και καλοπροαίρετη γυναίκα, εγκάρδια, εκδηλωτική και αρκετά εξωστρεφής στα συναισθήματά της. Δεν έχει αντιπάθειες στη ζωή της, όποιος τη γνωρίζει προσωπικά πάντα έχει να πει τα καλύτερα για αυτήν. Όταν αισθάνεται ότι με ένα άτομο δεν ταιριάζει, φροντίζει να απέχει διατηρώντας μία τυπική επαφή.

Αριθμολογία: Το όνομά Αγάπη, αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 3 και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα χαρωπό και επικοινωνιακό άτομο. Λατρεύει τα ταξίδια, της αρέσει να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και έχει έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο να γεφυρώνει το χάσμα που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ανθρώπους. Έχει μεγάλο ταλέντο στον προφορικό και στο γραπτό λόγο, χρησιμοποιεί πάντα τα κατάλληλα επιχειρήματα και έχει τον τρόπο να πείθει και να μεταδίδει τις ιδέες της! Απολαμβάνει στο έπακρο όλες τις χαρές της ζωής και καταφέρνει να διατηρεί την αισιοδοξία και το χαμόγελό της, έστω και αν κάποιες στιγμές υπάρχουν γύρω της δυσκολίες και προβλήματα.

Εορτασμός: 15 Μαρτίου– Αγαπίου μάρτυρος

16 Απριλίου – Ειρήνης, Αγάπης και Χιονίας μαρτύρων

17 Σεπτεμβρίου – Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας μαρτύρων

20 Σεπτεμβρίου – Ευσταθίου μεγαλομάρτυρος και της συνοδείας αυτού: Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου

Υποκοριστικά: Αγαπούλα

Το καλό όνομα δε λησμονιέται… Παροιμία 

Αγγελική

Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αγγέλλω – μεταφέρω κάποιο μήνυμα, μια είδηση. Άνθρωπος του Θεού, αξιολάτρευτος που έχει ψυχή και αισθήματα αγγελικά.

Μία γυναίκα με πάρα πολλά χαρίσματα αλλά και πολλά ταλέντα.

Αριθμολογία: Το όνομά αντιπροσωπεύεται αριθμολογικά από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι λατρεύει την τελειότητα και φροντίζει να βελτιώνει, να εξελίσσει και να ομορφαίνει οτιδήποτε υπάρχει στη ζωή της. Έχει καλλιτεχνική φλέβα, της αρέσει ο χορός, η μουσική ενώ είναι πολύ πιθανό να ασχολείται ακόμα και επαγγελματικά με την τέχνη! Δεν της αρέσει η ρουτίνα και η στασιμότητα, θέλει να προοδεύει, να έχει αλλαγές και να ζει διαρκώς και μία νέα εμπειρία.

Στον επαγγελματικό τομέα έχει στόχους, όνειρα και μεγάλες φιλοδοξίες. Ο ερωτικός τομέας στιγματίζεται από ισχυρούς , φλογερούς και αξέχαστους αισθηματικούς δεσμούς!

Εορτασμός: 25 Μαρτίου – Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
8 Νοεμβρίου – Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Υποκοριστικά: Αγγέλα, Αγγελία, Αγγελίνα, Αγγελικούλα, Αγγελικώ, Αγγέλκω, Αγγέλω, Άντζελα, Αντζουλού, Άντζυ, Κική, Κούλα, Κούλια, Κούλιεζα, Κουλίτσα, Τζέλα, Τζελίνα

 “ Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής ”  Σαίξπηρ 

Αγλαΐα     

Ετυμολογία: Από το επίθετο αγλαός – φωτεινός, ακτινοβόλος, αστραφτερός, λαμπρός, φημισμένος, διαπρεπής.

Η Αγλαΐα ήταν η κόρη του Δία και της Ωκεανίδας, η νεότερη από τις Τρεις Χάριτες. Ήταν μία όμορφη και λαμπερή γυναίκα, που λάτρευε την οικογένεια και ήξερε καλά τον τρόπο να δίνει στον εαυτό της αλλά και στους ανθρώπους γύρω της χαρά.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται αριθμολογικά από τον αριθμό 1 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία επιβλητική γυναίκα, με μεγάλο δυναμισμό αλλά και διάθεση να έχει πάντα την πρωτιά σε όλα. Της αρέσει να δίνει τις κατευθύνσεις της, να επιβάλει τους όρους και τους κανόνες της και θέλει πάντα να γίνεται το δικό της. Δύσκολα μπορεί κάποιος να της αρνηθεί αυτό που θα του ζητήσει, αφού έχει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει και δεν δέχεται ποτέ την άρνηση. Ο εγωισμός είναι ένα από τα μελανά σημεία της προσωπικότητάς της.

Εορτασμός: 19 Δεκεμβρίου – Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας

Υποκοριστικά: Αγλαΐς, Αγλαΐδα

Αγνή

Ετυμολογία: Από τον θηλυκό τύπο του επιθέτου αγνός.

Αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την ηθική, την σοβαρότητα αλλά και την ειλικρίνεια. Αποφεύγει τις πονηρές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα και τις κακόβουλες διαθέσεις και αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους αλλά και τις καταστάσεις της ζωής με θετικότητα και ανοχή.

Αριθμολογία: Το όνομά Αγνή αντιπροσωπεύεται από τον λεξάριθμο 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που πρώτα θα σκεφτεί τις ανάγκες των γύρω της, και μετά τις δικές της. Κοπιάζει στη ζωή για να πετύχει τους στόχους της και για να αποκτήσει οικονομική άνεση, όχι τόσο επειδή είναι λάτρης των υλικών αγαθών, αλλά επειδή θέλει να προσφέρει στους ανθρώπους που αγαπά – και ιδιαίτερα στην οικογένειά της- μία καλύτερη ζωή.

Εορτασμός: 21 Ιανουαρίου – Αγνής παρθενομάρτυρος

Υποκοριστικά: Ανέζα, Ανέζω

Τι υπάρχει σ’ ένα όνομα; Αυτό που ονομάζουμε τριαντάφυλλο, με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο όμορφα. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

Αδαμαντία

Ετυμολογία: Από την ελληνική λέξη αδάμας – αήττητος, ακατανίκητος.

Η Αδαμαντία είναι μία γλυκιά, τρυφερή, πιστή και απόλυτα ειλικρινής γυναίκα. Είναι ευχάριστη, έχει μεγάλο κοινωνικό κύκλο και κάνει εύκολα νέες γνωριμίες. Όποιος τη γνωρίζει εντυπωσιάζεται από τον αυθόρμητο χαρακτήρα αλλά και την ζεστασιά που εκπέμπει. Ωστόσο το σημείο που πρέπει να προσέξει είναι ότι παρεξηγιέται πολύ εύκολα και πικραίνεται ενώ δεν υπάρχει και σπουδαίος λόγος. Δύσκολα εκφράζει τα παράπονά της στα άτομα που αγαπά και αυτό συμβαίνει γιατί δεν θέλει να τα πικράνει ή να τα χάσει από κοντά της. Δεν της αρέσουν οι καβγάδες και οι λογομαχίες για αυτό και τα αποφεύγει. Θα πρέπει όμως να θυμάται ότι κάποιες στιγμές θα πρέπει και αυτή να εκφράζεται και να μην γίνεται τόσο ανεκτική με τους ανθρώπους που δεν το αξίζουν.

Αριθμολογία: Σύμφωνα με την αριθμολογία είναι μία γυναίκα που δεν αντέχει τη μοναξιά. Θέλει να έχει μόνιμες, σταθερές σχέσεις στη ζωή της – φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές- και την τρομάζουν οι αλλαγές και τα ρίσκα.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Αδαμαντινή, Αδαμαντίνη, Διαμάντω, Διαμαντούλα, Μαντώ

Αδριανή

Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του ρωμαϊκού επιθέτου Hadrianus, που σημαίνει τον καταγόμενο από την πόλη Hadria – σημερινή Adria Ιταλίας.

Δίκαιη, με ερευνητικό μυαλό, αρκετά ιδεαλίστρια. Είναι έξυπνη και γοητευτική. Η δύναμή της έγκειται περισσότερο στη φαντασία και το μυαλό, παρά στο ένστικτό της.

Εορτασμός: 26 Αυγούστου – Αδριανού και Ναταλίας εκ Νικομηδείας

 Όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη.  Παροιμία 

Αθανασία

Ετυμολογία: Από τη λέξη αθανασία.

Μία γυναίκα που κερδίζει φήμη και καταξίωση. Χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί και να εκφράσει τα θέλω της, όμως όταν πάρει μια απόφαση κανένας δεν την σταματά. Παραμένει πιστή στα συναισθήματα και στις ιδέες της, απλά κάποιες στιγμές δεν είναι τόσο εκδηλωτική.

Αριθμολογία: Το όνομά Αθανασία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 2 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που επιζητεί την συντροφικότητα, τη δέσμευση και την συναισθηματική σταθερότητα. Έχει αρχές και αξίες για τη ζωή και διαθέτει μεγάλες ευαισθησίες. Δεν της αρέσουν οι κόντρες, οι καβγάδες και οι αντιπαραθέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάει, για αυτό και φροντίζει να υποχωρεί προκειμένου να διατηρεί ένα ήρεμο κλίμα στις σχέσεις της. Το αρνητικό της στοιχείο είναι ότι συχνά επηρεάζεται από την γνώμη των άλλων και δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις που στηρίζονται στις δικές της επιθυμίες.

Εορτασμός: 18 Ιανουαρίου – Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου

Υποκοριστικά: Θανάσω, Σούλα, Νάσια, Νάνσυ, Σία

 Η ζωή κρατά μια γενιά, το καλό όνομα μένει για πάντα… Παροιμία 

Αθηνά

Ετυμολογία: Ο τύπος αυτός είναι συνηρημένος τύπος αρχ. επιθέτου Αθηναία, θηλ. τού Αθηναίος κι αυτά πάλι ανάγονται στο όνομα Αθήνη, που μάλλον είναι προελληνικό θεωνύμιο.

 Έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τα θνητός και τιθηνός «τροφός» χωρίς επιστημονική βάση.

Στον Κρατύλο – τον πλατωνικό διάλογο που μας δείχνει τη σκέψη του Σωκράτη πάνω στο πώς δημιουργήθηκαν τα ονόματα και ως γνωστόν, περιλαμβάνει πολλές παρετυμολογίες-  το όνομα Αθηνά ετυμολογείται από το «ἡ θεονόα» το α αντί του άρθρου η, επειδή η Αθηνά νοε, δηλαδή καταλαβαίνει τα των θεών.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθηνά ήταν η Θεά της σοφίας, της στρατηγικής αλλά και του πολέμου. Γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία, και αργότερα διεκδίκησε μαζί με τον θεό Ποσειδώνα, από τον βράχο της Ακρόπολης την ίδια πόλη. Έπρεπε να προσφέρουν και οι δύο ένα πολύτιμο δώρο στους πολίτες , έτσι ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε μία πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και χάρισε ένα πηγάδι με θαλασσινό νερό, ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δέντρο ελιάς, που φάνηκε πολύτιμο γιατί παρείχε τροφή, λάδι αλλά και ξυλεία. Νικήτρια της μάχης ήταν η Αθηνά, για αυτό και η πόλη πήρε το όνομά της «Αθήνα» και ανακηρύχτηκε προστάτιδα της.

Το όνομα Αθηνά δεν είναι τυχαίο, αλλά χαρίζει δυναμισμό, πείσμα, αντοχή, θέληση αλλά και ζωηράδα! Της αρέσει να προοδεύει, να μαθαίνει, να εξελίσσεται και είναι αρκετά φιλόδοξη. Η καριέρα της είναι μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής της και δεν μπορεί να σκεφτεί την καθημερινότητά της δίχως εργασία, γιατί θέλει πάντα να νιώθει ότι προσφέρει.

Αριθμολογία: Το όνομα Αθηνά αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα πρόσχαρη και κοινωνική, που της αρέσει να μοιράζεται και είναι πολύ καλή συνεργάτιδα. Είναι της άποψης ότι όλα τα προβλήματα στη ζωή μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρχει ενότητα. Δίνεις μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις της, στις οποίες και αφοσιώνεται και δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Το ελάττωμα της είναι το πείσμα της, αλλά και η προσκόλλησή της στις λεπτομέρειες που την κάνουν να χάνει την ουσία των πραγμάτων.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Νανά

Nomen est omen. Το όνομα είναι σημάδι – αλλά και κατάρα; Λατινικό ρητό 

Αικατερίνη

Ετυμολογία: Πιθανές ετυμολογήσεις του ονόματος:
–  Από το κύριο όνομα Εκατερός – εκάτερος = ο καθένας από τους δύο + -ίνη.
–  Από τη λέξη καθαρός.
–  Έχει συσχετιστεί με αβεβαιότητα με το όνομα της αρχ. θεότητας Εκάτης.
 Από τη λέξη αικία – «βάσανος», που σημαίνει σωματική κάκωση,  βασανιστήριο.
–  Από Κοπτικό όνομα, που σημαίνει η καθαγίαση του ονόματός σου.

Στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγία Αικατερίνη, είναι η προστάτιδα των νεαρών κοριτσιών και των φοιτητριών.

Αριθμολογία: Το όνομα Αικατερίνη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γενναία, φιλόδοξη και αρκετά δραστήρια γυναίκα. Ξέρει τις δυνατότητές της, έχει βαθιά πίστη στον εαυτό της και είναι πραγματικά μία γυναίκα που δεν καταθέτει τα όπλα αλλά μάχεται για το καλύτερο. Όταν βάλει κάτι στο μυαλό της, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να το κάνει πραγματικότητα.
 Έχει τόσο μεγάλο πείσμα, που την ωθεί να προσπαθεί επίμονα να πετύχει όλα όσα βάλει στόχο. Ωστόσο πολλές φορές επιμένει σε υποθέσεις δεν μπορούν να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να χάνει τον χρόνο, την διάθεσή της αλλά και νέες ευκαιρίες που μπορεί να ήταν πιο σημαντικές.

Εορτασμός: 25 Νοεμβρίου – Αικατερίνης μεγαλομάρτυρος

Υποκοριστικά: Κατερίνα, Κατίνα, Κατίνζα, Καίτη, Κάτια, Κάκια

 Όνομα και πράγμα.  Παροιμία 

Αιμιλία

Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του λατινικού ονόματος Aemilius < aemulus = αντίπαλος.

Μια γυναίκα που θέλει πάντα να υπερέχει και επιθυμεί να είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες. Στις σχέσεις της είναι ζηλιάρα, ενώ πολλές φορές δεν μπορεί να περιορίσει την ανταγωνιστική της διάθεση.

Αριθμολογία: Αντιπροσωπεύεται από την αριθμό 3 και αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά επικοινωνιακή, χαρούμενη και εξωστρεφής. Γίνεται αγαπητή στον κοινωνικό της κύκλο και της αρέσει να κάνει νέες γνωριμίες και να ανταλλάσσει απόψεις. Τα πάει πολύ καλά με την τεχνολογία και της αρέσει να μιλάει στο τηλέφωνο. Τα ταξίδια είναι το αγαπημένο της χόμπι.

Εορτασμός: 22 Μαΐου – Αιμιλίου μάρτυρος

Ακριβή

Ετυμολογία: Από το επίθετο ακριβός -πολύτιμος, αγαπημένος, προσφιλής

Μια γυναίκα καλόβολη, γενναιόδωρη, φιλεύσπλαχνη και δοτική. Είναι μία πολύτιμη φίλη, και δίνει μεγάλη αξία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Αριθμολογία:  Το όνομα Ακριβή αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό φανερώνει πρωτότυπο μυαλό, δημιουργική σκέψη και φιλελεύθερο πνεύμα. Της αρέσει να πρωτοτυπεί και να ξεχωρίζει και δεν μπορεί να περιορίζεται. Θέλει να εκφράζεται ελεύθερα και να είναι ανεξάρτητη. Είναι κοινωνική, έχει πολλούς φίλους και είναι πολύ αγαπητή.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Δίνοντας όνομα σε ένα αγόρι, θα πρέπει να σκεφθούμε τη γυναίκα που κάποια μέρα θα πρέπει να το προφέρει. Barbey D’ Aurevilly, 1808-1889, Γάλλος συγγραφέας 

Αλεξάνδρα

Ετυμολογία: αλέξω – αποκρούω, προστατεύω + ανήρ – γεν. ανδρός. Αυτός/ή που προστατεύει τους ανθρώπους.
Το όνομα Αλέξανδρος είναι πανάρχαιο, καθώς απαντά ήδη στα Μυκηναϊκά Ελληνικά.

Μία γυναίκα με τετράγωνη λογική, προσπαθεί να μην παρασύρεται από τα συναισθήματά της και έχει μεγάλη αυστηρότητα τόσο απέναντι στον εαυτό της όσο και στους γύρω της.

Αριθμολογία: Από την σκοπιά της αριθμολογίας, το όνομα Αλεξάνδρα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που βάζει στόχους και δίνει τον καλύτερό της εαυτό μέχρι να τους κατακτήσει. Θέλει να φτάσει ψηλά, για αυτό και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις για να αποδείξει την αξία της και για να καταφέρει να αποκτήσει ένα πολύ καλό κοινωνικό στάτους αλλά και οικονομική άνεση που θα τη βοηθήσουν να πετύχει τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Στην ερωτική της ζωή μπορεί να περάσει άστατες συναισθηματικές περιόδους, ή και φάσεις μοναξιάς, από δική της επιλογή, γιατί η συναισθηματική δέσμευση την τρομάζει.

Εορτασμός: 30 Αυγούστου – Αλεξάνδρου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Υποκοριστικά: Αλέκα, Λωξάνδρα, Άντα

 Κάλλιο χρυσό όνομα παρά χρυσό φόρεμα. Παροιμία 

Αλεξία

Ετυμολογία: Από το αρχαιοελληνικό ρήμα αλέξω = αποκρούω.

Μια γυναίκα που ξεχωρίζει και μπορεί να διακρίνεται και να προοδεύει, χωρίς να δέχεται ανταγωνισμό. Είναι αρκετά δυναμική, θαρραλέα και αποφασιστική.

Αριθμολογία:  Το όνομα Αλεξία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6 και αυτό σημαίνει ότι είναι μια χαρούμενη και κοινωνική γυναίκα γεμάτη κέφι για ζωή. Έχει πολλές φιλίες αλλά και γνωριμίες, όλοι γοητεύονται από την ζεστή και τρυφερή της συμπεριφορά αλλά και την φροντίδα που χαρίζει απλόχερα στους ανθρώπους που εκτιμά. Το σημείο που πρέπει να προσέξει είναι η καταναλωτική της μανία. Έχει την τάση να ξοδεύει αλόγιστα και της αρέσει η ακριβή ζωή και οι ανέσεις, για αυτό και συχνά μένει με άδειο πορτοφόλι.

Εορτασμός: 17 Μαρτίου – Οσίου Αλεξίου

Υποκοριστικά: Αλέξια

Πίνει νερό στ’ όνομά του. Παροιμία 

Αλίκη

Ετυμολογία: Προέρχεται από το Γερμανικό όνομα Adalheidis, που έχει ρίζα στην γερμανική έννοια adal, που σημαίνει ευγενής.

Είναι αρκετά κοινωνική, γίνεται αμέσως αγαπητή στους γύρω της και όλοι θαυμάζουν την ηρεμία αλλά και την καλοπροαίρετη διάθεσή της.

Αριθμολογία: Από την πλευρά της αριθμολογίας, το όνομα Αλίκη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6. Αυτό σημαίνει πως είναι μία γλυκιά και φινετσάτη γυναίκα που της αρέσει η καλή ζωή, προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση και θέλει στη ζωή της να επικρατεί η αρμονία. Η διπλωματία είναι ένα από τα μεγάλα της ατού, όμως η αναποφασιστικότητα και η ανασφάλειά της, συχνά την μπλέκουν σε μπελάδες.

Εορτασμός: 17 Ιουλίου

onomata-apo-a-h-shmasia-tous1-ingolden.gr

Άλκηστις

Ετυμολογία:  Αλκή+εστία που σημαίνει:  η χάρη της οικογένειας

Η οικογένεια είναι το ποιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή της και πάντα το θέτει ως προτεραιότητα. Υπερασπίζεται τα αγαπημένα της άτομα και διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς συναισθηματικής εξάρτησης με την μητέρα, τον πατέρα και τα αδέρφια της. Είναι ατρόμητη και παίρνει τη ζωή στα χέρια της χωρίς φόβο και δισταγμό.

Αριθμολογία: Το όνομα Άλκηστις αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γενναία, φιλόδοξη και αρκετά δραστήρια γυναίκα. Ξέρει τις δυνατότητές της, έχει βαθιά πίστη στον εαυτό της και είναι πραγματικά μία γυναίκα που δεν καταθέτει τα όπλα αλλά μάχεται για το καλύτερο. Όταν βάλει κάτι στο μυαλό της, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να το κάνει πραγματικότητα.
Έχει τόσο μεγάλο πείσμα, που την ωθεί να προσπαθεί επίμονα να πετύχει όλα όσα βάλει στόχο. Ωστόσο πολλές φορές επιμένει σε υποθέσεις δεν μπορούν να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να χάνει τον χρόνο, την διάθεσή της αλλά και νέες ευκαιρίες που μπορεί να ήταν πιο σημαντικές.

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων – 56 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Φύση είναι ένα καλό όνομα για ένα αποτέλεσμα η αιτία του οποίου είναι ο Θεός. William Cowper, 1731-1800, Άγγλος ποιητής 

Αλκμήνη

Ετυμολογία: αλκή + μήνη από τη δύναμη και τη σελήνη που σημαίνει η ακτινοβολούσα.

Σοβαρή και υπεύθυνη. Σταθερή στις ιδέες της και τους ανθρώπους που αγαπά. Αγαπάει τη μάθηση κι είναι, συνήθως, καλλιεργημένη. Το αδύνατο σημείο της: παίρνει την ζωή πολύ σοβαρά.

Αριθμολογία: Το όνομα Αλκμήνη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό φανερώνει ότι είναι μία γυναίκα που λατρεύει την οικογένεια αλλά και τα παιδιά. Είναι σοβαρή, υπεύθυνη, εργατική αλλά και αρκετά συντηρητική και παραδοσιακή. Οι σχέσεις της στηρίζονται στην πίστη και την αφοσίωση.

Εορτασμός: Αγίων Πάντων – 56 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Αμαλία

Ετυμολογία: Όνομα γερμανικής προέλευσης: Amalia < Amala < ρίζα amal που σημαίνει δραστήριος, ενεργός.

Το όνομα Αμαλία μεταδίδει μεγάλο δυναμισμό αλλά και αποφασιστικότητα και την κάνει να ξεχωρίζει με τη δράση και τις πρωτοβουλίες της.

Αριθμολογία: Ο προσωπικός αριθμός του ονόματός είναι το 2 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα αναποφάσιστη, ήσυχη και γλυκιά που πάντα έχει ανάγκη κάποιον δίπλα της για στήριξη και συμβουλή αφού η μοναξιά δεν της αρέσει. Είναι ντροπαλή, με πλούσια συναισθήματα που θέλει να τα μοιράζεται και δίνει απλόχερα την αγάπη της και την προσοχή της σε ανθρώπους χωρίς να περιμένει ανταπόδοση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πληγώνεται. Αποφεύγει τις συγκρούσεις και προτιμά να μην μοιραστεί ένα παράπονο που έχει, προκειμένου να αποφύγει την ένταση με τους γύρω της. Έχει ανάγκη από χρόνο για να πιστέψει και να εμπιστευτεί κάποιον όμως όταν το καταφέρει γίνεται πολύ καλή στις σχέσεις της, όποια μορφή και αν έχουν αυτές. Πρέπει να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τον διχασμό που έχει και την δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, γιατί θα χάνει ευκαιρίες στη ζωή της.

Εορτασμός: 10 Ιουλίου – Οσίας Αμαλίας

Υποκοριστικά: Αμαλίτσα, Λίτσα, Μαλή, Μαλίτσα, Μελίνα

Η υπογραφή πάντα αποκαλύπτει το χαρακτήρα ενός ανθρώπου… και καμιά φορά, ακόμα και το όνομά του. Evan Esar, 1899-1995, Αμερικανός χιουμορίστας 

Αναστασία

Ετυμολογία :  από την λέξη ανάσταση που σημαίνει ο αιώνιος. Το όνομα προέρχεται από την Ανάσταση του Χριστού.

από τον συνδυασμό των λέξεων ανά + ίστημη, που σημαίνει ξανά στέκομαι

Είναι ένα άτομο που όσα προβλήματα και να υπάρχουν στην ζωή της, βρίσκει τον τρόπο και στέκεται όρθια.

Αριθμολογία:  Ο αριθμός του ονόματος Αναστασία είναι το 5. Της αρέσει η ελευθερία, δεν αντέχει την καταπίεση και θέλει να έχεις αλλαγές στη ζωή της διαφορετικά πλήττει. Έχει μεγάλο πείσμα και νευριάζει εύκολα όταν δεν της έρχονται οι καταστάσεις όπως τις θέλει.  Της αρέσει να φλερτάρει και να κερδίζει την προσοχή των γύρω της αποφεύγοντας όμως τη δέσμευση. Της αρέσουν τα ταξίδια, να βλέπει και να μαθαίνει νέα πράγματα και να αποκτά εμπειρίες. Προσαρμόζεται γρήγορα όπου και αν βρεθεί ,κάνει εύκολα γνωριμίες και είναι αγαπητή στο περιβάλλον της. Το μειονέκτημα που έχει είναι πως αλλάζει εύκολα γνώμη και δεν επιμένει στους στόχους της.  

Εορτασμός: – Κυριακή του Πάσχα

22 Δεκεμβρίου  – Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Υποκοριστικά: Τασία, Τασούλα, Τασσώ, Ναστάζια, Νάστα, Νάστια, Νατάσα, Στάσα

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα. Παροιμία 

Ανδριάνα  

Ετυμολογία: Από τη λέξη ανήρ – γεν. ανδρός-  που σημαίνει ο ανδρείος, ο γενναίος.

Είναι θαρραλέα και τολμηρή, δεν διστάζει να ρισκάρει γιατί είναι της άποψης ότι μόνο όταν κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση πετυχαίνουμε στη ζωή.

Αριθμολογία: Ο αριθμός που αντιπροσωπεύει το όνομά Ανδριάνα είναι το 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα με φιλελεύθερες και μοντέρνες ιδέες, που της αρέσει η διασκέδαση και το γέλιο. Θέλει πάντα να κάνει τη διαφορά, να πρωτοτυπεί αλλά και να προκαλεί. Δεν ακολουθεί ποτέ την ασφαλή και σταθερή οδό, προτιμά να βαδίζει στα άγνωστα και περίεργα μονοπάτια, γιατί είναι της άποψης ότι με κόπο και προσπάθεια φτάνουμε στο στόχο μας. Γίνεται εξαίρετη φίλη και καταφέρνει να γίνεται η ψυχής της παρέας.

Εορτασμός: 30 Νοεμβρίου – Ανδρέου Αποστόλου του Πρωτοκλήτου

Υποκοριστικά: Ανδρεάνα, Ανδριάννα. Ανδριανή

Αυτός που κλέβει το πορτοφόλι μου, κλέβει σκουπίδια…Αλλά αυτός που μου στερεί το καλό μου όνομα, ληστεύει από μένα κάτι που δεν θα τον κάνει πλούσιο, και εμένα με κάνει πραγματικά φτωχό. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

Ανδρομάχη

Ετυμολογία: ανήρ+μάχομαι που σημαίνει η πρόμαχος.

Μια γυναίκα δυναμική που δεν διστάζει να τα βάλει με όλους, όταν δεν γίνεται το δικό της. 

Αριθμολογία: Ο προσωπικός αριθμός είναι το 9 και αυτό φανερώνει ότι πίσω από το δυναμικό χαρακτήρα που έχει, κρύβει μία ψυχή πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική. Τη συγκινούν τα κοινωνικά προβλήματα και έχει μία ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Δίνει την βοήθεια και την υποστήριξή της σε όποιον το έχει ανάγκη και πολλές φορές μπορεί να στερηθεί η ίδια, για να προσφέρει σε έναν άνθρωπο που πραγματικά είναι αδύναμος. Χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη συνέπεια στο πρόγραμμα της, γιατί έχει την τάση να εμπλέκεται με πολλές δραστηριότητες συγχρόνως και στο τέλος να μην προλαβαίνει τίποτα.

Εορτασμός: 12 Οκτωβρίου – Ανδρομάχου μάρτυρος

Υποκοριστικά: Μάχη

Ανθή

Ετυμολογία: Από τη λέξη άνθος. Αυτή που ανθίζει, η λουλουδένια.

Ξέρει πολύ καλά τι θέλει από τη ζωή και λειτουργεί προσγειωμένα και συνετά. Της  αρέσει να κάνει πλάνο και να έχει σε πλήρη έλεγχο όλες τις υποχρεώσεις της, γιατί η συνέπεια είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχές της. Της αρέσει να απολαμβάνει στιγμές στην εξοχή, λατρεύει τη φύση, τα ζώα και τα σπορ.

Αριθμολογία: Το όνομά Ανθή αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι θέλει να εξελίσσεται, να εκσυγχρονίζεται, είναι ανοιχτόμυαλη και βλέπει πάντα την φωτεινή πλευρά της ζωής. Έχει πολλές ιδέες αλλά και μεγάλη φαντασία, ωστόσο κάποιες στιγμές είναι δύσκολο για αυτήν να τα θέσει σε εφαρμογή. Με τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει, καταφέρνει να τα πηγαίνει καλά με ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Εορτασμός: 15 Δεκεμβρίου – Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, επισκόπου Αυλώνος και Ανθίας της μητρός αυτού)

Υποκοριστικά:  Ανθούλα, Ανθούσα, Ανθία

 Το όνομα του παιδιού σου πρέπει να τελειώνει πάντα σε φωνήεν, έτσι ώστε όταν θα το φωνάζεις να φτάνει ο ήχος μακριά.  Bill Cosby, Αμερικανός κωμικός 

Άννα

Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Channah ή Hannah, που σημαίνει «εύνοια, χάρη». Αυτή που έχει δεχτεί την εύνοια του θεού.

Αριθμολογία: Το όνομα Άννα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 3 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία ευχάριστη και χαρούμενη γυναίκα που θέλει να προοδεύει και να μαθαίνει τι γίνεται στον κόσμο γύρω της. Έχει πολύ καλό γραπτό και προφορικό λόγο που τον χειρίζεται τόσο καλά που πείθει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Πολλές φορές ασχολείται με πολλές δραστηριότητες και το ελάττωμα της είναι πως δεν ολοκληρώνει αυτό που ξεκινά η γίνεται αναβλητική. Πρέπει να μάθει να μην αναβάλλει τις υποχρεώσεις της, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες στιγμές πρέπει να περιορίσει την κοινωνική ζωή, την διασκέδαση και την ανεμελιά, που τόσο πολύ της αρέσει.

Εορτασμός: 9 Σεπτεμβρίου – Προπατόρων Ιωακείμ και Άννης

9 Δεκεμβρίου – Σύλληψη της Αγίας Άννης

25 Ιουλίου – Κοίμηση της Αγίας Άννης

Υποκοριστικά: Αννούλα, Αννούσκα, Αννίτα, Άννυ, Αννιώ, Αννέτα

Όνομα και μη χωριό… Παροιμία 

Αντιγόνη

Ετυμολογία: αντί + γόνος αυτή που αντιτίθεται στους γεννήτορές της.

Η Αντιγόνη είναι από την φύση της μία γυναίκα που δεν της αρέσει να αδικεί και ούτε να αδικείται. Είναι ικανή να θυσιάσει τις προσωπικές της ανάγκες και επιθυμίες, προκειμένου να κάνει τους ανθρώπους που είναι κοντά της ευτυχισμένους.

Αριθμολογία: το όνομα Αντιγόνη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι καλοδιάθετη και γοητευτική, προσεγγίζει άμεσα τους ανθρώπους και δημιουργεί αμέσως ζεστασιά και οικειότητα. Της αρέσει να μιλά και να γνωρίζει νέο κόσμο, ακούει όλες τις απόψεις και υιοθετεί πάντα αυτές που ταιριάζουν στα δικά της δεδομένα. Αρκετές στιγμές έχει την τάση να αγχώνεται και να εκδηλώνει νευρική συμπεριφορά όταν τα πράγματα γύρω της δεν εξελίσσονται στους ρυθμούς που θέλει.  

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Γόνη, Γόνα

 Αρχή Σοφίας ονομάτων επίσκεψις. Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος 

Αντωνία

Ετυμολογία: προέρχεται από την λέξη «άντωση» που σημαίνει άνωση, δηλαδή θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει ότι είναι μία γυναίκα που τάσσεσαι αντίθετα στο ρεύμα της εποχής.

Αριθμολογία: Ο προσωπικός αριθμός είναι το 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία φιλελεύθερη γυναίκα γεμάτη ζωντάνια και δημιουργικότητα. Της αρέσει η ελευθερία δεν αντέχει την κάθε μορφή καταπίεσης και θέλει να έχει αλλαγές παραστάσεων στη ζωή της διαφορετικά πλήττει. Έχει μεγάλο πείσμα και νευριάζει εύκολα όταν δεν της έρχονται οι καταστάσεις όπως τις θέλει. Αρκετά γοητευτική, της αρέσει να φλερτάρει και να κεντρίζει την προσοχή των γύρω της, αποφεύγοντας όμως τη δέσμευση.

Η επιθυμία της είναι να βρίσκεσαι διαρκώς σε κίνηση, της αρέσουν τα ταξίδια, να βλέπει και να μαθαίνει νέα πράγματα και να αποκτά νέες εμπειρίες. Προσαρμόζεται γρήγορα όπου και αν βρεθεί ,κάνει εύκολα γνωριμίες και είναι αγαπητή στο περιβάλλον της. Το μειονέκτημα της είναι πως αλλάζει εύκολα γνώμη και δεν επιμένει στους στόχους της. Όταν βρίσκει εμπόδια, προτιμά να προχωρά παρακάτω.

Εορτασμός: 17 Ιανουαρίου – Αντωνίου του Μεγάλου

Υποκοριστικά: Τόνια

Αποστολία

Ετυμολογία: Απόστολος < αποστέλλω, ο αγγελιοφόρος, διαβιβαστής μηνυμάτων.

Η απεσταλμένη ή αλλιώς η «απεσταλμένη Του Θεού». Ο όρος «απόστολος» από όπου προέρχεται το όνομα, υποδήλωνε κάθε απεσταλμένο για την εκπλήρωση ενός συγκεκριμένου σκοπού/αποστολής. Έτσι λοιπόν και η Αποστολία, πρεσβεύει ότι σε αυτή τη ζωή έχει έρθει για να εκπληρώσει τους στόχους της.

Αριθμολογία: Ο προσωπικός αριθμός είναι το 4 και αυτό σημαίνει ότι είναι μια παραδοσιακή γυναίκα με συντηρητική σκέψη. Σέβεται και εκτιμά την οικογένεια και το όνειρό της είναι να καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό οικογενειακό κλίμα. Επικεντρώνεται στην οικονομική εξασφάλισή της και λειτουργεί πάντα με τρόπο λογικό και πρακτικό. Κάθε βήμα της ζωής της είναι μελετημένο και απεχθάνεται την απερισκεψία και την ασυνέπεια.

Εορτασμός: 30 Ιουνίου – Αγίων 12 Αποστόλων

Υποκοριστικά: Αποστολίνα, Λίνα, Λία

Ο γιατρός μου είπε πρώτα τα καλά νέα: θα έδιναν το όνομα μου σε μια ασθένεια.  Steve Martin, Αμερικανός ηθοποιός 

Αργυρώ

Ετυμολογία: Από το μέταλλο άργυρος που σημαίνει ασημένια.

Είναι μια γυναίκα λαμπερή που μαγνητίζει τα βλέμματα στο πέρασμά της.

Αριθμολογία: Το όνομα Αργυρώ αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα με ευρύ κοινωνικό κύκλο, είναι εξωστρεφής και η παρουσία της γίνεται περιζήτητη σε κάθε παρέα. Είναι πολύ σημαντικό για αυτήν να διατηρεί αρμονικές σχέσεις και θέλει να τα έχει καλά με όλους. Έχει έναν διπλωματικό χαρακτήρα και με την ευγένεια της καταφέρνει να τους πείθει όλους. Η αναποφασιστικότητα της είναι ένα από τα μειονεκτήματα της, αφού αρκετές στιγμές οι ανασφάλειες της την εμποδίζουν να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται.

Εορτασμός: 11 Μαΐου – Νεομάρτυρος Αργυρίου εξ Επανωμής

1 Ιουλίου, 1 Νοεμβρίου – Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων

Υποκοριστικά: Αργυρή, Αργυρία, Αργυρούλα, Ρούλα

Αρετή

Ετυμολογία: Πιθανώς να συνδέεται με το ρήμα ἀραρίσκω : συνδέω, συνταιριάζω, συνενώνω

Ένα πολύ δυναμικό όνομα που την οπλίζει με μεγάλο πείσμα και αντοχές. Το όνομα Αρετή έχει πολύ μεγάλο «βάρος» και της μεταδίδει πολλές ηθικές αξίες αλλά την κάνει παράλληλα να αγωνίζεται και να μην το βάζει ποτέ κάτω στις δυσκολίες της ζωής. Είναι δίκαιη και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο, δίνει τον καλύτερό της εαυτό στους ανθρώπους που τη σέβονται, ενώ απορρίπτει από τη ζωή της τα άτομα που δεν εκτιμούν και δεν έχουν αξίες.

Σύμφωνα με τον Όμηρο «Αρετή» ονομάζεται η πολεμική ανδρεία, όταν κάποιος μπορούσε να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του, για το κοινό καλό.

 Για τον Πλάτων η «αρετή» είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθικές αξίες, ενώ για τον Αριστοτέλη είναι ένα σύστημα αξιών.

Στην αγγλική γλώσσα, δεν υπήρχε η λέξη «αρετή» και τον 13ο αιώνα, δηλαδή την περίοδο της αναγέννησης, πήρε την λέξη «αρετή» από την λατινική γλώσσα – virtue.

Αριθμολογία: Το όνομα Αρετή αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7 και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα άτομο που κερδίζει το σεβασμό των γύρω του και διαθέτει μεγάλη ωριμότητα. Της αρέσει το διάβασμα, η αναζήτηση, η έρευνα και θέλει να φτάνει στην ουσία των πραγμάτων. Καταδικάζει την επιφανειακή γνώση, για αυτό και πριν από κάθε ενέργεια, μελετάει τις πράξεις της. Η μοναξιά δεν την τρομάζει, κάποιες στιγμές της αρέσει να χάνεται στις σκέψεις της και να απομακρύνεται για λίγο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. 

Εορτασμός: 1 Δεκεμβρίου – Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος

Υποκοριστικά: Αρετούσα

Αλίμονο στον άνθρωπο εκείνο που το όνομά του είναι μεγαλύτερο από το έργο του. Παροιμία 

Αριάδνη

Ετυμολογία: άρι + αγνή= Πολύ αγνή

άρι + αδνή= Πολύ ιερή

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη ήταν η κόρη του Μίνωα της Κρήτης. Το όνομα σχετίζεται με τον μύθο του Θησέα και το Μινώταυρο. Ο Θησέας, φτάνοντας στην Κρήτη, γνώρισε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε, το ίδιο όμως και αυτή. Του έδωσε λοιπόν ένα κουβάρι από κλωστή – από εκεί προέρχεται και η έκφραση «Ο Μίτος της Αριάδνης»- ώστε μπαίνοντας ο Θησέας στο λαβύρινθο, για να σκοτώσει το Μινώταυρο, να το ξετυλίγει ώστε να μπορεί να βρει και πάλι το δρόμο της επιστροφής. Ο Θησέας με την βοήθεια του Μίτου της Αριάδνης, σκότωσε το Μινώταυρο και βγήκε από το λαβύρινθο. Στη συνέχεια, φύγανε μαζί για την Αθήνα.

Είναι τρυφερή, ρομαντική και έχει σταθερά συναισθήματα. Περιμένει να βρει τον δικό της «Θησέα», που θα δώσει μάχες για αυτήν.

Αριθμολογία: Στην αριθμολογία το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα, με όνειρα, φαντασία αλλά και μεγάλη δημιουργικότητα. Της αρέσει να φροντίζει τους ανθρώπους που αγαπά και να δείχνει τα συναισθήματά της, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις της. Έχει μεγάλες ευαισθησίες και προσπαθεί για το καλύτερο. Πρέπει να επιδείξει προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών, γιατί έχει την τάση να ξοδεύει αλόγιστα. 

Εορτασμός: 18 Σεπτεμβρίου – Αριάδνης μάρτυρος

 Άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος τη χάρη.  Παροιμία 

Άρτεμις

Ετυμολογία: Προέρχεται από το επίθετο αρτεμής, που σημαίνει σώος, ακέραιος, υγιής, το οποίο, με την σειρά του, συντίθεται από τις λέξεις «άρτιος» – τέλειος, πλήρης και «τέμνω» – κόβω, τεμαχίζω. Άρτεμις, λοιπόν, είναι η σώα, η ακέραια, η υγιής.

Προέρχεται από την αρχαία θεά του Ολύμπου, την Άρτεμις, που ήταν η βασίλισσα των βουνών και των δασών. Ήταν η θεά του κυνηγιού και προστάτιδα των παιδιών και των ζώων.

Είναι μία γυναίκα που λατρεύει την φύση, την εξοχή, τις μικρές αποδράσεις και παίρνει χαρά και αισιοδοξία από τα παιδιά και τα ζώα.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα κεφάτη, ζωηρή με φιλελεύθερες απόψεις για τη ζωή. Της αρέσει να πρωτοπορεί και να γεύεται στο έπακρο όλες τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής.

Εορτασμός: 20 Οκτωβρίου – Αρτέμιου μεγαλομάρτυρος

Υποκοριστικά: Άρτεμη

«Αγάπη μου»: ο πιο δημοφιλής τρόπος που χρησιμοποιείς όταν απευθύνεσαι σε άτομο του άλλου φύλου, που δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομά του τη συγκεκριμένη στιγμή.  Oliver Herford, 1863-1935, Αμερικανός συγγραφέας 

Ασημίνα

Ετυμολογία: Από τη λέξη ασήμι δηλαδή ασημένια και γεμάτη λάμψη.

Μία καλόγουστη γυναίκα που της αρέσει να ακολουθεί τη μόδα. Εκπέμπει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ωστόσο τα προβλήματα την κάνουν πολλές φορές να χάνει κάτι από τη λάμψη και την γοητεία της, γιατί κλείνεται στον εαυτό της και απομονώνεται.

Αριθμολογία: Το όνομα Ασημίνα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 3 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα πρόσχαρη, κοινωνική με πολλές φιλίες. Λατρεύει τα ταξίδια και της αρέσει πολύ η επικοινωνία. Έχει καλλιτεχνικά ταλέντα, της αρέσει η μουσική, ο χορός και η συγγραφή.

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων

Υποκοριστικά: Μίνα, Ασημένια, Ασιμούλα, Ασήμω, Σίμω

Ασπασία

Ετυμολογία: Θηλυκό του επιθέτου ασπάσιος – από το ρήμα ασπάζομαι δηλαδή χαρούμενος, ευτυχισμένος

Αγαπημένη, προσφιλής με ηγετικά, οξυδερκή και μακρόπνοα σχέδια.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα προοδευτική, με καινοτόμες ιδέες. Της αρέσει να γνωρίζει νέα πράγματα, να αποκτά καινούριες εμπειρίες και είναι λάτρης του φλερτ και του έρωτα. Ξεχωρίζει με τις πρωτότυπες απόψεις και προτάσεις της και καταφέρνει να είναι στο επίκεντρο.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Των Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Άσπα, Σία, Πασιώ

Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα· αυτό το κάτι είναι αυτό που είμαστε. José Saramago, 1922-2010, Πορτογάλος συγγραφέας 

Αφροδίτη

Ετυμολογία: Ο Πλάτωνας στο διάλογο «Κρατύλος» υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις λέξεις αφρός και δύομαι, δηλαδή η αφρογενής, η ωραιοτάτη.

Το όνομα προέρχεται σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία από την αρχαία θεά του Έρωτα και της ομορφιάς, που γεννήθηκε στα Κύθηρα στους αφρούς των κυμάτων που προκάλεσε ο Ουρανός.

Μία αισθησιακή, τρυφερή, ρομαντική αλλά και πολύ ερωτική γυναίκα γεμάτη πάθη και έντονα συναισθήματα. Ερωτεύεται κεραυνοβόλα και τα δίνει όλα, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Κάποιοι μπορεί να την κρίνουν και ως «άστατη».

Έχει μεγάλες ευαισθησίες, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ζώα και προσφέρει την φροντίδα της σε κάθε αδύναμο ον που εμφανίζεται στο δρόμο της. Στον επαγγελματικό τομέα ξεχωρίζει με την δημιουργικότητα και την φαντασία της για αυτό και επιλέγει να ακολουθήσει μία καριέρα που θα την εκφράζει και θα της δίνει την ευκαιρία να παράγει έργο που θα έχει την προσωπική της ταυτότητα. Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητα της. Η καλοπέραση και η πολυτελής ζωή την κάνουν να αισθάνεται υπέροχα, όμως είναι και η αιτία που βγαίνει εκτός προϋπολογισμού.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας