Πώς να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό
Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Κατά την επίσκεψη του ο καταναλωτής σε φαρμακεία ή σε καταστήματα καλλυντικών, έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλες μάρκες αντηλιακών, αριθμούς και όρους στις ετικέτες που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατανοητοί. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζει προκειμένου να οδηγηθεί στη σωστή επιλογή του αντηλιακού.
Πώς μπορεί όμως να είναι ασφαλής κανείς για την επιλογή του σωστού αντηλιακού;
Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων, είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν,τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, ώστε να μην υποστεί το δέρμα τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα,γήρανση, μελάνωμα).
Τα αντηλιακά προϊόντα, περιέχουν φωτοπροστατευτικές ουσίες, που απορροφούν ή αντανακλούν (χημικά και φυσικά φίλτρα αντίστοιχα),την ηλιακή ακτινοβολία. Στα χημικά, κατατάσσονται οι ουσίες οι οποίες απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε πολύ ευαίσθητα δέρματα όπως το δέρμα των παιδιών, διότι απορροφούνται διαδερμικά. Τα φυσικά φίλτρα δεν απορροφούν, αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Συνήθως ως φυσικά φίλτρα χρησιμοποιούνται, το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του ψευδαργύρου αφού δεν προκαλούν φωτοαλλεργία ή φωτοξικότητα και προστατεύουν το δέρμα από την UVA, την UVB και σε κάποιο βαθμό από την ορατή ακτινοβολία.
UVA-UVB
Αναφέρονται στο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που ονομάζεται υπεριώδης και που σ’ αυτήν αποδίδονται οι βλαπτικές στο δέρμα ιδιότητες του ήλιου. Η αναφορά των όρων UVA, UVB ή και των δύο, καθορίζει από ποιο φάσμα ακτινοβολίας μπορεί να προστατεύσει το αντηλιακό και κατ’ επέκταση αποδίδει και τη σύνθεση του ως προς τα φίλτρα που περιέχει. Ευρέως φάσματος αντηλιακά είναι αυτά που προστατεύουν και από UVA και από UVB.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν αντηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι κατάλληλα και για βρέφη, αλλά κυρίως συνδυασμοί χημικών και φυσικών φίλτρων, που ενισχύουν την προστατευτική δράση των αντηλιακών και έχουν καλύτερη καλλυντική υφή, αισθητικά αποδεκτή.
SPF
Το SPF είναι τα αρχικά του αγγλικού όρου Sun Protection Factor, το οποίο δηλώνει το δείκτη προστασίας του αντηλιακού και υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο ,χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα. Δηλαδή, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 20 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 200 λεπτά. Προκείται βέβαια για μια εντελώς θεωρητική ένδειξη.
Επισημάνσεις του τύπου χαμηλή, μεσαία, υψηλή αναφέρονται σε διακυμάνσεις του δείκτη SPF, προκειμένου να γίνεται πιο κατανοητή η αποτελεσματικότητα του στο ευρύ κοινό. ¨Χαμηλή προστασία¨ αναφέρεται σε δείκτη 6-10, ¨Μεσαία σε δείκτη 15-25, ¨Υψηλή¨ σε δείκτη 30-50.
Φωτότυπος
Για να καταλάβουμε πόσο και αν κινδυνεύουμε από τον ήλιο, χρειάζεται να βρούμε ποιος είναι ο φωτότυπός μας. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου. Οι φωτότυποι είναι 6. Οι μεσογειακοί λαοί – μεταξύ των οποίων και εμείς οι Έλληνες– ανήκουμε στον τρίτο ή τον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα. Περισσότερο λοιπόν, κινδυνεύουν οι άνθρωποι και τα παιδιά με φωτότυπο 1 ή 2, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει από ελάχιστα έως καθόλου, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και συχνά φακίδες.
Ανεξάρτητα με το ποιο αντηλιακό θα επιλέξουμε για εμάς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα προϊόντος και να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή, ειδικά αν έχουμε ιδρώσει ή κολυμπήσει. Συγκεκριμένα η ποσότητα θα πρέπει να είναι ίση με 2mg, δηλαδή περίπου 6-7 κουταλιές του γλυκού για όλο το σώμα.
Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση αντηλιακού δε θα πρέπει να μας ενθαρρύνει στο να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση εκμηδενίζει την προστατευτική του δράση και δεν προστατεύει από την πρόκληση θερμοπληξίας.
Σωστή λοιπόν επιλογή του αντηλιακού για ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι!
Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός
(e-mail:elena33xx@hotmail.com)
Μια ερωτηση στην τοσο πληρη και σωστη αναλυση! ο δεικτης προστασιας εχει να κανει με το ποσο μαυριζουμε ? γιατι υπαρχει ενας ” μυθος” που λεει βαζω αντιηλιακο με μηδεν δεικτη για να μαυρισω . Ισχύει ?