Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.
♦ Βάσει νόμου, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικίδιων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μας στην παραλία, αρκεί η παραλία που θα επιλέξουμε να μην είναι πολυσύχναστη.
♦ Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, ενοχλώντας τους υπόλοιπους λουόμενους.
♦ Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
♦ Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
♦ Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων στη θάλασσα. Η θάλασσα δε γίνεται να μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία τους. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
♦ Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
♦ Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα για να μη δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
♦ Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εξασφάλιση σκιάς και την παροχή νερού.
♦ Τα σκυλιά θέλουν φροντίδα στην παραλία. Μπορούν να αφυδατωθούν, ή ακόμα να πάθουν και ηλίαση. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες, αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Το άφθονο νερό είναι λοιπόν απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, μια ωραία σκιά κάτω από την ομπρέλα και.. ειδικά “σκυλίσια” πατουσάκια για στυλάτες εμφανίσεις στην αμμουδιά ! 🙂
♦ Πολύ βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε..πριν παραπονεθούμε για την παρουσία των σκύλων μέσα στη θάλασσα είναι πως: Οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στη θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.
♦ Σε μια ερημική παραλία, μπορούμε να αφήσουμε το σκύλο μας να κάνει ελεύθερα το μπάνιο του, να παίξει στην άμμο και να τρέξει, με την προϋπόθεση πως φυσικά οφείλουμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του από την παραλία. Εάν όμως εμφανιστούν λουόμενοι οι οποίοι τυχόν ενοχληθούν από το σκύλο μας, οφείλουμε να ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας και να έχουμε το ζώο μας κοντά μας.
♦ Ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει μπάνιο στο σκύλο του σε παραλίες, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος . Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα.
♦ Ο περίπατος στην παραλία επιτρέπεται γενικώς, με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος συνοδεύεται και ο ιδιοκτήτης έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.